Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 26 september 1637

ZITTING E

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 15 september tot 17 oktober 1637

Zaterdag 26 september 1637 voornoen

66. Arnout van den Brugge van Meurs cum socio, over rogge in Orsoy geleevert als de viant daerontrent was noch 4039 £ ten affteren ende daermeede geaffecteert zijnde opten post van de vivres voor de frontieren ende dienvolgens versoeckende uytte quote van Hollandt voldaen te worden, is goedgevonden hierop te verstaen ’t advijs van Committeerde Raden hoe de zaecke leyt, mitsgaders off Hollandt op die post noch yet schuldigh is, om alsdan op gelet te mogen werden.

67. De samentlijcke leeveriers van Amsterdam ende Rotterdam noch 10½ van de 42.000 in ’t hondert aen de provintiën ten affteren sijnde, sonder yet daervan te hebben connen consequeren ende versoecken mitsdien dat bij deese provintie haer satisfactie moght werden gedaen, alsso van de jaere 1622 tot 1627 toe haer schult geloopen hebbende, nyet dan al te lange patientie hebben gehadt. Is goedtgevonden alvooren hierop te verstaen ’t rapport van Abbesteegh, die ten zelven eynde in de provintiën is gecommitteert geweest, om alsdan te sien wat vorder in te doen sal staen.

68. ’t Vaststellen van de resolutie voor de solliciteurs effter voorgebracht weesende conden alsnoch die van Rotterdam nyet beweeght worden, ten waere alvooren lijste van de schulden aen de Admiraliteyten so van getimmerde ende gecalffate scheepen als van verdiende maentgelden moght werden gemaeckt van alle Collegiën in deese provintie, omme alsdan op t’een ende t’ander teffens geresolveert te mogen werden; wij verclaerden dezelve last te hebben, Hoorn ende Enckhuysen seyde ditzelve meede haer opinie te sijn. Dan is eyntelijck geconcludeert dewijl de heeren van Rotterdam genochsaem alleen op dit point difficijl gebleeven zijn, dat daeromme vanweegen de vergaderinge versocht sullen worden haer mette andere leeden te willen conformeren, mits dat eerstdaeghs tot betaelinge van de lasten van de zee meede een vaste ordre sal worden gestelt ende dattet point van de directie van de custscheepen ende ’t stellen van nyeuwe directeurs ende betalinge van dezelve meede eerstdaeghs sal werden bijderhandt genoomen.

69. Den heere Vosbergen van Zelandt binnenstaende, leverde over brieven van den 22en septembris 1637 bij de heeren Staten van Zelandt aen de vergaderinge geaddresseert, van inhoudt dat zij om de verpachtinge gescheyden waeren, maer opten 6en october toecomende weeder bijeen souden comen om alsdan te resolveren op ’t last- ende veijlghelt, mitsgaders op ’t vergeeven van ’t president- ende griffiersampten van den Hooge Raede ende alsdan door eenige uyttet midden van den haeren te committeren met deese vergaderinge te comen in naerder onderhandelinge. Denzelven heer verclaerde mondelinge daerbij dat dit geen gesochte exceptie off dilay, maer een formele resolutie was, die buyten eenige twijfel geëxecuteert soude werden, versoeckende dat van deese zijde alle behoorlijcke facilitatie tot die zaecken moghten werden bijgebracht, ghelijck sijluyden nyet en souden blijven in gebreecke. Weesende daerbeneffens van meeninge van harentweeghen alles bij te brenghen dat tot weghneeminge van de questiën tusschen deese en de andere provintiën over eenige saecken ontstaen, soude connen dienen eer de zaecke comen tot vorder verwijderinge, ende is nae deliberatie goedtgevonden de resolutiën van Zelandt aff te wachten ende naemaels tijdt te stellen tegens welcken de gedeputeerden vandaer alhier sullen werden verwacht.

70. Effter voorgedraghen weesende op wat forme ende mannier men op ’t spoedighste soude connen doen uytschrijven ende suyveren het haertsteedegelt, persisteerden de Edelen bij haer voorghaende advijs, Schiedam ende Briel oock de leedighstaende huysen excuserende, sodat in deesen geen finale conclusie genomen heefft connen worden.

71. Voorts in deliberatie gebracht weesende eenige pointen van de petitie van den Raedt, spreekende van ’t aenhouden van de 500 mannen binnen Eembden ende van de 50 compagniën van 150, nu 120 coppen, worde bij alle leeden daerinne geconsenteert volgens de resolutie van den 3en februarii lestleeden, mits dat so haest het leeger uyttet velt zal zijn, vorder op ’t aenhouden offte casseren van dezelve zal worden geresolveert. Ende alsso mette maent augusto het Fransse tractaet van subsidie compt te expireren, dat meede zal worden gelet hoe den staet op ’t beste te ontlasten van de 86 compagniën te voet ende 8 te paerde die opte Fransse penningen affgeweesen zijn.

72. De heeren Committeerde Raeden alhier adviserende waer pennningen te vinden om daeruyt de custscheepen van ’t Noorderquartier in zee te connen houden, segghen dat deese vergaderinge haer soude mogen lasten om tot een zeeckere somme toe assignatiën te moghen gheeven aen de directeurs van ’t Noorderquartier opte genegotieerde penningen off aen de heeren Committeerde Raden van ’tzelve College ende dat sulcx van tijdt te tijdt ghedaen moght worden ende met dezelve assignatiën tegens den ontfanger Mirop geliquideert opte zelve negotiatiën, om alsso bij Generaliteyt gerescontreert te mogen werden, menen dat gelijcke ordre in reguarde van de Maas-scheepen die meede zeer claeghen, behoort te werden gehouden.

Hierop gedelibereert zijnde, meenden de heeren van ons quartier dat deesen aenghaende geen ander voet als voor deesen van nooden was gepractiseert te worden, te weeten dattet College van ons quartier gelast moght werden om deese luyden nae haer noot reedelijck contentement te doen uytte genegotieerde penningen ende dat daervan den ontfanger Mirop off de heeren Committeerde Raden alhier notificeren ten fine als verhaelt is. Is effenwel bij de andere leeden met het advijs geconformeert ende in dier voegen geconcludeert.