Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 11 oktober 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Dinsdag 11 oktober 1639 voor- en nanoen

198. Op 't geproponeerde van de heeren Edelen is goedtgevonden eenige uytte vergaderinge te committeren, die Sijn Hoogheyt op ghisteren thuysgecomen, souden ghaen congratuleren ende verwillecomen, werdende hiertoe versocht ende gecommitteert een van de heeren Edelen mette heeren van Dort, Haerlem, Delfft, Leyden, Amsterdam ende Rotterdam ende de drye voorsittende leeden van 't Noorderquartier, die weederkeerende verclaeren 't officie gedaen te hebben ende dat Zijn Hoogheyt de vergaderinge hooghlijcken bedanckt ende daerbij verclaert zeer wel gedaen te hebben dat bijeengebleeven zijn om aff te wachten de uytcompste van de vloote ende om op alles ordre te connen stellen.

199. Die van Amsterdam notificeerden dat mette resolutie op ghisteren ter Generaliteyt genomen, bij dewelcke den heer Croock uyt Zelandt werdt gecommitteert om neffens den heer Ernst Roetersz. hem te vervoegen in Texssel ende 't Vlie ende aldaer uyt te presten alle de scheepen die daer zijn ende noch geduurende haer aenweesen soude mogen invallen, seer groote alteratie tot Amsterdam onder de coopluyden ontstaen was, deurdien de Oostersche vloote daerdeur lichtelijcken terugge soude mogen blijven ende de ingeseetenen deeser landen daerdeur nyet alleen met haer inlansche waeren, haringh ende andere het bederff subject souden moeten blijven sitten, maer teffens dat bloot blijven van de incomende waeren van coorn ende andere, die men nyet missen kan, daerdeur lichtelijcken een onverwachte duurte soude connen [ont]staen, behalven dattet landt soude moeten missen soo 't incoomende als uytghaende convoy van scheepen, so hoogh importerende, dat meede geen kleyne somme soude bedraeghen.

Versochten daeromme dat ter Generaliteyt deese zaecke gerecht moght werden ende de gedeputeerden aengeschreeven de convoiers van Oosten, die nu lest overgecomen zijn off souden mogen invallen, nyet naer de vloote te doen affghaen, maer bij de Oostersche vloote t'haeren verzeeckertheede te blijven om voor te comen 't grieff ende swaricheyden daeruyt anderssints te vreesen.

Waerop gedelibereert zijnde is goedtgevonden hierop alvooren eens te verstaen 't advijs van Zijn Hoogheyt, ende zijn hiertoe gecommitteert een van de heeren Edelen, Dort, Haerlem, Delff, Leyden, Amsterdam, Rotterdam, Alckmaer, Hoorn ende Medenblick, metten raedtpensionaris, dewelcke rapport doende verclaeren dat Zijn Hoogheyt, insiende de importantie van de clachten bij Amsterdam gedaen ende de reedenen daertoe dienende, t'eenemael geraeden vindt dat 2 à drye scheepen de Oostersche vloote sullen werden bijgelaeten ende de gedeputeerden hiervan verwittight, 'twelck bij alle leeden gevolght weesende, is in dier voegen geconcludeert ende verstaen dattet zelve voor resolutie ter Generaliteyt sal werden ingebracht. Dan 'tzelve ghedaen weesende, verclaerden de gedeputeerden dat die van de provintie daertoe nyet en waeren te beweegen, te min omdat deur 't aenwassen van de Engelssen ook meerder getal van nooden is om de saecke met fatsoen boven te comen. In allen gevallen souden met Zijn Hoogheyt zelffs op dat subject naerder moeten spreecken, waerop effter omvraege gedaen weesende, effter goedtgevonden voor een expediënt dat al de scheepen, alreede ingevallen, nae den admirael sullen affghaen ende dat van de noch in te vallen drye tot convoy sullen moeten blijven.

200. De ingelanden van de Noorder Nessen bij Medenblick is op haer versoeck toeghestaen continuatie van haere verpondinge voor den tijdt van vijff jaeren, mits 'tzelve aenleggende tot versterckinge van haeren dijck, alles onder 't opsicht ende in conformité van 't advijs van de heeren Committeerde Raden van 't Noorderquartier ende opten ouden voet.

201. De heer van Alckemaede versoeckende tottet stellen van zeecker vierbaecken ten dienste van de scheepen Sparendam deurvaerende, zeecker jaerlijcxe thol te mogen stellen van 8, 6, 6, 4 sts. respective 's jaers op ijder schip, 20 ende minder lasten groot zijnde, ende daerop omvraeghe gedaen, verclaerden de heeren van Haerlem ende Leyden verscheyden schippers daerop gehoort te hebben, die nyet en conden oordelen dat de scheepen hierdoor eenige dienst geschieden conde, waeromme 'tzelve ook, ende oock om de belastinge van de commerciën voor te comen, bij meest alle leeden is geëxcuseert.

202. Die van Haerlem, haer naerder verclaerende op 't versoeck van de Westindische Compagnie, conden daerinne toestaen onder gelijcke verclaeringe als Leyden van dat haer actiën in de Caemer van Amsterdam over te teyckenen gelijck recht souden hebben als de actiën aldaer, ende dat sij souden blijven bij de gerechticheeden tot noch toe gebruyckt.

Hierop omvraege gedaen weesende is verstaen deese consideratiën nyet gemeens te hebben mettet versoeck ende daeromme dienonvermindert geconcludeert datte Compagnie haer versoeck belanghende de affterstallen ende versochte subsidiën werdt toegestaen ende haer daervan acte gegheeven sal worden, met beloffte omme uyt de eerste consenten dienthalven eenige naerder satisfactie ghedaen te sullen werden, werdende de heeren van Haerlem ende Leyden versocht haer mette resolutie te willen conformeren, vertrouwende dat bij de Compagnie zelffs opte gemoveerde grieven haer satisfactie zal worden ghedaen.

203. Op het 21e point spreeckende van 't solliciteren ende onbehoorlijck brigeren nae ampten ende officiën, ende sonderlinge die van de Justitie, ende omme 'tzelve voor te comen, is goedgevonden onvermindert vorige resolutie hierop eens te verstaen 't advijs van beyden Hoven van Justitie wat onbehoorlijck brigeren is ende op wat voet ende middel 'tzelve voor te comen.

204. Belanghende 't placcaet tegens het vloecken ende sweeren ingestelt, zijn de gecommitteerde leeden gelast het besogne op 'tzelve tot naerder beschavinge ingestelt te voltrecken.

205. Op het 22e point omme te procederen tot vergheevinge van de president- ende griffierschappen van den Hoogen Raede volgens het leste voorslagh, de heeren van Leyden ende Medenblick alsnoch persisterende van de Seeuwen so grooten advantage, als met stuckjes voorgenomen wordt tegens so avantageusen tractaet, nyet te connen toestaen, maer haer precijse houdende aen de stemminghe volgens het tractaet, off dat men vanweegen deese provintie soude behooren te procederen tottet stellen van een griffier ende president, zijn de leeden versocht haer naerder te willen beraeden op 't een off d'ander uytcompste ende de saecke effter opgehouden in resumptie.

206. Op 't vergheeven van de vacante raedsheerschappen die van Leyden noch nyet gereedt zijnde, zijn versocht haer meede beneffens andere leeden gereedt te willen maecken.

207. Op 't vergheeven van 't fiscquaelsampt, voor deesen bij de heeren van de Reeckeninge op geadviseert, is verstaen datte leeden haer meede naerder sullen bedencken omme daerinne op 't spoedichste een uytcompste te vinden.

208. Lancelot van Brederode versoeckende in zijn vorige plaetse van 't raedsheersampt gerestitueert te mogen werden, is 'tzelve bij de meeste advijsen affgeslaegen ende mitsdien gehouden voor geëxcuseert.

209. Rapoen cum sociis, coopluyden tot Amsterdam, versoeckende betalinge van haer gehuurde ende in brandt gesprongen schip, mitsgaders van de verdiende maentgelden t'saemen bedraegende in de 60.000 £, is goedtgevonden de heeren Committeerde Raden te lasten alle debvoiren ter Generaliteyt te doen teneynde de overschooten leegerpenningen van de Generaliteyt haer mogen werden in handen gestelt om daeruyt deese betaelinge te doen.

Dan de provintiën nyet verder connende gebracht werden als tot betaelinge van 33.000 £, soveel het schip getauxeert is, surcherende de vorder betaelinge totdat generalijcken op alle de gehuurde scheepen ordre sal worden gestelt, is goedtgevonden dit bij provisie te accepteren ende opte reste vorder debvoiren te doen.