Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 20 juli 1638

ZITTING I

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 juli tot 6 augustus 1638

Dinsdag 20 juli 1638 voor- en nanoen

64. Zijn geleesen brieven van Zijn Hoogheyt van den 16en deeses recommanderende ten besten dat vanweegen de Staet aen de landgravinne besendinge moght werden gedaen om dezelve tot continuatie van den oorlogh aen te raeden ende haer volck noch haer forten nyet in handen off dienst van den keyser over te gheeven, ende omme dezelve hiertoe te beweeghen dat men volgens het voorslagh van den Raedt van State haer soude mogen presenteren 100.000 lb. lonten ende 50.000 lb. kruydt. Is nae deliberatie goedgevonden dat vorige gedeputeerden ter Generaliteyt sullen werden versocht een keer nae de landgravinne ten fine voors. te doen ende aen dezelve meede te doen de presentatie vooren gheroert, mits dat dezelve comen zal tot laste van de Generaliteyt.

65. Daernae is ghedaen lecture van de resolutiën verleeden weecke genomen alsmeede die genomen waeren opte leste weecke van de voorgaende vergaderinge, die alle tesaemen daermeede gehouden wierden voor geresumeert ende gearresteert, behalven dat Haerlem, Amsterdam ende wij allegeerden noyt consent tot 200.000 £ voor de fortificatiën van Breda gedraegen te hebben; dat oock verscheyden leeden urgeerden dat om te prepareren het werck van de schippers haer scheepen bij Callo verlooren hebbende de heeren magistraten van de steeden behooren versocht ter worden lijste daervan te maecken ende tauxatie te doen doen, terwijl het advijs van den Raedt op alles werdt verwacht. Ende is meede verstaen datte besognes daernae aengeleyt sullen werden dat men toecomende weecke sal moghen scheyden.

66. Uyttet rapport van de heeren Committeerde Raden verstaen weesende dat zij de voerluyden nyet in ’t velt hadden connen krijgen sonder haer den schult van ’t jaer 1635 te voldoen ende dat zij daeromme haer hebben moeten affligeeren opte verpondinge van jaer 1637 ende restanten van ’t jaer 1636, met hoope dat mette genegotieerde 400.000 £ alles soude connen werden geremplaceert; maer dat zij ter contrarie bevinden dat die luyden die servijsen hebben te pretenderen weygeren de wagenaers te voldoen ende pretenderen die schult tegens de verpondinge zelffs te moeten rescontreren, dat een seer groote somme bedraeght, in voeghen dat als deese rescontre aen de verpondinge soude werden toegestaen, noch een somme van 300.000 £ soude moeten werden gevonden om die somme weeder te suppleren, so de militie ende renten daerop geaffecteert sullen werden betaelt. Ende in deliberatie geleyt zijnde watte leeden dienthalven souden connen goedtvinden, wisten de leeden nyet waervandaen dit gelt te vinden ende waeren ongelast tot eenige vorder negotiatie, hoewel anderssints de zaecke nyet onredelijck oirdelden; eenige meenden men hoorde bij de resolutie te persisteren ende naerder in besogne te brenghen op wat voet de servijsgelden best souden connen werden betaelt. Dan is eyntelijck geen resolutie in gevallen.

67. Dan die van Geertruydenberch met haere waeghenvrachten op Noordwijck, Catwijck, Schevelingen ende eenige andere onvermogende dorpen in ’t betaelen van de verpondinge geaffecteert zijnde ende geen betalinge connende becomen, versoeckende mitsdien van elders haer satisfactie gedaen te mogen werden, is nae deliberatie goedtgevonden dat uytte 40.000 £ voor de wagenluyden genegotieert bij de heeren Committeerde Raden haer satisfactie zal werden ghedaen ende datte vordere verstecken van gelijcken nature werden opgehouden in naerder deliberatie.

68. Capiteyn Govert Forens hem mettet verweeren van ’t schip voor Duynkercken aen de grondt geraeckt ende den viant onthouden eerlijcken gequeeten hebbende ende daerover bij de Staten-Generael vereert met een gouden kettingh van 300 £, is in deliberatie geleyt off men om den admirael mette zijne te meer te encourageren tottet inhouden van de Duynkerckers deesen capiteyn nyet en soude mogen vereeren met een medaille off gouden penning van hondert guldens ende de matroosen offte haere weduwen met een maent gagie, is ’tzelve bij alle leeden dienstigh ende geraeden gevonden, mits datte maent gage soude werden gebracht tot laste van de Generaliteyt.

69. Daernae in deliberatie geleyt zijnde het 12e point van beschrijvinge om te consenteren in ’t opleggelt van de graenen, in de booter buytensduyns, in den impost op pick ende teer, conden de heeren van Amsterdam nyet verstaen tottet oplegghelt verder als nae de consumptie; den boter buytensduyns werde de resolutie van Vrieslandt noch naerder op verwacht ende op ’t peck en teer was besogne gedecerneert om den vuuren- ende eeckenbandt te egualeren, sodat alle deese poincten in naerder bedencken zijn gehouden, ende zijn daerbeneffens de leeden versocht het besogne op ’t pick ende teer te willen voltrecken ende daervan rapport te doen.