Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 27 februari 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Zaterdag 27 februari 1638 voornoen

77. De heeren Committeerde Raeden binnenstaende remonstreerden de groote noot daer ’t landt in steeckt deur de quaede betaelinge; dat uytte lest geconsenteerde 292.000 £ een maent soltz aen de soldaten hebben betaelt ende alreede 2 maenden weer ten affteren zijn daer nyet een duyt toe hebben, behalven dat noch stijff vier millioenen moeten hebben om aff te doen eenighe krijtende schulden die geen langer uytstel connen lijden, als daer zijn onder andere de schippers van ’t jaer 1637 met een somme van 250.000, de wagenaers van ’t jaer 1635 met 700.000 £, weesende daerbeneffens de tractamenten ende pensioenen 4 jaeren langh onbetaelt alsmeede de servitiegelden; de 50 compagniën met het reglement van Charnassé meede bij de 8 maenden onbetaelt gelaeten werden, alles groote ende excessive sommen importerende; de directeurs van de custscheepen, de respective Admiraliteyten meede groote sommen van nooden hebben, moetende het subsidie van Sweeden te weeten de verloopen 150.000 £ promptelijck meede betaelt werden ende tot reparatie van de scheepsbruggen met haer gevolgh nootsaeckelijck gefurneert een somme van 60.000 £, daertegens nyet met allen in voorraet hebben, zelffs de gedraegen consenten so langhsaem bevordert werdende dattet schijnt dat men de spaede daerin steeckt; hebbende van ’t haertsteedegelt noch zeer weynigh quoyeren ende in ’t mintste geen gelt becomen, den 200en penning oock noch t’eenemael in onzeeckerheyt staende; versochten daeromme datte zaecken anders behartight ende sij met prompte middelen voorsien moghten worden offte datten Staet geschaepen is met eenen slagh te sullen vervallen, zelffs eer men het dencken soude in de extreemste confusie ende uyterste miserie ende verderff. Meenen dat oock nyet ongeraden weesen soude dewijl de affectatie van de militie zeer oneffen schijnt gedaen te weesen, dat men het stuck eens resumeerde ende alles brachte tot meerder egualiteyt om de lasten gelijckmatigh te draeghen.

Hierop gedelibereert zijnde werden de leeden versocht van alles aen haer principalen rapport te doen om dezelve tot consenten te beeter op te wecken ende dat hierentussen getracht zal worden om de oude middelen ten besten te beneficiëren, eenige nyeuwe te consenteren ende de lasten te menageren ende alle corruptiën in de monsteringe, betalinge van de servitiegelden ende diergelijcke te weeren ende voor te comen soveel doenlijcken is.

78. Eenige van de raeden ter Admiraliteyt van Rotterdam binnenstaende verclaerden dat zij tottet maecken van drye scheepen ende zes fregatten, gecost hebbende 225.000 £, noch 40.000 £ tecort quaemen opte grote scheepen ende noch 75.000 £ opte cleyne scheepen offte fregatten; versochten haer die promptelijcken gefurneert te mogen werden in minderinge van het subsidie vanweegen deese provintie beloofft, opdat zij die van de Groote Visserije daervan behoorlijcken souden connen assisteren.

Waerop gedelibereert zijnde, conden de meeste leeden toestaen dat een derde part van den 644.000 £ weesende de quote van Hollandt tot betaelinge van de custscheepen, soude werden genegotieert, mits datte scheepen in de respectieve quartieren souden moeten invallen die onder de directie staen ende dat soo ’t cort van de scheepen voor de buyssen als van dezelve directeurs hieruyt sal worden gevonden. Dan veele leeden sustinerende dattet derde part nyet helpen conde ende dat tenmintsten 2/3 parten souden dienen genegotieert, verclaerden de heeren van Dordrecht noch tottet t’een noch tottet ander gelast te zijn. Waerom goedgevonden is de leeden te vermaenen om haer hierop spoedichlijck te doen lasten, alsso de zaecke geen verder noch langer uytstel lijden can.

79. Is meede in deliberatie geleyt het 6e point van beschrijving spreeckende van een impost te stellen op ’t hoy tot 10 stuyvers op ijder koehoey; dan de meeste leeden oirdelende dat die een beswaernisse van ’t landt weesen souden die mettet redres hoornghelt, zoutghelt ende anders nyet dan al te veel zijn beswaert ende dat daerbeneffens de ongelegentheyt van dit jaer, gecauseert deur de inbraecke van dijcken, groote stormen ende hooge wateren, sodanige meerder beswaernisse nyet lijden can, heefft geen vruchtbaere conclusie inne genomen connen werden. Dan is verstaen dat alvooren eens een concept van een ordonnantie op zal worden beraempt ende daervan rapport gedaen.

80. Op het 7e point om den impost van de 2 stuyvers opte tonne biers te verhoogen van 2 stuyvers tot 6 stuyvers gelijck in de provintie van Utrecht geschiet, waeren de leeden meede van contrarie advijsen, eenige hoope daertoe gheevende, andere sustinerende dattet dun bier deesen impost nyet lijden conde, meenden daeromme datte verhooginge soude dienen gevonden op ’t stortcoorn. Is gheen conclusie inne ghenomen connen werden.

81. Op het 9e point omme eenen impost te vinden opte huyden ende vellen tegens den 16en penning, thoonden verscheyden leeden daertoe inclinatie, doch andere ’tzelve naerder willende examineren, is goedtgevonden datte heeren Committeerde Raden alvooren een concept daervan sullen instellen ende ’tzelve binnenleveren om alsdan naerder op gelet te worden.