Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 2 april 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Donderdag 2 april 1637

197. Maerten Haerpertten, gewesene capiteyn van den lande, versoeckende dat sijn achterstallige soo maent- als costgelden, noch bedragen 12.600 gulden, mach werden betaelt, soo niet alle aen gelt, dan ten deele ende de reste aen obligatie met interes den penning XVI.

Is goedtgevonden dat de heeren Gecommitteerde Raden sal werden gerecommandeert omme bij de beste manieren dese goede man, beneffens alle andere capiteynen gelijcke pretansie hebbende, te contenteeren.

198. De heeren Gecommitteerde Raden hebben rapport gedaen van de inspectie door de heer Nobel genomen op de haven van Vlaerdingen, dat men 't hooft van de haven 30 roeden soude verlangen tot preservatie van deselve. Is om de schaersheyt van de finantie vooralsnoch gehouden in bedencken.

199. Is voorgelesen een staedt van de subsidie voor de crone Sweden anno 1632 geconsenteert, daerinne alle de provinciën hebben haer quote opgebraacht, uytbijsondert Nimwegen is noch schuldich 2.998-16-0, 't quartier van de Veluwe 2.380-8-0 ende Overijsel 3.443-18-0. Eenige leeden noch niet sijnde gelast, is de saecke van de subsidie voornoemt gehouden in naerder bedencken.

200. Is voorts gelesen een brieff van de heer ambassadeur Beveren uyt Londen den 27en martii, dat Sijn Ma.t bij impatiëntie niet langer wachtende op een handel met Vranckrijck, heeft 15 scheepen, te weeten 5 conings ende 10 coopvaerders, onder den keurvorst gestelt omme daervan te disponeeren nae sijn welgevallen, daervan de capiteynen al gereet sijn ende 't bootsvolck wort geprest. Eenige grooten van Engelant yeveren oock seer omme een Westindische vloot op te rechten, daertoe de coning vrijdommen sal verlenen, ende worden de capitalen daertoe nodich versamelt, maer siet geen apparentie dit jaer daervan effect te hebben.

Dat Sijn Ma.t het manifest van de keurvorst, bestaende in 44 bladen compres geschreven, sal laten uytgaen in 4erleye talen. Dat d'ambassadeur van Spanjen daervan kennis becomen hebbende, seer hooch oock met dreygen gesproocken heeft.

Dat Sijn Ma.t in zee sal connen brengen 27 schepen; het groot schip van Sijn Ma.t dese somer niet gereet sal connen sijn, hebbende in 't galioen een man te paert met een verheeven swaert in de hant ende 4 coningen onder de voeten;

Dat Sijn Ma.t 40 Ã 50 licentbrieven aen de visschers van dese Staet heeft uytgegeven.

De sluytinge van 't tractaet met Vranckrijck staet op 't sluyten, daervan de seeckerheyt wert verwacht.

De coninginne is gelegen van een jonge dochter, daerover de clocken van vreuchden luyden.

201. De heer van Sommerdijck comende in de vergaderinge proponeert vanwegen den Raet ende Sijn Hoocheyt dat doch ordre mach werden gestelt op de betalinge van de ordinaris militie, opdat d'precijse monsteringe ten meesten diensten van de lande, gelijck begonnen is van 6 weecken tot 6 weecken, precijs mach werden gedaen, sijnde alreede eenige 4 Ã 5 maenden ten achteren.

Dat insgelijcx ordre mach werden gestelt op de extraordinaris troupen, die noch aengehouden werden op de subsidiën, contributiën ende andere buyten laste van de provincie, omme d'selve te betalen van haer achterstallen, ende insonderheyt de 2 regementen op dese provincie gereparthicieert sijnde geweest, off sullen van ongemack moeten vergaen.

Is verstaen dat hiertoe middelen sullen moeten werden geconsenteert, omme alsdan ordre op haer betalinge nevens anderen te stellen.

202. Is voorts rapport gedaen bij de heeren Commissarisen van de inspectie, genomen op de gelegentheyt van de fortificatiën in Den Briel, dat de grachten op 2 à 3 plaetsen soo sijn gedroocht, dat men met paerde ende wagen daer deur can rijden, behalven dat oock de oude mueren seer vervallen sijn, doch die staen tot laste van de stadt, ende omme deselve tegen de vijant te verseeckeren, daervan groote perickel te beduchten staet, soude met ontrent 100.000 £ connen werden gedaen om deselve te vervullen Den Briel onvermogent is.

Is goedtgevonden dat de heeren Gecommitteerde Raden hierover sullen communiceeren met Sijn Hoocheyt ende metten aldereersten op de leste mesnage ordre stellen dat de stadt van Den Briel tegen een overval van den vijant te voorsien.

203. De heer raetpensionaris heeft voorgedragen dat Sijn Hoocheyt ende eenige leeden inclinatie hebben omme de saecke van de vrijen handel op Brasijl niet bij een precijse resolutie, maer bij een middelwech ende accommodatie mach werden affgedaen tot contentement van parthijen.

Is goedtgevonden dat de voorgaende gedeputeerden, dese saecke verhandelt hebbende, op 't spoedelijcken in besoigne sullen treden ten langsten op morgen goe tijt, omme te tenteeren tot accoort, ende ondertusschen sorge gedragen sal werden dat ter Generaliteyt hierin niet en werde gedaen

204. De heeren van Schiedam hebben voorgelesen seeckere brieven van den Ien april medebrengende dat weder twee coopvaerders, een van Schiedam ende Willem Jansz., Purmerlant schipper op d'Orangenboom, groot ontrent 150 lasten, tot Duynkercken sijn ingebracht, beyde schippers doot, noch 4 visschers van Maessluys; dat de gevangenhuysen aldaer heel vol sijn; dat 20 Duynkerckers in zee sijn ende noch 14 gereet gemaect werden als Collaert daerbij compt. Meynen alles te vernielen, dat groote miserie causeert.

205. Is gelesen een advijs van de agent Brederode den 14en martii uyt Basel, niet sonders inhoudende als dat door de schielick doot van de keyser groote oneenicheyt onder desselffs officieren was ontstaen, niet wetende wat te beginnen.

Een advijs uyt Venetiën van de secretaris Sonnevelt;

Een van Carel van Crackou den 21en martii;

Een van de 27en uyt Parijs van [?], alle niet sonders houdende.

206. Een van den 27en martii uyt Parijs van de ambassadeur Lier, dat hij metten eersten sijn reys herwaerts over Diepen meynt te vorderen in de toecomende weeck; dat Sijn Ma.t metten eersten 4 leegers sal gereet hebben omme te doen gaen, een nae Neerlant, een nae de Moesel, een nae Duytslant ende een nae IJtaliën, daertoe 36 millioenen guldens sullen werden gefurneert.

Vranckrijck vint niet geraden met Engelant te handelen voor daerover met de crone Sweden ende Haer Ho. Mo. te hebben gecommuniceert, dat de ambassadeurs van Engelant vreempt dunckt.

207. Is noch gelesen een advijs van de agent Glarges den 30en martii uyt Calus, dat tot Duynkercken een goedt aental schepen gereet leyt om zee te nemen ende Colart c[r]uysende in de Bocht te verlossen, die dan datelijcken weder gereet sal maecken om op de visscherie te gaen; dat noch 2 forten op strang tusschen Duyn[kerc]ken ende Grevelingen sullen werden gemaeckt.

208. De heer raetpensionaris Cats heeft voorgedragen dat twee heeren uyt den Hoogen Rade bij hem hebben geweest ende verthoont in wat groote ongelegentheyt denselven Raet sich bevont, omdat sij soo lange wierd gelaten sonder president ende griffier, ende dat nu oock de secretaris Rosa, die sij tot noch toe hebben gebruyckt als adjunct, mede is overleden, wat swaricheyt het heeft een andere bij provisie te gebruycken, versoeckende daeromme, naedien de heeren van Zeelant hier sijn, dat de saecke ten principale mach worden bij der hant genomen ende affgedaen.

Daerop in deliberatie geleyt sijnde het 28e poinct van de voorgaende beschrijvinge daertoe dienende, maer alsoo de leden waren van verscheyden opinie, is d'saecke dit mael gehouden in naerder resomptie.

209. Bij die occasie is oock voorgedragen dat de gedeputeerden van Zeelant haer ten hoochsten beclagen over de resignatie onlangs aen de secretaris Rosa nopende sijn secretarisamp van 't Hoff op de soon van Strijen verleent, seggen sulcx te strijden tegen 't accoort met haer gemaeckt ende oock tegen belofte voor desen gedaen.

Is goedtgevonden het tractaet met die van Zeelant gemaeckt nae te sien, gelijck mede wat voor desen daerop is gepasseert, omme daernae te letten wat vorders hierinne sal dienen gedaen.

210. Bartholomeus Hoffert van Amsterdam is vergunt seureté du corps voor 6 maenden.

211. Opte missive van de Raden van State in date den 19en martii omme Cornelis Lenertsz., affuytmaecker, van sijn t'achterheyt tot 11.710-2-4 te willen betalen, opdat hij sijn dienst aen 't lant weder mach doen, is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van de heeren Gecommitteerde Raden.

212. Rapport gedaen sijnde van de communicatie met Sijn Hoocheyt op 't versoeck van de directeurs van de Maes, meynde Sijn Hoocheyt dat de saecke daerover sij clagen nopende het quaet bier ende broot, daerover sij seggen beschuldicht te wesen bij haer gelevert te sijn, soo important niet en is; als[s]e swaricheyt souden maecken haer officie langer te doen, dat men dan moeste sien de saecke te brengen tot de Ie inleyding, namentlijcken omme door machtige coopluyden de scheepen van alle voorraet te doen versorgen; soo men oock meynde dat Blauhulck sijn dienst niet wel en dede, conde men op een ander bequaem persoon letten tegen dat het jaer sal expireren. 'tWelck alles gehouden is in naerder bedencken.

213. De heer van Matenes cum sociis hebben mede rapport gedaen van haer besoigne mette heeren van Zeelant op 't last- ende veylgelt; dat die van Zelant verscheyden consideratiën daerop moveeren, onder anderen dat de schepen, die haer boven het reglement equipperen, soude corten 5 ten hondert.