Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 4 augustus 1638

ZITTING I

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 juli tot 6 augustus 1638

Woensdag 4 augustus 1638 voor- en nanoen

179. De bewinthebberen van de Westindische Compagnie versoeckende dat tot verhooginge van 1/3 part in ’t capitael vanweegen ’t landt haer moght werden gecedeert 250.000 £ mits dattet proffijt nae ’t gelden van de actiën in minderinge van de subsidiën zal werden geïmputeert, waeren de Edelen daerover difficijl, willende alvoren in de Compagnie een bewinthebber hebben. Goude, Schiedam ende eenige andere wilden de somme bij ’t landt genegotieert hebben; andere verstonden datte negotiatie traegh bijquam ende datte provintiën misschien ’tzelve nyet en souden willen off connen negotiëren ende mitsdien de Compagnie voor een goedt gedeelte de verhooginge missen, daerdoor sij bequaem gemaeckt worden om de voorgenomen lasten tot defectie van geconcquesteerde plaetsen te connen vinden off draeghen, sodat in de saecke geen conclusie genomen heefft connen worden.

Dan nae resumptie is eyntelijck bij alle leeden tenmintsten op ’t behaegen van de principalen goedtgevonden dat deese verhooginge van 250.000 £ zal worden gecedeert aen die van de Compagnie, mits ter somme van 100.000 £ strecken zal in minderinge van ’t subsidie dattet landt aen de Compagnie noch ten affteren is ende datte resolutie hiervan naerder zal worden geëxtendeert.

180. Den admirael Dorp ende vice-admirael Lieffhebber effter versoekende betaelinge van haere cost- ende maentgelden als anderen is geschiet, is verstaen datte stucken tegens dezelve overgelevert alsnoch gestelt worden in handen van de gedeputeerden voor deesen daertoe gecommitteert, om die te examineren ende te dienen van hunnen advijse off betaelt behooren te worden of nyet.

181. De gedeputeerden van Zeelandt aendienende dat zij alhier aengecomen waeren met last om met deese provintie te besogneren opte zaecken van de zee, last- ende veylgelt, mitsgaders opte questiën raeckende de bedieninge van de justitie, is nae deliberatie goedgevonden datte gedeputeerden voor deesen tot die zaecken gecommitteert, versocht worden mette zelve heeren in naerder communicatie te comen op hoope dat off de zaecke eyntelijck getroffen off tenmintsten een middel daerdeur zal connen werden gevonden om dezelve een cort affscheyt te gheeven, dewijl de vergaderinge om harentwil nyet langer kan werden aengehouden.

182. Het 3e point van de warmoeslanden die nyeu ingesteecken zijn meede mettet redres van de verpondinge te beswaeren, meede geresumeert zijnde, persisteerden de leeden noch bij haere opiniën; dan nae resumtie is verstaen datte resolutie op ’t redres eens zal worden naegesien ende datte leden tegens de naeste vergaderinge haer breeder sullen doen lasten totte collecte off verpachtinge ende beneffens de gerechten van de dorpen innebrenghen specificatie van de landen onder elcks bedrijff ingesteecken om alsdan op alles breeder geresolveert te mogen werden.

183. Opte resumptie van ’t 6e point om de binnenscheepsbieren van 12 stuyvers tot 30 stuyvers te beswaeren, die van Delfft ende Goude alsnoch persisterende daerinne te consenteren mits over alle provintiën geheeven werdende, ende d’andere leeden absolutelijcken daerinne consenterende, zijn d’zelve verscheydentlijck bij den raedtpensionaris aengemaent om haer mette andere leeden te conformeren dan persisterende, is nae deliberatie goedgevonden datte gemelte heeren van der Goude sullen werden besonden. Werden hiertoe gecommitteert een van de heeren van Haerlem, Rotterdam ende Alckmaer.

184. De leeveriers van Amsterdam ende Rotterdam noch 10½ procento, dat is 250.000 £ competerende van de provintie van Vrieslandt van haer affterstallen aen de Admiraliteyten ende tott 100.000 £ aen obligatiën tot laste van Vrieslandt becomen hebbende ende versoeckende totte reste haer de handt bij alle weegen gebooden te worden, is verstaen dattet zelve versoeck reedelijck is ende dat so de gedeputeerden ter Generaliteyt als in den Raedt van State sullen worden versocht haer tot alles de behulpsame handt te bieden.

185. Gehoort het rapport van den heere Teresteyn in de zaecke van die van Massluys om verset te worden voor haer schaede deur ’t ontslaen van ’t Engels laeckenschip ende remitteren van de cautie bij haer geleeden, alsso blijcken zal dat volgens de placcaten van ’t landt wel genomen was ende mitsdien voor een goede prijse verclaert moste werden, gelijck andere van gelijcken nature meer verclaert zijn geweest ende dat alleen om consideratiën van staet anders is verstaen, is nae deliberatie bij meerderheyt van de leeden verstaen ende geresolveert datte gedeputeerden ter Generaliteyt sullen werden gelast deesen aengaenden te tenteren wat contentement de supplianten souden connen werden gedaen.