Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 1 maart 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Maandag 1 maart 1638 voor- en nanoen

82. Die van Schellingwoude versoecken subsidie tot een nyeuw gemaeckte kerck alsso uyt haer gemeente de oncosten nyet en hebben connen vervallen. Is goedtgevonden ’t advijs van de heeren Committeerde Raden van ’t Noorderquartier hierop alvooren eens te hooren.

83. Eene Anna Jansdr. tott Hoorn den lande eenige jaeren te water ende te lande als soldaet gedient hebbende in manskleederen ende nu haer habijt verandert hebbende ende haer nyet langer connende geneeren, versocht een jaerlijcx tractament; dan uytte heeren van Hoorn verstaen weesende dat sij wel 3 £ noch ’s weeks winnen conde als sij wercken wilde, is dit versoeck geëxcuseert, werdende haer tot reysgelt toestaen eens voor al thien guldens.

84. De burgermeesteren van Vianen versoeckende drye ordonnantiën van logijsgelden ter somme van 2339-3-0 te mogen corten ende rescontreren tegens den ontfanger Mirop op haere verpondinge van ’t jaer 1636 ende 1637 is ’tzelve geëxcuseert, doch de gijselinge effenwel affgedaen voor een corten tijdt op hoope dat interim satisfactie aen deese luyden uyt de in te willigen middelen sal werden gedaen.

85. Aedryaen Jansz. Slobber in de Oude Tonghe versoeckende zijn huysvrouwen suster te mogen trouwen ende Jannetjen Luytjens versoeckende haer overleeden mans broeder te moghen trouwen ende tot dien eynde de dispensatie van de politijcqe ordonnantie, is nae deliberatie goedtgevonden deese versoecken als strijdigh tegens de eerbaerheyt ende meede tegens de politijcqe ordonnantie plotselijcken aff te slaen.

86. Op ’t versoeck van de heeren burgermeesteren van Goederede is verstaen datte zelve tot conservatie van haer speuy, hooffden ende cadijcken, mitsgaders van de gemeene middelen ende thienden sullen werden gesubsidieert met een somme van 4800 £ te betaelen uyttet incomen van de Domeijnen met 1200 ƒ gereet ende de reste op drye afftereenvolghende jaeren, ’t meerendeel in conformité van ’t advijs van de heeren van de Reeckeninge.

87. Eyntelijcken is ghedaen lecture van de resolutiën verleeden weecke genoomen, die daermeede gehouden wierden voor geresumeert ende gearresteert.