Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 10 maart 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Woensdag 10 maart 1638 voor- en nanoen

133. Den heer Nobel hem excuserende om beneffens den heer Bruyninghs te ghaen op ’t vercoopen van eenige oude custscheepen ende het coopen off huuren van andere bequaeme scheepen off fregatten in haer plaetse om dezelve aen de provintiën gedistribueert ende weeder uytgerust te werden, is in plaetse van denzelven gecommitteert den heer burghermeester Puyck ende sodanighe uytte directeurs van de Mase als denzelven daertoe zal moghen assumeren.

134. De heeren van Amsterdam urgerende dat tot uytrustinge van de ingevallen custscheepen alle debvoiren souden moghen werden aengewent ende datte negotiatie van 1/3 part in de 644.000 £ alreede geconcludeert sijn voortgangh soude mogen neemen ende de directeurs ten zelven eynde ter handen gestelt ende specialijck dat aen de directeurs van Amsterdam een somme van 45.000 £ moght werden behandight ende aen andere nae advenant; is nae deliberatie geconcludeert dat 1/3 in de voors. 644.000 £ zal worden genegotieert ende de uytschrijvinghe daervan aen de respective comptoiren ghedaen, maer belangende ’t vorder versoeck van noch een derdepart offte tenmintsten de helffte, eenige leeden noch difficijl zijnde, zijn versocht op ’t spoedichste naerder last te willen becomen ende de heeren van Alckmaer hoewel de conclusie toestaende effenwel op ’t een ende ’t ander verscheyden difficulteyten maekende, is nae resumptie verstaen datte heeren van Alckmaer eenen uytten haeren sullen affsenden om d’zelve tot formeel consent te beweeghen opdat de leeden daerop gerust mogen zijn.

135. De voerluyden anno 1635 het landt gedient hebbende ende versoeckende met ongeloofflijck claeghen ende gekarm haer toch eyntelijck eens gefurneert te moghen werden de 700.000 £ die zij noch aen ’t landt ten affteren zijn; van gelijcken de schippers van Goude, Rotterdam ende Gorchem versoeckende betaelinge van haer scheepsvrachten anno 1637 verdient, monterende ter somme van ƒ 250.000 £; weesende nyet apparent dat sonder prompte betaelinge eenighen dienst van dezelve in toecomende sal connen werden getrocken. Is nae deliberatie verstaen dat uytte poincten van beschrijvinge 4 à 5 van de apparentste getrocken ende bij der handt ghenomen ende nyet van gescheyden zal werden totdat eenige vruchtbaere conclusie inne zal weesen genomen om daeruyt deese ondraeghelijcke clachten eenigh contentement te doen.

136. Daernae in deliberatie geleyt zijnde het 17e point omme eenen impost te vinden opte suyckeren, syroopen ende andere soete waeren, mitsgaders het 18e point om een impost te vinden opte consumptie van den tabacq, beyde bij forme van tauxatie deur commissarisen ter verpachtinge ende de magistraeten van de steeden gesaementlijcken te doen, conden verscheyden leeden nyet oordelen deesen voet allomme practicabel te zijn ende zijn daeromme opgehouden in resumptie.

137. Anthonij van der Abt geweesen vice-admirael van de zee gecondemneert in een eeuwige gevanckenisse op ’t huys te Louvesteyn, verclaert bij de 21 maenden aldaer gepeniteert te hebben ende versocht relaxatie ende restitutie in zijn vorige staet om ’t landt dienst te mogen doen, waerbij verhaelt werdende dat Zijn Hoogheyt om verscheyden reedenen wel mocht lijden dattet versoeck werde geaccordeert. Is nae deliberatie de zaecke bij veelen zeer bedenckelijk gevonden ende noch te prematuur, de ongelegentheyt noch so varsch zijnde, waeromme goedtgevonden is de zaecke op te houden ende de leeden die ’t begheeren copye te gheeven uytten requesten om daervan bij gelegentheyt met haer principalen te moghen spreecken.

138. De gedeputeerden opte zeezaecken met Zijn Hoogheyt gecommuniceert hebbende belanghende ’t affdancken van de matroosen in Goereede ingevallen ende daervan rapporterende, verclaeren dat Zijn Hoogheyt van opinie is dat men behoort woordt ende beloffte te houden ende dat daerom de affdanckinge van de matroosen die sulcx belooft is vooralsnu effect behoort te sorteren, doch belanghende de andere dat die sullen worden in dienst gecontinueert volgens het reglement ende dat in toecomende oock noodigh weesen souden dat allomme op eenen voet het volck werde aenghenoomen voor een geheel jaer opdat uyt deese diversiteyt geen confusiën comen te reysen; meent oock dat men het getal van de matroosen op ’t schip van den vice-admirael Witte Wittertsz. van 100 tot 120 coppen behoort te verhoogen alsso anders sijn geschut, bestaende in 40 groote stucken, nyet maghtigh is om nae behooren te regeren ende dat voor deesen altijdt met gelijck getal is gemant geweest. Waerop gedelibereert zijnde is met dit advijs geconformeert.

139. Die van Amsterdam de vergaderinge bekent maeckende hoe datten heer burghermeester Bicker swaricheyt maeckt om alsnu nae Polen te ghaen omdat hij verstaet datten tijdt verloopen is om opte Comitia offte Rijcxdagh tijdelijcken te mogen comen ende dat mitsdien bij hem geen dienst voor den Staet soude connen werden gedaen ende versoeckende dat op andere expediënten moght werden gedaeght, is in deliberatie geleyt wat in deesen te doen. Eenige meenden dat noch tijdts genoch was ende datten heer Bicker effter daertoe soude mogen werden versocht. Die van Amsterdam meenden dat men drye geraisonneerde brieven soude mogen schrijven: een aen den coningh, een aen de Stenden in ’t besonder ende een aen de Comitia zelffs ende bij dezelve deduceren de reedenen waerom deese thol geen voortgangh behoort te neemen, neffens excuse van wintertijdt ende onzeecker reysen waerom geen ambassadeur derwaertaen hebben connen senden, dat anderssints al geresolveert was te doen; andere meenden men souden alssnoch een commissaris derwertsaen stuuren; die van Amsterdam meenden dat die daer geen dienst soude connen doen. Nae eenighe discoursen is verstaen datte leeden haer hierop wat naerder tegens merghen sullen bedencken.

140. Uytte leste advijsen van den heere ambassadeur Joachimi verstaen weesende dat in Engelandt aen zeeckere personen octroy gegeeven is van 8000 tonnen boter uyt te mogen voeren mits aen den coningh betaelende 8 schellingh steerlinghs, dat is 4-4-0 per ton, daermeede de ingewassen ende vruchten deeser landen in een merckelijcken instal sullen werden gebracht, is in deliberatie geleyt wat hiertegens te doen. Dan is goedgevonden deese zaecke uyt te stellen totdattet point van beschrijvinge van gelijcke saecken mentionnerende in omvraeghe zal weesen gebracht.

141. Den thresorier van Zijne Hoogheyt hebbende 2 ordonnantiën monterende ter somme van 6794 £, spreeckende ten behoeve van de hellebardiers van Zijn Hoogheyt over verloopen tractamenten ende andere cleynicheden ende versoeckende ordonnantie op Mirop om ’tzelve bij hem betaelt te werden, is geen deliberatie op gevallen.