Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 1 april 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Donderdag 1 april 1638 voor- en nanoen

278. In deliberatie geleyt zijnde verscheyden posten van de petitie van den Raedt: onder andere ’t point van ’t zuyveren van de defecten, van ’t aenhouden van de 50 compagniën metten gevolghe van Rouillacque ende andere daeraen dependerende, van de troupes van Charnacé, van de 300.000 £ tottet aenneemen van de 6000 waertghelders, van de servitiegelden, van de 400.000 £ totte fortificatiën der frontieren ende eenige andere zaecken daeraen dependerende, hadden eenighe leeden daertegens verscheyden consideratiën.

Dan is nae deliberatie eyntelijcken verstaen ende geresolveert het point van ’t aenhouden van de 50 compagniën noch in bedencken te houden om de oppositie van verscheyden leeden, alsmeede het point van de 6000 waertgelders, ende belanghende het point van de servijsgelden dattet besogne daerop ingestelt zal werden voltrocken, ende opte fortificatiën datten staet van ’tgunt zes jaeren herwaert daerop betaelt is alvooren zal werden gethoont; dan belanghende de troepes van Charnacé is verstaen dat in conformité van de tractaet met Zijn Ma.t van Vranckrijck gemaeckt sullen werden aengehouden dewijl met gheen fatsoen connen werden gelicentieert.

279. De heeren Committeerde Raden dienende van advijs hoe de voerluyden van ’t jaer 1634 noch 36.000 £ ten affteren zijnde, alsmeede de voerluyden van ’t jaer 1635 noch 700.000 £ resterende, best souden connen werden geaccommodeert, verclaerden dat men dezelve bequaemelijck soude connen assigneren opte restanten van de verpondinge van ’t jaer 1636 totte affectatie excluys, die op deese manier best sullen connen werden geïnnet ende dattet cort uytte voorgeslaegen negotiatie soude mogen werden gevonden. Is nae deliberatie bij de leeden geoordelt dat alvooren in deesen te treeden staet van de restanten behoort te werden geoopent om ’tzelve gesien met meerder kennisse in de zaecke te moghen resolveren.

280. D’zelve heeren adviserende over de gelegentheyt van de lijste van ammunitie bij de prince Palatijn op leeninge versocht ende verclaerende dat men de behoefften daerinne beghreepen in de magasijnen meest alle soude connen vinden, mits dat bij geleegentheyt van ’t een ende ’t ander vanweegen ’t gemeene landt weeder souden moeten werden vergoedt, is nae deliberatie bij meest alle leeden daerinne geconcludeert ende verstaen datte difficulterende [leeden] binnen corten tijdt haer last zullen inschrijven off dattet stilswijgen voor consent sal worden genoomen.

281. D’zelve heeren adviserende datte resolutie in reguard van de solliciteurs van de compagniën alhier genomen bij de heeren van ’t Noorderquartier nyet en wordt geacquiësceert ende dat daeruyt verscheyden clachten volghen op haer redunderende, ende versoeckende daeromme datte leeden van ’t Noorderquartier daerop haer naerder wilden verclaeren ende aenneemen om vorder debvoiren te doen datter zelve resolutie meede werde gevolght ende gepresteert.

Is nae deliberatie bij de heeren van Hoorn, Enckhuysen ende verdere leeden verclaert daerinne tevreeden te sijn mits dat al de schulden van de Admiraliteyten ende nyet die Hollandt alleenlijck raecken op gelijcken voet sullen werden voldaen; dan Rotterdam sustinerende ’tzelve onreedelijck te sijn, alsso anderssints wel 1.600.000 [£] voor haer College alleen meer souden moeten ontfangen die zij mede aen de provintiën ten affteren zijn, waerover eenige discoursen vallende zijn eyntelijck die van ’t Noorderquartier versocht haer mette genomen resolutie te willen conformeren ende de goede hant te bieden dat eenparigh allomme magh werden gepractiseert.

282. De besendinghe nae Hamburch te doen op ’t versoeck van den resident Boswel meede in naerder omvraege gebracht wesende, meenden de heeren Edelen dat men alsnoch voor in deese te treeden soude moghen affwachten het bericht van Carel van Cracouw, hoe de zaecken aldaer leggen ende waertoe dat eyntelijck op dien handel soude mogen werden geconcludeert om ’tzelve gehoort daerop naerder te letten. Waermede de meeste leeden haer conformerende, is in dier voeghen oock geconcludeert ende verstaen dat Cracouw hiervan zal werden verwittight ende gelast om hem te Hamburch te vervoeghen ende aldaer de intentie van beyde croonen verstaen hebbende ende op wat voet de oorloge tegens den keyser meenen aen te ghaen, van alles bij missive over te schrijven om nae op gelet te moghen werden.

283. Meede geresumeert zijnde de missive van Zijn Genade graeff Maurits op ’t openstellen offte sluyten van den handel op Brasijl ende in omvraege gebracht zijnde wat resolutie dienthalven te neemen, meenden verscheyden leeden dat volgens ’t advijs van Zijn Genade graeff Maurits alle middelen souden dienen getenteert om de saecke onder reserve van eenige waeren aen de Compagnie te accommoderen.De heeren van Amsterdam ende andere hadden nyet tegens dit voorslagh, maer meenden soo deese accomodatie nyet vallen wilde, dat men dan de XIXen soude authoriseren bij meerderheyt van stemmen daerinne te termineren. Dan is eyntelijcken geresolveert datte gedeputeerden tot deese zaecke geauthoriseert worden om met communicatie van Sijn Hoogheyt de zaecke daernae te doen beleyden dat met accommodatie off anders in conformité van ’t advijs van Zijn Genade graeff Maurits ende de meerderheyt van de advijse van de XIXen de saecke magh werden affgedaen ende getermineert, so haest de heeren van Zelant haeren naerderen last sullen hebben geoopent.

284. Op het 38e point van de 200en penning de leeden haer naerder verclaerende, waeren de Edelen tevreeden daerinne te consenteren mits dat hierentussen commissarissen souden worden affgesonden om de quoyeren te redresseren ende dat 1/3 part wel soude mogen werden gevordert, maer datte reste nyet uytgeschreeven sal mogen worden voor ende alleer de restanten van voorgaende consenten sullen weesen voldaen. Gorchem conde nyet consenteren solange de betalinge van 60.000 £ voor haer 60 werckers nyet vastgestelt soude sijn, andere leeden opten voet van ’t redresseren der quoyeren noch nyet eens sijnde, heefft in de saecke vooralsnoch geen conclusie genomen connen werden.

285. Op het vercoopen van de heerlijckheyt van ’s-Gravesande aen Zijn Hoogheyt de leeden naerder gesommeert zijnde, verclaerden de heeren van Leyden daertoe geen last te hebben, maer effenwel te vertrouwen dat nyet singulier souden blijven. Amsterdam ende eenige andere hielden haer last op totdat voorsittende leeden haer naerder souden hebben verclaert, ‘twelck gedaen weesende ende alle leeden op ’t behaegen haer verclaerende, is eyntelijck geconcludeert datte vercoopinge van deese heerlijckheyt aen Zijn Hoogheyt sal werden gedaen ten rechten prijse, werdende de heeren Committeerde Raden geauthoriseert om gehoort het advijs van de Reeckeninge met Zijn Hoogheyt te handelen so sij sullen vinden in rechtmaticheyt te behoren.

286. Den heer van Noordwijck uytte Generaliteyt rapporterende van ’t wisselen van de gevangenen te water, dat Zelandt hem daertegens opposeert ende geen apparentie siet daertoe te comen so lange de particulieren caepvaerders die don Johan de Menege hebben gevangen, geen contentement zal zijn gedaen ende dat ten zelven eynde ter Generaliteyt voorgeslaegen is dat men de caepvaerders soude mogen vereeren met eens 3000 £ ende dat daermeede alles sijn voortgangh soude moghen neemen ende dat men vertrout datte heeren van Zeelant hierdoor beweeght sullen werden om alles te helpen bevorderen, temeer dewijl van haer eygen ingesetenen daertoe werden geperst. Is in deliberatie geleyt wat in deesen te doen ende eyntelijck verstaen dat de gedeputeerden van deese provintie te Generaliteyt sullen moghen toestaen dat 3000 £ aen de capers van Zelant tot lossinge van don Johan de Menege sullen werden gegheeven ende dat onder beneficie van ’tzelve de wissel sijn voortgang sal mogen neemen opten ouden voet.