Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 27 april 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Maandag 27 april 1637

33. Is gelesen een brieff van de heeren Staten van Zeelant in date den 23en dito, haer beclagende over de twee resignatiën voor desen aen de secretaris van 't Hoff, d'eene aen Hofflant ende d'ander op Puertwijck verleent, ende insonderheyt over de 3e resignatie, nu binnen weynich dagen van Rosa op Andris van Strijen gepasseert, vermits haer onwederspreeckelijcken die beurte competeert uyt crachte van 't accoort anno 1607 gemaeckt, daerover sij ten hoochsten verwondert sijn. Sullen 'tselve oock niet gedogen. Versoecken daeromme d'laetste resolutie te willen retracteeren ende op de 2 voorgaende te geven contentement.

34. De heer raetpensionaris heeft d'vergaderinge bekent gemaeckt dat hij gisteravont tusschen 7 ende 8 uyeren bij Sijn Hoocheyt ontbooden sijnde d'selve op hem begeerde dat hij d'heren Staten ende Gecommitteerde Raden soude willen aendienen dat Sijn Hoocheyt om den dienst van 't lant 5 off 6 dagen souden absenteeren, ende mitsdien recommandeeren dat doch middelen mochten werden geconsenteert tot betalinge van de militie, opdat d'officieren met contentement souden mogen gaen nae haer garnisoen; dat Sijn Hoocheyt advijs hadde dat de vijant met 100 compagniën ruyteren ende eenich geschut was geweest ontrent Luyck, apparent om het desseyn van de graeff van Werfusee, maer waren re infecta vertrocken.

35. Is oock gelesen een brieff van de heer ambassadeur Beveren den 17en april uyt Londen, inhoudende een wijtloopich discours van de traecheyt van de handel tusschen Vranckrijck ende Engelant, ende hoe den ambassadeur van Spangiën daertegen werckt. Onder anderen oock dat tegen mey uyt Spangen souden werden overgesonden 1.000 kisten met realen van achten à 2050 stucx inhoudende, daerop hij meynde dat behoorde gelet te werden.

36. 't Hoff Provinciael advijseerende in date den 25en april op de requeste van de handelaers van de tulpa ende bloemen van verscheyde steden dat sij daerop geen eygentlijcke advijs connen formeren sonder alvooren naerder bericht te sijn van de tijt van de rijsinge ende dalinge der bloemen, oock van de nature ende gelegentheyt van de contracten, dat best door de magistraten sal connen werden uytgebeesempt, die dan meteenen oock souden connen trachten omme de luyden te accordeeren; dat ondertusschen de bloemsetters hare coopers souden mogen insinueeren tot ontfangen der gecofte bloemen, off bij gebreecke vandien d'selve weder vercoopen ende de schade op de Ie coopers verhalen; dat middellertijt alle vordere saecken souden blijven in suspens.

Is goedtgevonden dat de respective magistraten in conformité van 't voorss. advijs sullen soecken te tenteeren viam concordia[e], ende sulcx niet willende vallen, dan de informatiën oversenden omme 't naerder advijs van 't Hoff daerop te verstaen. Middellerwijlen sullen de leeden des begerende copie van de voorss. requeste ende 't advijs van 't Hoff overnemen.

37. Haesken van Slingerlant van Gorcum is op haer versoeck in conformité van 't advijs van 't Hoff in date den 22en april geaccordeert seeckere viccarie-landen te mogen vercoopen, mits dat de penningen daervan procederende, sullen worden beleyt op een comptoir van 't lant, blijvende van gelijcke naeture beswaert als voorss. landen sijn geweest.

38. Schout ende schepenen van Groet versoeckende continuatie van octroy van een duyt per gulden op de vercoopinge van alle onroerende goeden ende ampliatie omme op elcke tonne tappersbier te mogen heffen 8 sts., is geaccordeert simpel continuatie voor 6 jaeren.

39. Engelbert Jansz. Block van Delffshaven is geaccordeert seureté du corps voor ses maenden.

40. Noch gedient hebbende verscheyden parthiculiere requesten, d'welcke off om advijs gesonden off opgehouden totdat de vergaderinge compleet sal sijn, ende mitsdien niet waerdich als van cleynder importantie hier ditmael te annoteeren.

41. Sijnde gelesen de resolutiën voor desen genomen ende ongeresumeert gelaten, d'welcke daermede sijn gehouden voor gearresteert, wtbesondert dat de heeren van Delfft ende Leyden op de resolutie van 't haertsteedgelt versochten dat daerbij mochte werden gevoecht mits dat 'tselve middel sal blijven sonder effect, totdat op haer doleantie ten aensien van 't redres generael van de verpondinge sal wesen gedisponeert, gelijck sij haer consent daermede expresselijcken hebben geclausuleert.

Ende de heeren van Schiedam verclaerden niet verder geconsenteert te hebben als mits dat de arme ende leedich staende huysen van 't haertsteedgelt sullen worden verschoont. Daerop d'andere leeden verclaerden dat haer consent oock voor geëxcuseert moste werden gehouden als bij eenparicheyt, daertoe de voorss. drie leeden alsnoch serieuselijcken sijn versocht, doch is in resomptie opgehouden.

42. Voorts is oock bij eenige leeden swaricheyt [gemaeckt] dat de 295[.000] gulden ten aensien van de defectueuse comptoiren soude werden genegocieert over alle de comptoiren, maer meynende dat de negociatiën behoorde te werden gedaen over de defectueuse comptoiren selffs, daerop nae verscheyden dispuyten goedtgevonden is dat de heeren Gecommitteerde Raden sullen opsoecken waeruyt het voorss. cort is spruytende, omme nae rapport daerop wijders te disponeeren.