Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 22 juli 1638

ZITTING I

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 juli tot 6 augustus 1638

Donderdag 22 juli 1638 voornoen

78. In deliberatie geleyt zijnde het 34e point van beschrijvinge om het zoudt aen den Staet te brenghen als in Vranckrijck geschiet tot meerder beneficie van ’tzelve middel, worde bij de heeren van Amsterdam, Rotterdam ende de meeste leeden van ons quartier verhaelt ’tzelve nyet practicabel te weesen, omdattet zoudt voor een commercie gereeckent wordt ende van allen canten in- ende weeder uytgevoert wordt sonder de gemelte ordre te connen subject zijn, sodat daeromme geen conclusie inne genomen heefft connen werden.

79. Op het 35e point spreeckende van yet ten behoeve van ’t landt te trecken uytte goederen van den overleeden personen volgens het concept daervan ingestelt, meenden de meeste leeden dat rijcke luyden met affsterven van lijffrenten ende het geeven van de 20e penning van de successiën genoch waeren beswaert ende dat sobere luyden haer naeste vrunden verliesende genoch beswaert waeren ende nyet meerder conden worden geaffligeert ende daerom dit middel nyet en conde werden ingewillight, sodat daeromme oock opgehouden heefft moeten werden in resumtie.

80. De generaels van de Munte versoeckende dattet placcaet tegens de uytheemsche duyten allomme binnen deese provintie moght werden gepubliceert ende eenen provintiaelssen duyt geslaegen tot suppletie van ’t defect, is nae deliberatie ’t eerste lidt van ’t versoeck toegestaen, maer het 2e van ’t slaen van een nyeuwen duyt uytgestelt totdatte practijcque leeren zal dat zulcx noodigh is.

81. De heeren Committeerde Raden adviserende datt Leonert van den Broeck, solliciteur van de custscheepen, t’eenemael gefondeert is om te eysschen sijn pretense 62.000 £ tot voldoeninge van de matrosen; dat van gelijcken Andries van Bocxtel, servitiemeester binnen Heusden, sijn gepretendeerde 15.000 £ van verloopen servijsgelden behooren te werden voldaen uytte eerste penningen daertoe te consenteren, in alle gevalle dat op ’t betaelen van de servijsen een vaste ordre behoort te worden gestelt. Is nae deliberatie goedtgevonden deese saecke in bedencken te houden totdat eenige nyeuwe middelen sullen sijn geconsenteert.

82. Noch zijn geleesen verscheyden requesten daerinne nae gelegentheyt gedisponeert is.

Donderdag 22 juli 1638 nanoen

83. Cornelis van der Schuur solliciteur ter somme van 75.000 £ ordonnantiën van de heeren Committeerde Raden becomen hebbende opte quote van Hollandt in 448.000 £, weesende ’t cort van de troepen anno 1632 voor Mastricht aengenomen ende affgedanckt ende bij eenen Stoop van Dordrecht die hem de penningen heefft verstreckt, tegens hem geprocedeert werdende om betaelinge, ’twelck strecken sal tot zijnen ruïne tenwaere bij deese provintie hem satisfactie moght werden ghedaen ende daertoe ten hooghsten contenterende, oock met brieven van de Generaliteyt gesecondeert zijnde, is nae deliberatie verstaen dat van deese 448.000 £ voor ‘t eerst affgetrocken zal worden 151.000 £ bij de provintiën daervan gediverteert, ende belanghende de reste dat daerinne de quote van Holland sal worden betaelt ende specialijcken aen desen suppliant een somme van 60.750 £ in minderinge van de ordonnantiën hem bij Committeerde Raden verleent, daertoe de heeren Committeerde Raeden geauthoriseert worden om uytte eerste consenten diezelve betalinge te mogen doen.

84. Daernae in deliberatie geleyt zijnde het 15e point om consent te draeghen in de verpondinge van ’t jaer 1638, verstonden de Edelen alvooren lijste te moeten sien van de nyeuwe getimmerten die sustineren van dezelve verpondinge vrij te zijn ende dat daerbij de platte landen 1/8 part soude behooren geremitteert te worden tegens de 300.000 £ over de steeden, die de steeden alsnu weygeren; tenmintsten dat ’t een ende ’t ander teffens behoort te worden betaelt off geëxcuseert. Delft ende eenige andere leeden wilden alvooren de doleantiën affgedaen hebben, Leyden consenteerden als in ’t verleeden jaer, Amsterdam mits dat de godtshuysen van ’t jaer 1592 aff geweest hebbende mede exempt van de verpondinge souden zijn, sowel als de landen. Dan is om deese discrepantie de zaecke opgehouden in resumptie.

85. Op ’t 16e point spreekende van ’t naerder reglement te stellen tegens de stouticheeden van de papisten, is nae deliberatie goedtgevonden hierop alvooren te verwachten de reschriptie van ’t Hoff mitsgaders ’t rapport van Committeerde Raden wat officieren opte publicatie van ’t vorige placcaet den eedt gedaen ende wie daervan noch mogen zijn in gebreecke; omme ’tzelve gehoort ende gesien alsdan naerder inne te disponeren.

86. Op ’t 17e point van ’t last- ende veijlgelt is goedgevonden alsnoch bij missive de heeren van Zelandt te ontbieden om eerstdaegs hier in Den Hage te willen zijn teneynde dezelve daerop met deese provintie naerder souden mogen werden geaccordeert, mits dat interim de disputen die tusschen de leeden onderlinge souden mogen zijn bij de beste middelen sullen werden bijgeleyt ende geaccommodeert.

87. Op het 18e point spreeckende van de continuatie off discontinuatie van de directie over de custscheepen ende van de negotiatie van ’t resterende 1/3 part in 644.000 £, weesende de quote van Hollant tot uytrustinge van dezelve scheepen geeyscht, meenden de Edelen dat men deese zaecke coopluyden soude behooren aen te besteeden volgens de eerste gronden off alles weeder aen de Collegiën ter Admiraliteyt brenghen, consenterende effenwel in de negotiatie van ’t resterende derde part. Rotterdam ende Alckmaer costen geenssints totte continuatie van de directie verstaen, maer wilden de scheepen weeder onder de Collegiën ter Admiraliteyt gebracht hebben ende difficulteerden de negotiatie beneffens eenige andere leeden; Amsterdam, Hoorn, Enckhuysen etc. conden in de continuatie voor dit jaer verstaen alsmeede in de negotiatie mits de scheepen in de quartieren invallende. De advijsen alsso discreperende is goedtgevonden de vorighe gedeputeerden op dit stuck gecommitteert te versoecken om dit stuck eens naerder te examineren ende te dienen van rapport ende hunnen advijse wat in deesen best gedaen soude dienen te worden.

88. Noch zijn geleesen eenige requesten ende particuliere versoecken daerinne nae gelegentheyt gedisponeert is.