Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 25 juli 1637

ZITTING D

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 8 juli tot 15 augustus 1637

Zaterdag 25 juli 1637 voornoen

99. Die van ’t vleeshoudersgilde tot Amsterdam, versoeckende interpretatie off de meeninge is dat zij nyet meede sullen mogen pachten, is verstaen dewijl de ordonnantiën generael spreeckt dat geen vleeshouders zelffs sullen mogen pachten, dat sij nyet meerder als andere connen werden geëximeert ende daerom haer nae de ordonnantiën hebben te reguleren.

100. Gehoort het naeder advijs van de heeren gecommitteerden opte beswaernisse van de buytenbieren bij die van Utrecht, lestelijcken geresolveert, is verstaen dat men bij missive de heeren Staten van Utrecht zal berichten van de reedenen die vanweegens deese provintie daertegens dienen, so dezelve in de deductie van de brouwers breeder zijn verhaelt, ende daerbij versoecken dat in consideratie van dezelve van dit voorneemen als onrechtmatigh gelieven te desisteren, ende de bieren van deese provintie boven haer eygen nyet te beswaeren.

101. Op ’t versoeck van de gedeputeerden van den classe van Alckmaer is die van Colhoren toegestaen een subsidie van 500 £ tottet opbouwen van een grooter kerck ende gerijff van de aenwassende gemeente aldaer, werdende ’t vorder versoeck van de steeden te mogen aenspreecken in bedencken gehouden ende geen authorisatie toe gegheeven.

102. Eenige predicanten ende gedeputeerden uytten kerckenraet van Den Hage binnenstaende claegen over Johan Utenboogert hoe datten zelve sonder rappel van ban binnen deese landen weder gecomen weesende alhier in Den Hage heen weeder terneergeset heefft, ende daermeede nyet tevreeden zijnde hemzelffs noch verstout in ’t gesicht van de reegeringe bij geleegentheyt te preedicken, gelijck nu deese leste beededagh meede gedaen heefft, ende alsso ‘tzelve staeckende is nyet alleen tot erghernisse van de gereformeerde kercken in Den Haghe, tot voedinghe van onlusten ende ongeleegentheeden, maer oock tot groote vilipendie van de regeringe ende cleynachtinge van de placcaten van de hooghe overigheyt.      Versoeckende daeromme dat alsnoch intijds daertegens moghte werden voorsien ende dat dit schandaleus exempel in toecomende moght werden geweert. Waerop gedelibereert zijnde is verstaen denzelven Uytenbooghaert uytten naeme van de vergaderinge aen te seggen ende te gebieden dat hem zal hebben te reguleren nae ’t placcaet ende resolutie voor deesen tegens het predijcken genoomen, off dat daertegens anders sal werden voorsien.

103. De heeren Committeerde Raden versoeckende dat toch eyntelijcken eens ordre moght werden gestelt tot betaelinge van de tractamenten, als vooreerst van ’t tractament van Zijne Excellentie ter somme van 100.000 £ toe; van de commissarisen van de monsteringe over ’t geheele Suyderquartier; van de maiors van de steeden; van de geapointteerde van Zijn Genade graeff Willem den heer van Lokeren ende duysent andere meer, totte clercken van de secretarije, papier ende incktleeveraers incluys, die nyet langer stil connen staen sonder eenighe merckelijcke ongeleegentheyt te veroorsaecken; is verstaen dat alvoorens vigoureuse consenten ingewilligt moeten worden ende dat eer in dezelve saecken nyet en can worden gedaen.

104. D’zelve heeren Committeerde Raden effter instantiën doende om ’t cort van de defectueuse comptoiren opte affectatie over de respective comptoiren te mogen negotiëren om geen confusie in ’t leeger voor Breda te veroorsaecken als d’een betaelt d’ander onbetaelt moght werden geaccordeert, is bij deese gelegentheyt verhaelt dat die van ’t Noorderquartier noch opte leste negotiatie van ’t millioen te cort hadden gefurneert 135.000 £ ende in ’t halff millioen daer te vooren noch de heele quote, werdende het cort van de comptoiren nu genoomen op ontrent 700.000 £, daervan de drie maenden souden bedraeghen ontrent 170.000 £; conden de leeden van ’t Noorderquartier alsnoch nyet toe gedisponeert worden waeromme de zaecke eyntelijcken uytgestelt is totte naeste weecke om naerder last.

105. Het 6e point van den impost van de brandewijnen te beneficiëren met den quantiteyt van stoopen volgens den voorslagh, conden de heeren van Delfft, Alckmaer ende eenige andere nyet toe verstaen, sodat daeromme opgehouden is in resumptie.

106. Het 7e point van ’t cleedtgelt te vinden bij tauxatie van magistraten ende commissarisen in de respective steeden, worde bij vele leeden nyet practicabel geoordelt, omdat groote inegualiteyt veroorsaecken soude, waeromme meede opgehouden is in resumptie.

107. De resolutie voor de gemeene solliciteurs geresumeert zijnde worde bij alle leeden geapprobeert, uytgeseyt Rotterdam ende ons, die alvooren opte zeezaecken meede naerder ordre van betalinge wilden hebben gestelt.

108. Den admirael Dorp eens opgecomen zijnde om te remonstreren de groote ongeleegentheyt van de vloote ontrent Duynkercken ende de sooberheyt van vivres, versocht dat daertegens metten aldereersten voorsien mocht werden volgens de memorie bij hem overgelevert, so men de vloote binnen corte daegen nyet teffens ’t huys ende den viant die deese schaerscheyt bekent is, de zee ten besten gheeven wil. Bij de memorie wierde versocht dat de 16 scheepen in de Braeck liggende daervan eenige mette leste onweer haer anckers ende touwen, onder andere hij wel vier touwen hadde verlooren, wederom van nyeus met anckers, touwen, cruyt ende lonten tegens de winter moghten werden voorsien; ten 2en dat een van de directeurs opte zelve scheepen moght worden gestelt om dezelve capiteynen haere reeckeningen van de vivres ende wat daeraen dependeert aff te neemen, alsso sulcks sijn werck nyet en is; ten 3en dat off hem ander last moght werden gegeeven waer vandaen hij varsch waeter voor zijn scheepen soude hebben te haelen ende waer schoon te maecken, alsso in de Kiskassen sulcx onmogelijck is te doen ende in Engelant hem verboden is, dienvolgens nyet beeter als in Goerede off Vlissingen can worden gedaen, off dat hem het waeter met scheepen magh werden toegevoert alsso deur gebreck van water veel van ’t volck opte scheepen de scheurbuyck krijgen; ten 4en dat oock de jaghten ende fregatten hem mogen werden toegesonden, off dat hij het incomen ende uytghaen van de viant nyet en can beletten, ende dat Colaert tot zijn believen zal connen incomen.

Hierop gedelibereert zijnde is goedtgevonden de directeurs hierop tegens dinghsdagh eens te ontbieden, ten eynde tegens den admirael mondelinge mogen werden gehoort, ende dan gedaen dat noodigh weesen zal.