Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 22 april 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Woensdag 22 april 1637 nanoen

2. Is de eerste bijeencoompste geweest, sijn noch veel leeden absent. Is gelesen een brieff van de heeren Gecommitteerde Raden van de Staten van Zeelant in antwoorde op seeckere brieff van dese vergaderinge van den 9en dito, dat de heeren Staten aldaer gescheyden waren tegen Paessschen omme den 23en dito weder bijeen te comen alleen op 't last- ende veylgelt ende omme daerop een goede resolutie te nemen, daerop sijluyden haer gedeputeerden herwaertsaen sullen senden.

3. De brieff van de heer ambassadeur Beveren den 3en april uyt Londen dat handel met Vranckrijck noch wort geëxcuseert niet voortgegaen te sijn op de sieckte ende andere ongelegentheyt van de commissarisen in Vranckrijck, alsmede op de occupatiën van de coning ende cardinael-duck mette oirloochse saecken; dat de equippagie van de 12 conincklijcke scheepen omme metten eersten uyt Engelant in see te gaen seer wort gevordert, gelijck mede van de 14 schepen voor de keurvorst, die wel een keer herwaerts soude mogen doen in persoon soo haest het tractaet met Vranckrijck geslooten sal sijn.

4. Een brieff van de 26en martii van Aitsemae, sonder plaets, dat hij den 19en dito sich op reyse begeven hebbende omme herwaerts te comen rapport te doen van de saecke, daermede hij beschuldicht wert, doch sijnde gecomen in 't lant van Oldenburch (hoewel buyten de ordinaris wech ende pas) seer miraculeus gewaerschout is dat sijn logement bestelt was op de Voorpoort in Den Hage, dat hij in 20 off 30 poincten de doot verdient hadt ende dat sijne moderaetste straffe soude sijn in vier quartieren geleyt te werden. Versoeckt vrij en vranck een keer te mogen doen, ende dat Haer Ho. Mo. van sijn bedieninge disponeeren, daerop spoedelijcken antwoort verwachtende.

5. Een brieff van de heeren Staten-Generael van den XIen april clagende over 't groot verloop der capiteynen ende maetroosen op de binnenstroomen door de wanbetalinge, dat van quaet tot arger sal gaen tensij daertegen ordre werde gestelt, versoeckende daerom de quote deser provincie in 100.000 £ aen de ontfanger-generael te willen furneeren in minderinge van de subsidie.

6. Een brieff van Haer Ho. Mo. van den 14en april dat sij om den dienst van 't lant in 't generael ende van Westindische Compagnie in 't parthiculier den handel op Brasijl hebben geslooten ende daervan Sijn Genade graeff Maurits van Nassau met de raden ende elders daer 't behoort aenschrivinge gedaen, versoeckende de goede hant te willen bieden dat sulcx mach werden naegecomen.

7. Noch een brieff van Haer Ho. Mo. van den 10en april omme de redenen, bij de gesanten van de crone Sweeden meermalen verthoocht, alsnoch te willen continueeren d'subsidie voor deselve crone, immers voor drie maenden.

8. Daernae een vertooch van de Generaliteyts Rekencamer aen de Raet van State over de gelegentheyt ende apprehentie van de comijs Schats, meynende dat de ijsere kist ende coffer met papieren, obligatiën ende ordonnantiën behooren bewaert te werden, ende voorts dito Jan Schats affgevordert waerom hij menichte van sommen, soo hier als daer op recepisse ontfangen al van 't jaer 1602 aff ende vervolgens tot noch toe niet in rekeninge heeft gebracht; hoe hij aen de vermiste ordonnantiën is gecomen die eens in rekeninge sijn gepasseert, alsmede waerom seeckere goude keete ende andere somme van penningen over de blijde tijdinge van de silvervloot van Pieter Heyn vereert ende betaelt, noch eens in rekeninge heeft gebracht ende diergelijcke vragen meer.

9. Ende alsoo veel leeden noch absent waren, is op 'tgene voorss. geen deliberatie gevallen ende voorts goedtgevonden de vergaderinge uyt te stellen tot morgen ten negen uyeren, hoopende dat de leeden alsdan aengecomen sullen sijn.