Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 17 september 1637

ZITTING E

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 15 september tot 17 oktober 1637

Woensdag 16 september nanoen en Donderdag 17 september 1637 voor- en nanoen

13. De burgemeesteren ende regenten van Wormer is toegestaen tot ontlastinge van ’t water haer mettet drooghmaecken van de enge Wormer toe te comen, te mogen maecken een sloot 60 roeden langh ende 4 roeden wijdt [ende] de landen daertoe nodigh te verdelven, te mogen aenneemen tot tauxatie van 2 mannen van weederzijden bij hun ende de geïnteresseerde te kiesen ende dat haer daervan brieven in forma sullen werden gegheeven.

14. Belanghende de correctiën op ’t stuck van de bieren in omvraeghe gebracht zijnde off voor de verpachtinge yet anders soude dienen vastgestelt boven ’tgunt dat geaccordeert is, meende de heeren Edelen, Haerlem, Rotterdam ende andere dat vast most werden ghestelt dat boven de 12 stuyvers geen scheynen off dunne bieren vrij van impost souden mogen worden gebrouwen off dat alles op 18 stuyvers eenparich behoort te werden geconsenteert, dan soude in sulcken cas het middel daerdeur sulcken crack krijghen, dat op verre nae nyet soude opbrengen als nu doet, sustinerende daerbeneffens tegens Enckhuysen, ons ende andere, dat se wel van 12 stuyvers conden brouwen als de dickbierbrouwers deurdien geen dun sonder voorghaende dick can worden gemaeckt. Daerover verscheyden discoursen vallende ende contrarie allegatiën, heefft in de saeke geen conclusie genomen connen werden, maer is effter het ijcken ende branden van de tonne volgens de placcate bij alle leeden geapprobeert ende verstaen de brouwers te lasten haer daernae te reguleren.

15. Daernae zijn voorgeweest de consideratiën bij de heeren Committeerde Raden gemoveert op ’t stuck van de zeep ende dienthalven nae deliberatie goedgevonden, dat sonder billet geen zeep soude mogen worden uytgeslaegen; datte slijters nyet sullen mogen woonen in pothuysen van de zeepziedershuysen; datte billetten bij de luyden zelff op haer eygen naem behooren te werden gehaelt; dat alle compositiën ende frauden daerinne sullen werden geweert; dat meede in de generale ordonnantie zal worden gestelt dat de bewinthebberen van de Oost- ende Westindische Compagnie nyet en sullen mogen composeren van eenige waeren daer zij impost van schuldigh zijn; dat oock de vrijdommen van de middelen nyet verder sullen werden geëlargeert ende getrocken als’t de intentie is van de verleenders; datte heeren Staten, magistraten ende collegiën aenneemen ende haer verbinden sullen de placcaten ende ordonnantiën bij henluyden gemaeckt te maincteneren ende doen executeren ende de pachters ten zelven eynde de handt te bieden nae haer beste vermogen; dat op ’t merken van den zeep gevolcht zal worden het 3e articule van de ordonnantie, dat in geen pothuysen noch kelders onder ende voor de zeepzieders eenige zeep zal mogen werden vercofft; dat dezelve eyntelijck nyet min als 1/8 part teffens van een ton sullen mogen uytslaen ende dat op ’t verpachten voor een jaer om de slingermaenden ende reedenen van Haerlem de last van eenige leeden naeder zal worden affgewacht, de rest gelaeten bij de ordonnantie.

16. Geresumeert weesende het 3e point van de ordonnantie van ’t haertstedegelt spreekende van de brouwers, backers, steenhouers etc. van elck schouw dubbel ghelt te betaelen, dat is van ijder schouw 2 guldens, is ter occasie van deesen meede geleesen de ordonnantie op dit stuck anno 1627 geëmaneert, die ’tzelve expresselijck meedebracht alsmeede datten huurman ende eygenaer elck de helffte van dit middel souden hebben te betaelen ende dattet cort van de onvermogende over de rijcke soude mogen worden geslaegen; datte beschrijvinghe in de steeden bij geswooren personen sal moeten werden gedaen ende 2 quoyeren daervan gemaeckt, een voor Commiteerde Raden, een voor de steeden om de penningen daernae te moghen collecteren; datte zelve steeden de uytschrijvinghe aen de dorpen sullen doen ende datte Staten aen haer reserveren ’t naerder ondersoeck.

Waerop gedelibereert zijnde, meenden de heeren Edelen dat door onvermogenden geen andere als van de aelmose leevende conde verstaen werden ende dat men haer cort over de vermogenden soude vinde op ten voet ende nae advenant van de 200en penning; datte uytschrijvinge aen de dorpen bij Committeerde Raden behoort gedaen te worden ende nyet bij de steeden; dat oock de quoyeren van de dorpen aenpart gemaeckt ende haer betaelinge bij Committeerde Raden hoort gedaen te werden ende nyet aen de ontfangers van de steeden. D’ander leeden seyden dat de quoyeren gemaeckt ende de uytschrijvinge gedaen behoort te worden opten ouden voet volgens de resolutie opte laetste vergaderinge genomen bij eenige leeden al in ’t werck gestelt ende mitsdien nyet in zijn geheel ende dat daerom daerinne geen veranderinge conde vallen; dan de Edelen opiniatrerende, is deese saecke opgehouden moeten werden in resumptie.

17. Is bij domini Festo, Walaeo ende Rivet gepresenteert den gedruckten bijbel soo die bij haer uyt last van de heeren Staten uytten originelen text was getranslateert, versoeckende dattet zelve aengenaem moght zijn. Daerbij de zaecke is gebleeven, werdende dezelve voor haer moeyten bedanckt.