Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 24 september 1637

ZITTING E

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 15 september tot 17 oktober 1637

Donderdag 24 september 1637 voor- en nanoen

55. Opte clachten van de gedeputeerden van de Cleyne Visserije over ’t verloop van volck ende neeringe naer Engelant mits de quade defensie alhier, ende dat men haer nyet en presteert de belooffde subsidiën van scheepen ende gelt, hebbende van de 70.000 £ tottet equiperen ende furneren van 5 fregatten geaccordeert, maer ontfangen 20.000 £, staende de timmerage stil omdat van de reste nyet becomen connen, ende alsso ’tzelve ten hooghsten schadelijck is voor ’t landt, daerom daertegens prompte voorsieninge versoeckende. Is verstaen dat dit stuck ten hoochsten considerabel is ende nyet langer leedigh can gestaen werden, maer datte respective Committeerde Raden sullen werden gelast sorghe te draeghen dat deese supplianten clachteloos werden gestelt ende dat Haer Ed. daertoe penningen sullen werden verschafft.

56. De curateuren van de universiteyt tot Leyden verstaen hebbende dat totte geestelijcke goederen van Rijnlandt, Delfflant, Schielant ende Egmond haer tot vervallinge van de lasten van de Academie toegeseyt noch eenige landen begeeren die tot noch toe versweegen zijn ende nu door zeeckeren persoon ontdeckt souden connen werden, als men denzelven daervooren t’sijnen contentement wilde salariëren, versoeckende daerom metten zelven te mogen handelen ende datte geopenbaerde goederen haer mogen werden geadiudiceert, is nae deliberatie verstaen deur eenige gecommitteerden den aengeever alvooren eens naerder te hooren ende daervan rapport te doen. Werden hiertoe versocht ende gecommitteert een van de heeren Edelen, Dordrecht, Amsterdam ende Alckmaer.

57. Is geleesen de petitie van den Raade van de Staete voor ’t jaer 1637. Ende in deliberatie geleyt zijnde de eerste drye pointen ende daerop geleesen het advijs van de heeren Committeerde Raden, is nae deliberatie geresolveert, dewijl deese provintie totten jaere 1628 toe incluys heefft gereeckent ende geliquideert, dat alle de andere provintiën tot so verre toe meede behooren te werden gebracht dat tott betalinge van de interessen geconsenteert zal worden in een somme van 200.000 £ ende datte reste zal blijven tot laste van de provintiën, uyt wiers wanbetalinghen deese lichtinge veroorsaeckt is; dat op ’t aenhouden van de militie gevolght zal werden de resolutie den 3en februarii lestleden ghenomen ende belanghende ’t afflossen van de capitalen naerder gehoort het advijs van de heeren Committeerde Raeden.

58. Den Raedsheer Loenius binnenstaende deede rapport van ’t gepasseerde opten Noordhollandsen synode gehouden tot Edam ende van ’tgunt aldaer gehandelt was belangende ’t beroep van den predicant van Wormer tot Weesop; de clachten van de kercken ende gemeenten van Hanauw, Sweybrugghen ende andere aldaer om assistentie; van de collecte voor dezelve geobtineert, bedraegende over Hollandt 30 ende Westvrieslandt ontrent 20.000 £ ende de ordre die op ’t oversenden van dezelve penningen is gestelt; oock ’t versoeck van de kercken van Polen aldaer vrijheyt van predicken van den coningh geobtineert hebbende, om assistentie, alsso haer zelffs nyet redden connen; van ’t bewaeren van de originele autographe translatie van den bijbel bij de synodale acten van Dordrecht; van de naerder deductie van Smoutius over de correctiën van de grove sonden ende bestraffen van de magistraten die buyten ordre ghaen; van ’t bijleggen van de questie van den heer van Assendelfft tegens die van Castricum ende Heemskerck over ’t beroep van den predicant ende ’t ius patronatus; van ’t reguleren van de kercke van Den Bosch onder ’t classis van Delfft off Zuydhollandt; van de gelegentheyt der kercken in Brasijl ende kerckelijcke ordre aldaer behoorlijcken inne te stellen ende doopen van Brasilianen kinderen; van de groote necessiteyt van ’t weeren van de grove sonden, hoererije, overspel, affgoderije van ’t pausdom, prophanatie van de sabbath, vloecken, sweeren ende so voort, ende specialijcken van ’t weeren van de paepsche superstitiën ende godtsdienst ende datten gedeputeerden van den synode gelast zijn hiertoe de magistraten van de steeden te vermaenen ende door dezelve de gedeputeerden van ijder stadt comparerende op deese vergaderinge, gelijck hij meede specialijcken versocht was om deese 2 saecken van ’t weeren van de grove sonden ende van de pauselijcke conventiën ten besten aen deese vergaderinge te recommanderen, hem vorders refererende totte notulen daervan gehouden, leverende ook over copye van de resolutiën aldaer genomen. Waermeede vertreckende is voor sijne moeyten ende goede diensten bedanckt.

Ende is vorders verstaen, dat belanghende ’t weeren van de paepsche exercitiën naerder sal worden gedelibereert, als ’t point van beschrijvinge daervan spreeckende in omvraege zal werden gebracht.