Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 18 mei 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Maandag 18 mei 1637

135. Gelesen wesende een advijs van de geoctroyeerde Noortsche Compagnie der Camere tot Amsterdam, versoeckende dat voorige placcaten mogen worden gemaincteneert, gemerckt de coning van Denmaercken haer versoeckt daeruyt te weeren onaengesien sijn eerste vunders daervan sijn; dat oock alle traen ende baleynen van buyten mogen werden geweert off beswaert om staende te mogen blijven.

Is goedtgevonden Sijn Ma.t van Dennemarcken, in voegen als de voorss. brieff inhout nopende de saecke van Spitsbergen te antwoorden, sonder nochtans daermeede te advoyeeren de continuatie van 't octroy bij Haer Ho. Mo. verleent ende hier gedesavoyeert, off oock yets te doen op 't vorder versoeck omm eenich verbodt off belasting te doen.

136. Kerckmeesters van Buyckesloot in Waterlant, te kennen gevende den desolaten stant van haer kerck, die niet langer bruyckbaer is ende mitsdien vernieut sal moeten werden, daertoe over groote huysen lieffhebbers der religie gecollecteert 3.000 gulden, van Gecommitteerde Raden Noortquartier subsidie reet versoecken, soo mede liberaele subsidie om de costen te mogen vervallen, gemerckt oock een predicantshuys tot haren costen hebben gemaeckt.

Is gestelt aen de Gecommitteerde Raden van het Noorderquartier omme bericht te doen om wat redenen sij de voorss. subsidie hebben toegestaen, daerbij eenige leden moveren dat haer sulcx niet toe en coompt, maer allene staet aen dese vergaderinge om, 'tselve advijs gesien, naerder daerop te resolveren.

137. Burgemeesteren van Oostzanen rescriberende tegen de remonstrantie van de heer ende regenten van Purmerlant noopende den nieuwen molen ende duycker, alsmede de affpolderinge in de banne van Oostzanen etc., is gestelt in handen van de heer van Purmerlant ende regenten aldaer om daertegen te seggen 'tgene deselve goedtduncken sal.

138. Op de requeste van burgemeesteren van Wormer ende Jhisp, clagende alsnoch over de divertie van de neringe daerdoor 't middel van 't gemael over haer dorpen, opbrengende meer als 126.000 £ in 't jaer, sal comen te vervallen om redenen meermalen bij haer te kennen gegeven, versoeckende echter dat alle bischuyt ende stijffsel van buyten comende mach werden beswaert met sooveel als sijluyden daervan in 't gemael moeten betalen, ende 't stijfels met drie gulden op 't hondert lb.

Is goedtgevonden hiervan, alsmeede van andere saecken daertoe eenichsints applicabel sijnde, in conformité van voorgaende resolutie ter naester in beschrijvinge te brengen omme daerop geresolveert te werden nae behooren.

139. Op de requeste van Hans Stoffelsz. van Dordrecht, pachter gemael tot Dort, omme seecker restant van 12.000 £ te mogen betalen op 6 halff jaeren.

Item van Sijtjen Sebastiaens, weduwe Adriaen Teunisz. Geus haer man, pachter geweest, noch schuldich 6.642 gulden, om seeckere restcedullen aen te willen nemen ende de rest op atterminatie te letten.

Insgelijcx van Jacob Jansz. Gabotrij, hebbende XI jaren octroy van Haer Ho. Mo. van seecker nieuwe inventie om masten ende palen in te heyen, versoeckende daervan alhier attache.

Insgelijcx de requeste van dijckgraeff ende heemraden van Spieck om betalinge van 600 gulden bij haer in vier jaren wesende verstreckt, ende voorts ordre op de ontfanger van Gorcum om haer van notelijcke behoeften te versien.

Alsmede van Claes van Cleeff om surchantie van executie van sijn restant van de paerdenimpost, gemerckt hij van de voerluyden in 't leger geweest sijnde geen betalinge can becomen.

Sijn alle als ongefondeert affgeslagen.

140. Marten Cornelis Paus, onderhouder van Hellevoetsluys, versoeckende betalinge van 2 ordonnantiën, t'samen 4.500 gulden. Gelijck mede de clercquen van secretarie van dese vergaderinge, verscheyden ordonnantiën over haer verschenen tractement in handen hebbende, daervan betalinge versoeckende. Is verstaen eerst middelen te consenteeren daeruyt sij betaelt sullen connen werden.

141. De heer Van der Mijl heeft gerapport[eert] de communicatie met Sijn Hoocheyt, gehouden opte resolutie aengaende 't nemen van presenten bij de Collegies bij de Generaliteyt, meynt dat men deselve resolutie bij provisie souden mogen aennemen soo die leyt, ende bij gelegentheyt als 't tijt ende stont sal sijn amplieeren geene te mogen aennemen als met kennisse ende goedtvinden van de volle vergadringe van dat Collegie daer sulcx geschiet, maer dat oock saecken soude connen voorvallen daer presenten genomen souden mogen werden, als in voorgaende trevis ende anders is geschiet, daerop dan naerder can werden gelet. Ende wat aengaet om de depeches te reguleren meynt dat men met kennisse van saecken daerop ordre behooren te stellen.

Is verstaen de resolutie vast te houden ende bij alle wegen trachten die te amplieren dat geen giften sullen mogen werden genomen als met resolutie van 't volle Collegie bij eenparicheyt van stemmen; dat op de depeches een reglement sal worden gemaeckt, ende alle resolutiën nae de extensie geresumeert alvoren die te mogen uytgeven.

142. Op 't 28e poinct van de voorgaende beschrijvinge nopende het president- ende griffierampt van de Hoogen Rade, daerbij dan oock gecomen is de resignatie van het secretarisampt van 't Hoff op de secretaris Van Strijden, versoeckt Sijn Hoocheyt te mogen weten de intentie van de vergaderinge wat aen die van Zeelant sal mogen voorslaen. Edelen niet gereet sijnde, is uytgestelt tot mergen.

143. Is oock nodich geacht bij die van Seelant te bevorderen de saecke van de zee noopende het last- ende veylgelt omme een goede uytcoompste daerop te mogen vinden.

D'leeden selffs onder den anderen noch niet eens connende werden, hebben qualick geweten wat met die van Zeelant te doen.

144. De leeden sijn oock aengemaent, bijsonder die van het Noorderquartier, omme alsnoch te willen consenteeren in de negociatie van 295.000 £ tot subsidie van de defectueuse comptoiren, nu soo menichmael versocht, gemerckt door wanbetalinge op 't leste exploict van Sijn Hoocheyt eenige van de compagnie van de colonel Standelants swaricheyt hebben gemaeckt te marcheren, daerover sij op de Voorpoort sijn gebracht ende apparent sullen moeten hangen, dat grootelijcx te beclagen is.

Leeden noch niet eens connende werden, wat voorslagen oock wierden gedaen, sijn aengemaent haer tegen morgen te willen bedencken.

145. De heeren van Delft aengemaent sijnde tot consent op 't haertsteedgelt, beneffens andere leeden, hebben daerop verclaert oock nae resomptie dat sij boven anderen in 't redres generael van de verpondinge sijn beswaert ende mitsdien niet en connen bewilligen in 't haertsteedgelt, tensij haer toegestaen werde 8.000 gulden op 't redres te mogen inhouden totdat de doleantie affgedaen sal sijn, off haer naerder verclaren dat haer niet en sal werden gevercht consent op 't redres van de verpondinge voor 't jaer 1637 voor de affdoeninge van de doleantie voorss.

Leyden mede sijnde aengemaent, hebben nae lang verhael eyndelijcken de gemene saecke ten besten geseyt te mogen consenteeren onder de particuliere modificatie, voor desen bij haer verhaelt, haer stadt alleen aengaende, op 't vertrouwen dat de doleantie wegens voorgaende resolutie sal werden affgedaen ende haer niet gevercht om consent op 't redres van de verpondinge voor dit jaer, tensij haer alvooren over de doleantie contentement sal wesen gedaen.

Is weder geconcludeert ende gehouden voor gearresteert, sonder nochtans 't bijgevoechde van Delft off Leyden daer meede te accepteeren, maer dat laten op sijn beloop.

146. Noch omme de verbeeteringe ende ampliatie gedaen opte ordonnantie van 't cleynzeegel, soo lest hier geresumeert, absoluyt te willen consenteeren omme 't effect vandien te mogen genieten. Haerlem ende Delft hebben alsnoch swaricheyt gemaeckt. Ende is serieusselijcken bij de leeden vermaent, bijsonder bij 't Noorderquartier d'saecke doch te willen dirigeeren dat de vergaderinge op morgen sal mogen scheyden, als connende niet langer blijven.