Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 19 mei 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Dinsdag 19 mei 1637

147. De heer raetpensionaris heeft omme de leeden met geen particuliere saecken op te houden maer te prepareren tot scheyden, in deliberatie gebracht de naevolgende poincten:

Eerst omme alsnoch te willen consenteeren in de negociatie van 295.000 £ tot subsidie van de defectueuse comptoiren nu soo menichmael versocht. Is goedtgevonden dit te doen negocieeren door de ontfanger Mierop, mits dat d'selve in de naestvolgende negociatie nae proportie sal werden verschoont, ende soo bevonden wert dit cort niet te spruyten uyt divertie van penningen, maer dat de comptoiren te hooch aengeslagen sijn, dat dan de quote weder sal werden gesupleert bij de comptoiren van 't Noorderquartier.

148. Ten IIen omme de ordonnantie van 't middel van 't cleynseegel, soo hiervooren geamplieert mette huyrcedullen ende obligatiën oock onder de hant gepasseert, te houden voor gearresteert. Is gehouden voor gearresteert dat de huyrcedullen ende obligatiën onder de hant mede sullen werden beswaert, gelijck oock de commissiën, maer hoe hooch te brengen in de naeste beschrijvinge, benevens de vordere consideratiën hiervooren geannoteert.

149. Ten IIIen het 28e poinct van de beschrijvinge hoeverre Sijn Hoocheyt te authoriseren omme die van Zeelant te disponeeren dat het president- ende griffierampt van de Hoogen Rade met gevoechelicheyt mach werden affgedaen tusschen beyde provinciën.

Is goedtgevonden dat Sijn Hoocheyt sal soecken de saecke te beleyden dat, omme van de saecke aff te comen Hollant ditmael sal mogen stellen de president ende dat se met die van Zeelant sullen looten wie de opper- off ondergriffier sal stellen, blijvende alle vordere saecken in haer geheel ende ongeprejudiceert.

150. Ten vierden wat persoon ende met wat last te senden nae Hamburch op de conferentie tusschen de cronen van Vranckrijck, Engelant ende Sweeden over saecken 't gemene wesen van de Christenheyt raeckende, als hiervooren goedtgevonden dat een gequalificeert persoon sal werden gesonden, daertoe eerst Carel van Crackou voorgeslagen was.

Is goedtgevonden dat Carel van Crackou vooreerst sal gaen omme te hooren ende sien ende daervan over te schrijven, ende dat men ondertusschen sal letten op een habijl persoon, wel ervaren in de regieringe ende 's lants saecken, omme alsdan, soo de gelegentheyt sulcx vereyscht, als ambassadeur gesonden te werden wegen Haer Ho. Mo.

151. Ten 5en omme te consenteeren een negociatie van 2.400.000 £, voor desen bij de heeren Gecommitteerde Raden versocht, omme de saecke daermede buyten confusie ende in ordre te houden, gemerckt het gehele achterstal van dese provincie bedraecht ontrent 7 millioenen, soo hiervooren bij de heeren Gecommitteerde Raden is verthoocht.

Is eyntelijcken goedtgevonden dat de negociatie van 500 ende 600.000 £, t'samen 1.100.000 £, voor desen versocht, sal voortgaen, daerenboven 350.000 £ op 't haertsteedgelt ende 300.000 £ op de Domeynen, compt t'samen:

295.000

defectueuse comptoiren

500.000

voor desen versocht

600.000

voor desen versocht

350.000

haertsteedgelt

300.000

Domeynen

Totalis somma: 2.045.000

152. Ten VIen wat te doen op de brieff van de Camere van de Rekeninge nopende de goederen die van de Domeynen mette minste quetse sullen connen werden vercoft, alsmede raeckende de verpande goederen ende haer presentatie omme in dese noot van 't lant, mits hebbende authorisatie, 300.000 gulden op de Domeynen te negocieeren, ende naemaels uyt de goederen die vercoft sullen werden weder aff te leggen.

Fiat als voorss. is: negociatie 300.000 £. Voorts de lijste van de goederen die sullen connen werden vercoft, alsmede die verpant sijn, te brengen in de naeste poincten van de beschrijvinge.

153. Is voorts gelesen een placcaet bij de generaels van de Munte, ingestelt tegen de ducatons mitsgaders tegen de goude souvereyn ende croon van Brabant, die alle boven haer waerde hier in 't lant tot groote schade van de ingesetenen vandien, cleynachtinge van de voorgaende placcaten, ende groot voordel van de vijant werden uytgegeven, omme daertegen te versien.

Is goedtgevonden dat de leeden copie van't voorss. placcaet sullen overnemen omme te examineeren ende communiceeren soo 't behoort. Dat ondertusschen de ontfangers van de gemene lantscomptoiren sullen worden aengeschreven de voorss. souvereynen ende kroonen niet te ontfangen omme alsoo de cours te stuyten.

154. Ende is bij de heeren Gecommitteerde Raden gerapporteert dat se mette presente officieren van de ongerepartieerde troupes hebbende geconfereert, d'selve hebben gedisponeert dat se contentement sullen nemen, mits dat haer achterstal van 440.000 £ werde betaelt 1/3 gereet ende de reste op 3 halff jaren, mits hebbende obligatiën metten interest vandien, daeraen de ... maenden interes op 't capitael sal werden gecort, om haer datelijcken daervan te mogen dienen daer end soo 't behoort.

De heeren Gecommitteerde Raden sijn bedanckt van hare moeyten ende hebben de leeden haer meest met derselver advijs geconformeert, omme alsoo dese troupen eens van de hals quijt te mogen sijn.

155. Een van de Admiraliteyt van Amsterdam binnenstaende heeft geproponeert ende is oock bij geschrifte gelesen 'tgene sijluyden aen Hare Ho. Mo. hebben versocht: betalinge voor de schepen ende maetroosen op de Rijnstroom, dat sij anders genootsaeckt sullen sijn 't getal weder te verminderen.

156. Daerbij is gemoveert dat weder 17 Duynkerckers van nieus souden uytloopen, derhalven de coopluyden staen om haer goederen weder te doen ontladen ingevalle haer schepen met geen goedt convoy werden versien.

157. Lestelijcken heeft de heer raetpensionaris Cats voorgedragen dat, naedien het concept van 't opleggelt van de greynen de leeden niet wel en smaeckelijcken [was], de heeren Gecommitteerde Raden een ander sullen opstellen nae de intentie van de leeden, sulcx dat het Ie, daer de leeden copie van hebben, sal comen te cesseren.

158. Daermede de vergaderinge dynsdach op de noen ontrent 2 uyren met goedt fatsoen is gescheyden, ende ben ick Sijbrant Schot des anderen daechs naenoen tehuysgecomen, wesende den 20en mey 1637, met gaen ende keeren ditmael VIII dagen.