Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 1 oktober 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Zaterdag 1 oktober 1639 voornoen

142. Eerst is in delyberatie geweest die betaellynge te doen aen die Westindische Compangije van die voorgaende subsydiƫn haer noch [toe]coemende. Is bij Haerlem, Leyden ende Enchuysen noch opgehouden.

143. Voort is voorgeweest het 14e punt van die beschrijvynge aengaende die stouticheyt van die papysten ende het incoomen van die schnodelijcke Soosyniaenen. Is verstaen dat men die schouten alsynts sal ontbyeden om wt haer te verstaen wat devoiren bij haer tegen die papysten gedaen is ende dat men die geen devoir gedaen hebben sal straffen naer behooren. Aengaende die Soosijniaenen weert luttel van vernoomen dan tot Leyden ende Rotterdam was een op eelck plaetsse ter poorten wtgeseet, daermeede die saecke in stylte gebleeven is.

144. Die van den Hoogen Raede versochten bij haer missyven van den 29 september 1639 eens een eeyndt mocht woorden gemaeckt dat sij mocht crigen een presydent ende een gryfier tot voordel van die justytie. Dan alsoe die van Leyden ende ick nyet gelast en waeren dien voorslaach van d'ander leeden aen te neemen, is die saek alsnoch opgehouden.

145. Voort sijn bynnengestaen die Gecomyterden Raeden doende voorslaegen van beeter ordre op die munste[r]ingen ende betalinge van die servijssen, daervan alle die leeden copye versochten en is daer dan bij gebleven.

146. Versochten voorts, alsoe sij geen gelt en hadden om enygen betaelyngen te doen, een negoetiatie van 2 myllioenen tenmynsten, daerop die leeden noch ongelast waeren.

147. Noch verscheyden mysyven geopent ende geleesen, nyets sonders inhouden[de].