Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 18 maart 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Donderdag 18 maart 1638 voornoen

187. De heeren Committeerde Raden weederom binnenstaende remonstreerden effter de swaricheyt daer ’t landt in steeckt, daeruyt dat nyet en is te emergeren dan mettet consenteren van vier generale remediën boven de poincten die in beschrijvinge zijn die alleen dienen om provisionelijck de saecken ghaende te houden: te weeten ten 1en het egualiseren van de middelen over alle de provintiën mette verantwoordinge daerop slaende; ten 2en het inwilligen van ’t last- ende veijlghelt tot mainctenue van de zaecken van de zee; ten 3en het generael verpachten van de convoien ende licenten; ten 4en het weeren van alle sluyckerijen ende compositiën ende het beneficiëren van de oude middelen ende bijaldien [men] nyet en tracht om daertoe te comen dat het landt nootsaeckelijken moet onderghaen ende als was voor de sonne verdwijnen, sulcks datte heele weerelt heur meer zal verwonderen over den subiten val als over den glorieusen opgangh, alle de zaecken nae ’t verderff hem aenstellende, onse beste forten van de frontieren ongerepareert ende met onbetaelt volck beset blijvende ende nyet dan onheylen te verwachten staende, alles om gebreck van gelt.

Zijn Hoogheyt daerenboven alles prepareerende om te velde te gaen, ’t geschut ende de train opwaertsaen sendende met bruggen ende alles wat daeraen dependeert, daertoe van allen canten gelt gerequireert werdt; werdende daerbeneffens geëyscht 300.000 £ cruyt ende andere ammunitie nae advenant ende noch voor de Admiraliteyten van Rotterdam ten behoeve van de Groote ende Cleyne Visserije een somme van 240.000 £, daertegens nyet alleen nyet in voorraet is, maer zelffs bij ’t comptoir van Mirop nyet geconsequeert can worden om ’t hooghe waeter de verpondinge van ’t jaer 1637 affterblijft ter cause van ’twelcke veel compagniën langhs so meer onbetaelt blijven, daeruyt een merckelijcke swaericheyt te verwachten staet, tenzij bij de gemelte remediën daertegens werde voorsien, die sij mitsdeesen de leeden ten hooghsten recommanderen. Temeer dewijl de comptoiren deur de meenighvuldige negotiatiën in de grondt worden gelaeden ende sonder consent van middelen boven water nyet gehouden connen werden.

Hierop gedelibereert zijnde is eyntelijck geresolveert dat belangende de egualisatie van de middelen over de provintiën den Raedt ontboden zal worden om openinge te doen hoe die saecke leyt ende voorts geanimeert om ’tzelve werck te voltrecken; op ’t lastghelt datte leeden van deeze vergaderinge met malcanderen naerder opte differentiale pointen sullen accorderen ende dat interim Zelant zal werden ontboden om haer gedeputeerden ten zelven eynde meede herwertaen te doen comen; belanghende de convoien in ’t generael te verpachten, dattet besogne daerop ingestelt zal worden voltrocken ende het beneficiëren van de oude middelen, dat daervan zal werden gesproocken als het 41e point in omvraeghe zal werden gebracht.

188. Daernae in omvraege gebracht zijnde het 16e point van de impost opte booter buytensduyns ende op peck ende teer, worde verstaen dat belanghende ’t peck ende teer ’t besogne zal worden voltrocken ende opte booter buytensduyns sustineerde Amsterdam dat alvooren in Vrieslandt gelijcken impost most werden geheeven, daerbij persisterende sodatte zaecke nyet verder heefft connen werden gebracht.

189. Meede geresumeert weesende het 38e point van de 200en penning urgeerden de Edelen dat alvoren alle restanten mosten geïnnet zijn eer tot dit middel te connen consenteren, sodat eyntelijck geconcludeert is datte heeren Committeerde Raden alvoren openinge sullen doen hoe ’t mette restanten staet.

190. Belanghende ’t kleynzeegel is geleezen zeeckere lijste op wat taux de obligatiën ende huurcedullen onder de handt met de consultatiën in de ordonnantiën souden connen worden beghreepen, daermeede haer de leeden conformeerden. Ende is verstaen dat ijder die ’t begeert daervan copye zal werden gegheeven ende datte ordonnantie daermeede zal werden geamplieert, de quytantiën onder de handt noch geëxcuseert werdende.

191. Willem Jansz. Tonneman cum sociis tot Hoorn versoeckende den pacht van ’t sout, van de paerden ende van ’t heeregelt teffens met malcanderen verpacht te mogen worden over heel Noordthollandt om de oncosten voor te comen, presenterende den ouden pacht, is ’tzelve afgeslaegen ende verstaen datte verpachtinge zal worden gedaen opten ouden voet ende dat interim Committeerde Raden sullen adviseren wat deesen

aanghaende in toecomende dienstich soude moghen sijn.

192. Opte clachten van de backers t’Amsterdam tegens den pachter pretenderende den impost van de verhooginge van ’t gemael te moeten hebben, zelffs van ’t meel in den aenpeyl bevonden ende voor ’t omghaen van zijn pacht gebroocken, is verstaen datten pachter ongefondeert is ende daerom gelast wordt de supplianten te laeten ongemolesteert.

193. Op ’t versoeck van de brandewijnbranders binnen Rotterdam is verstaen dat om de groote oncosten van de pachters te vermeyden ’tzelve middel voor een geheel jaer zal werden verpacht.

194. Den brughmeester tot Dort van Zijn Hoogheyt last hebbende om de bruggen opwaertaen te voeren ende bij de Graeff ende Nimmeghen dezelve te slaen, ende noch van ’t jaer 1636 een somme van 61.000 £ ten affteren zijnde ende versoeckende tenmintsten 10.000 £ hem gefurneert te worden om ’t werck te connen ghaende maecken, is nae deliberatie verstaen dat deese somme den suppliant bij Committeerde Raden uytte gereedtste penningen zal werden gefurneert.

195. Om de binnenscheepsbieren met gelijcken impost als de burgersbieren te beswaeren, verscheyden leeden noch nyet eens zijnde, is de zaecke opgehouden tot beeter gelegentheyt.

196. De commisen van Vlielandt claegende over de enormiteyten van de pachters van de convoien in ’t rechercheren van de goederen tegens de intentie van deese vergaderinge ende versoeckende dat ordre tegens gestelt moght werden, is verstaen datten schout van [’t] eylandt hier weesende binnen zal worden ontbooden ende de resolutie op gisteren genomen aengeseyt; so nyet dat hem brieven sullen werden naegesonden om met vigeur teghens sodanighe indrachten te ghaen ende tegens de pachters te procederen volgens de laetste resolutie hem toe te senden.