Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 2 maart 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Dinsdag 2 maart 1638 voor- en nanoen

88. De heeren van Amsterdam proponerende dat zij metten burgermeester Bicker gesproocken hadden om hem te disponeren totte commissie nae Polen, dan dat daertoe nyet resolveren can, ten waere als ambassadeur derwaertaen soude mogen werden versocht omdat anderssints disreputatieus weesen soude voor sijn persoon ende oock ondienstich voor ’t landt omdattet rijck van Polen nyet dan van groote lustre ende reputatie is houdende ende de Stenden vergadert zijnde, dat voor een commissaris te laet is om yet goedts te doen, ende belanghende de oncosten presenteert so te menageren dat weynigh van de oncosten van een commissaris sullen verscheelen ende effenwel de eere van ’t landt te bewaren. Hierop gedelibereert zijnde is goedgevonden om reedenen bij de heeren van Amsterdam geallegeert, de gedeputeerden bovenghaende te lasten om deese zaecke effter ter Generaliteyt voor te draeghen ende daernae te beleyden datten burgermeester Bicker alleen derwertaen in ambassade magh werden gesonden, tenmintsten so de provintiën tot een tweede verstaen dat een van de minder provintiën hem magh werden bijgevoeght. De gedeputeerden dit officie gedaen hebbende rapporteerden dat alle de provintiën persisteren bij haer opinie van dat in qualiteyt als commissaris yemandt derwertaen behoort te ghaen ende nyet als ambassadeur, omdat in een saecke daer werck ende moeyelijckheeden aen vast zijn om iemant van een voorneemen te diverteren, ’tzelve alderbest bij een commissaris die nacht ende dagh loopen ende draeven ende alle deuren aencloppen magh sonder audiëntie te versoecken, can werden verricht, daer ter contrariën een ambassadeur met ordre met ceremoniën ende bij daegh moet ghaen in aller ooghen ende audiëntie moet versoecken ende affwachten, dat veel inconveniënten ende train van tijdt nae hem sleept.

Ten 2en dat oock minder offensie voor den coningh geeven sal dat bedecktelijcken tegens hem werde gearbeyt als met lustre ende in zijn aensicht; dat oock voor ambassadeurs geen schande is in minder commissiën te ghaen gelijck in de persoon van den heer Vosbergen meermael is gebleecken, jae dickwils voor ’t landt dienstiger ende oock aengenamer voor diegeene daer men meede te doen heefft die ’tzelve voor wijsheyt oordelen dat men nae gelegentheyt van zaecken de zaecke maetighde ende sonder veel fatsoens sijn voorneemen weet uyt te wercken; dat lichtelijcken meede den ambassadeur bij den coning mettet weygeren van eenige ceremoniën off titulen off preseance off diergelijcke poincten van honneur ende deur hem het gemeene landt een affront ende cleynicheyt soude mogen werden aengedaen, hetwelck temeer te vreesen is omdattet voorneemen van Zijn Ma.t moet werden tegengeghaen ende andere reedenen meer.

Hierop effter gedelibereert zijnde persisteerden de meeste leeden bij voorgaende last ende dat daerop ter Generaliteyt naerder instantiën souden werden gedaen; in welcker voeghen oock geconcludeert is geworden ende daerbij verstaen dat eerst de ambassade vastgestelt zijnde naederhandt van den persoon sal worden gesproocken wie daertoe te gebruycken ende dat teffens mede voorgedraegen zal worden om yemant nae Moscoviën aff te senden om den graenhandel aldaer vast te maecken, ’tzelve allomme ruchtbaer te doen werden om deur jalousie den coningh van Polen te meerder omme te doen sien ende van den voornoemden thol te diverteren.

89. Is daernae geleesen ’t advijs van de heeren van de Reeckeninghe concernerende ’t vercoopen van de gorssen van der Dussen, verclaerende om verscheyden reedenen ’tzelve alsnoch ondienstigh ende ontijdigh te oerdelen, in allen gevalle dat sonder de gorssen van Altena nyet en diende noch bedijckt noch vercofft ende dat die nyet en conden werden vercofft om de processen wil dienaenghaende noch uytstaende. Hierop gedelibereert zijnde is goedtgevonden datte leeden hiervan copye zal worden gegeeven om met haer principaelen te communiceren, dewijl bij de pointen van beschrijvinge ’tzelve is versuymt ende datte zaecke interim in bedencken werdt gehouden.

90. De heeren Committeerde Raden versoeckende hoe haer te draeghen in ’t voorsien van de magasijnen van ’t landt van vivres ende andere gelegentheden daertoe bij de provintiën werden aenghemaent vermits bij den staet van oorloghe daerop gerepertieert zijn, is verstaen dat daerinne nae ouder gewoonte sullen continueren mits dat bij deese vergaederinge haer daertoe middelen sullen werden verschafft.

91. Daernae in deliberatie geleyt zijnde het 9e point om een impost te vinden opte comptanten offte interesten alsso de vaste goederen ten hooghsten zijn beswaert, werde ’tselve bij verscheyden leeden geëxcuseert als t’eenemael naedeeligh ende ondienstigh voor ’t credijt, dat genochsaem het plechtancker is van den Staet; andere verstaende dat eens een concept van soude mogen werden ingestelt, is in dier voeghen geconcludeert geworden.

92. De middelen van Spijck voor deesen maer voor de helffte verpacht ende deur de reductie van de stadt Breda nu in ’t geheel aen ’t landt gebracht weesende, is verstaen dat oock voor ’t geheel sullen werden verpacht.

93. De gedeputeerden tot bevorderinge van de equippage van de custscheepen ter Generaliteyt geweest zijnde, rapporteerden datte provintie van Utrecht, Vrieslandt ende Groningen verclaerden met haere penningen gereet te sijn om te presteren de uytrustinge van de scheepen bij haer aenghenomen; datte provintie van Gelderlandt, Zelandt ende Overijssel copye hebben versocht uyttet concept bij Hollandt voorgeslaeghen om op het spoedichste te vinden de penningen tot uytrustinge van ijder schip off scheepen, aenmaeckinge van nyeuwe off huure van andere gerequireert, omme ’tzelve met haer principalen te communiceren; belovende daertoe alle goede officiën te doen, nyet twijffelende aen ’t succes, dan alsso op woorden ende gelofften weynich te verlaeten is ende effenwel de zee nyet en can worden aen den viant ten besten gegeeven, versochten last hoe haer vorder in deesen te draeghen.

Waerop gedelibereert zijnde is goedgevonden de gedeputeerden effter te versoecken om boven te ghaen ende aldaer effter met alle mogelijcke debvoiren aen te houden datte ongereede provintiën haer verder willen elargeren ende tenmintsten consent draeghen op ’t concept bij deese provintie voorgeslaegen. Welcke officie daeghs daeraen effter ghedaen weesende, is effter gerapporteert datte provintiën voornoemt nyet dan de beste woorden ende belofften van alle debvoiren voor gelt gheeven ende nergens toe vorder zijn te beweeghen. Ende alsso den admirael alle daeghen uytter zee invalt ende geen langer train op de scheepen aen landt offte in Goederede leggende gereedt te maeken can worden geleeden, versochten daeromme dat alhier dienthalven naerder resolutie moght werden genomen.

Waerop nae deliberatie verstaen ende geresolveert is datte gedeputeerden op merghen nochmael alle instantiën aen de voornoemde provintiën sullen doen om dezelve te brenghen tot consent ende ’t prepareren van haere scheepen ende bij weygeringe dat aen haer sullen neemen ende ten zelve fine doen imploieren de penningen van andere provintiën die geseyt worden gereedt te weesen ende dat men voorts met Zijn Hoogheyt de zaecke zal communiceren ende denzelven versoecken de provintiën te willen disponeren tottet presteren van dit reglement dat bij haer gesaementlijck ingewillight ende aenghenomen is ende dat bij provisie de scheepen op deese provintie gerepartieert metten aldereersten gereet sullen werden gemaeckt ende op merghen naerder geresolveert wat penningen daertoe te verschaffen.