Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 27 juli 1638

ZITTING I

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 juli tot 6 augustus 1638

Dinsdag 27 juli 1638 voor- en nanoen

111. Den heere Stakenbroeck met verscheyden ritmeesteren ende capiteynen geaffecteert op ’t comptoir van Mirop ende eenige van hen 6 à 7 maenden ten affteren zijnde ende versoeckende spoedighlijcken met eenige penningen voorsien te worden off dat haere compagniën geen dienst van getrocken ende nootsaeckelijck in ’t velt zullen debanderen tot groot interest ende naedeel van ’t landt, is nae deliberatie goedtgevonden dattet besogne ingestelt tot naerder examen van de comptoiren ende off dezelve in egualijcken zijn beswaert, metten eersten bij der handt gevadt ende voltrocken zal worden ende dat hierentussen de heeren Committeerde Raden zullen werden versocht te dienen van hunnen advijse waeruyt deese penningen sullen connen werden gevonden.

112. Den heer Weda vanweeghen de stadt Utrecht ter Generaliteyt gecommitteert zijnde ende binnenstaende heefft nae overleeveringe van zijne credentiebrieven ende aenbiedinge van alle goede correspondentie in ’t lange ende breede tegens de clachten van de grave van Culenborch gejustificeert de proceduren van dijckgraeff ende heemraden, geassisteert mette Staten van Utrecht belanghende ’t leggen van een crebbinge voor haere schoordijcken aen de Leck ende ’t haelen van de aerde van zeecker uytterwaerdt die de gemelte graeve hem aenmatighen wil, schoon daertoe gheen recht hebbende, gelijck zij met verscheyden reedenen deduceerden, die zij daernae presenteerden schrifftelijcken aen de vergaederinge over te leeveren ende daermeede scheydende, is goedtgevonden de deliberatie op deesen uyt te stellen totdat de compositie schrifftelijck zal zijn ingeleevert.

113. Is daernae gedaen lecture van de resolutiën verleeden weecke genoomen die daermeede gehouden wierden voor geresumeert ende gearresteert; dan belanghende ’t aenschrijven van de resolutie aen den admirael van de scheepen die vuyl sullen sijn in de respective quartieren op te senden, naerder gemoveert zijnde off deese aenschrijvinge vanweegen deese vergaderinge off vanweegen de Staten-Generael sal werden gedaen, waeren de leeden van contrarie opiniën, sodat de conclusie is gesurcheert tot den volgenden dagh. Zijn oock versocht de leeden voor deesen gecommitteert naerder te willen examineren het concept van de instructie voor de gedeputeerden ter Generaliteyt beraempt ende daervan rapport te doen.

114. Is daernae geresumeert het 2e point van beschrijvinge spreeckende van ’t verpachten van ’t middel van de convoien ende licenten in ’t generael bij brieven van Zijn Hoogheyt van den 7en deeses ten hooghsten gerecommandeert. Dan is verstaen dat alvooren moet werden voltrocken het besogne op ’t examineren van de reedenen pro et contra gemoveert, aengestelt ende daervan rapport ghedaen ende dat hierentusschen Zijn Hoogheyt meede naerder zal werden onderrecht van de waere gelegentheyt van de zaecken ende waerom den pachter van de convoien geapprehendeert is geweest, nyet spruytende uyt eenigh miscontentement van de verpachtinge bij de andere provintiën ghedaen, maer uyt delict bij den voors. Vollenhove geperpetreert.

115. De heeren van den Hove Provintiael dienende van hun advijs opten placcate anno 1629 tegens de papisten beraempt, verclaeren dat zij ’tzelve geconfereert hebbende mette placcaten anno 1612 ende 1622 geëmaneert ende lestlijcken weeder gerenoveert, bevinden datte zelve twee placcaten breeder ghaen als dit leste ende dat men daerom de zaecke daerbij zoude laeten ende den officieren allomme den eedt daerop gedaen hebbende, effter aenmaenen tot haer debvoir. Vonden effenwel nyet ongeraeden dat men de novo bij placcaet het innecomen van de Jesuïten ende papen van buyten soude verbieden ende daerbeneffens alle inwoonende papen ende geestelijcke personen binnenslandts souden lasten binnen een maent haer naeme ende woonplaetse hier voor den Hove bekent te maecken om alsso het getal te weeten ende dezelve beeter in ordre gehouden te mogen werden ende die sulcx nyet en deede datte zelve verclaert souden werden te weesen goeden prijse. Waerop gedelibereert zijnde is bij de leeden copye van deesen versocht om d’zelve met haer principalen naerder te communiceren; tot welcken eynde deese zaecke is opgehouden.

116. Is geresumeert het 22e point om ordre te stellen in ’t stuck van de munte ende bij provisie datte goude ende zilvere spetiën tot een seeckeren prijs moghten werden getolereert, de reste gebillonneert volgens het advijs van de generaels van de Munte, waertoe meest alle leeden inclineerden; uytgeseyt dat belanghende den tijdt van de tolerantie hoe langhe die toe te staen op het doen van den eedt, opten Overijselsen 28 stuyvers penningen op den ducaton off op 62 stuyvers te stellen, de leeden noch eenighe contrarie consideratiën hadden, waeromme goedgevonden is de resolutie eens bij geschriffte te stellen ende naerderhandt te resumeren.

117. De ghemeene ingelanden van den polder Walenburch in Texssel versoeckende prolongatie van haer vrijdommen voor noch 15 jaeren inne te ghaen mette jaer 1639 om de schaersse jaeren ende groote oncosten wille bij haer noch te doen tottet leggen van een nyeuwe sluys, dewijl de oude t’eenemael van buyten verdrooght ende bij die ongeleegentheyt bekants deurgaens onder water zijn leggende. Is goedgevonden hierop te verstaen het advijs van de heeren Committeerde Raeden van ’t Noorderquartier mettet advijs van de heeren van de Reeckeninge.