Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 20 februari 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Zaterdag 20 februari 1638 voornoen

39. Is geleesen ’t advijs van de Raedt van Staten belanghende ’t woort ‘rebellen’ bij den viant in zijn pasporten ordinarie geïnsereert, verclaerende ’tselve onlijdelijck te weesen ende dat men alhier ’tzelve stilswijgens gedooghende in effecte advoieert het sustineerde van den viant van dat wij rebellen souden zijn, daertegens ons so lange met de wapenen hebben gedefendeert; meenden daeromme dewijl uytte ooghluykinge van de gouverneurs ende commandeurs opte frontieren ende haere veranderinge ende particuliere dispensatie ’tzelve gecauseert wordt, dat vooreerst alle dezelve wel strictelijck behooren aengeschreeven te werden om sulcx nyet meer te doen noch eenighe pasporten mettet zelve woordt te passeren off zelffs daerin yet te veranderen ende dezelve oock preyse aff te vorderen van de passanten op peyne van voor usurpateurs van de publijcqen maght gehouden ende gestrafft te werden. Ende in cas den viant daerbij soude willen persisteren dat men de pasporten van deese zijde gegeeven weeder soude clausuleren ‘onderdaen van de provintiën deur de Spaense tirannye vermeestert’. Ende is hierbij verhaelt datte zes provintiën haer met dit advijs conformeren ende voorts in deliberatie wat vanweegen deese provintie dienthalven goedtgevonden soude mogen werden. Daerop eenige leeden verscheyden bedenckingen hadden, vreesende voor een groot prejuditie in de commerciën so den viant deese clausule nyet en wilde laeten passeren ende datten Staet geëngageert zijnde alsdan nyet en soude willen wijcken ende wilden daeromme alvooren daervan met haer principalen communiceren, versoeckende copye van ’t advijs, ’twelck haer gegunt is, ende de zaecke hierentussen opgehouden.

40. Is daernae in deliberatie geleyt het 1e point van de beschrijvinghe spreeckende van ’t arresteren van den generaele ordonnantie ende van de particuliere over de middelen comende in de aenstaende verpachtinge ende het consenteren van alle dezelve, alsmeede van ’t heeregelt. Waerop verstaen is datten impost van de bieren bij abuys hier wordt gestelt als voor 10 maenden verpacht zijnde ende daernae voor een jaer sullende verpacht worden. Ende alsso de ordonnantie van de paerden eenighsints duyster is, datte zelve naer inhouden van ’t lestgegeeven apointement op ’t versoeck van den pachter van Dordrecht zal worden gecorrigeert; dat van gelijcken claer sal worden gestelt de ordonnantie van de wage ende belanghende de particuliere middelen, dat die specifice in omvraeghe sullen werden gebracht alsmeede het heeregelt, teneynde alsdan de leeden daerop haer consideratiën naerder mogen openen.

41. Daernae in deliberatie geleyt zijnde wat persoon men soude moghen voorslaen om nae Polen te ghaen tot weeringe van den tholl tot Danswick voorgenoomen, is verstaen dat alvooren de resolutie ter Generaliteyt ingebracht sal worden dat men alhier de besendinge goedgevonden heefft ende in cas aldaer meede ’tzelve verstaen zal worden, dat men alsdan zal procureren om op ’t spoedichste een instructie te maeken. Ende ’tzelve gedaen ende van gerapporteert zijnde dat men alsdan zal despicieren wat persoon offte personen derwaertaen te senden.

42. Meede in deliberatie geleyt zijnde het 41e point van de beschrijvinge off de leeden nyet souden connen goedtvinden datte oude middelen souden mogen worden gebeneficieert opten voet als in de provintie van Groningen wert gepractiseert, te weeten mits de ingeseetenen hoofft voor hoofft de eedt daerop doen, verclaerden de heeren van Dort dat om de meenighte van steeden ende dorpen van deese provintie, ook het overgroot getal van de inwoonderen van verscheyden humeuren daervan een groot gedeelte oordelen haer van den eedt te connen doen dispenseren, van gelijcken om de groote meenichte van sluypholen die nyet al te besetten zijn ende oock om de diffidentie van de steeden, baetgierigheyt van de pachters etc. malcanderen nyet betrouwende om de contrarie interesten die d’een tegens d’ander is hebbende, den voet van die van Groningen in deese provintie nyet practicabel is. Waeromme bij anderen het weeren van de compositiën ende het verantwoorden van de 5 spetiën werde geürgeert; eenighe wilden de zeep meede voor een geheel jaer verpacht hebben om voor te comen de slingermaenden, sodat eyntelijck geresolveert is het advijs van Committeerde Raden alvooren hierop eens te hooren om te verstaen so den eedt nyet practicabel is, off nyet eenighe andere ingrediënten inne zijn die men met dienst van ’t landt soude behooren te amplecteren.

43. Noch zijn geleesen eenige requesten van cleynen gewichte ende importantie daerinne nae geleegentheyt gedisponeert is.