Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 20 oktober 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Donderdag 20 oktober 1639 voornoen

254. Den heer burgermeester Vlamingh refereerde uyt handen van de provintiën uyt de leegerpenningen voor Rapoen becomen te hebben 33.000 £, weesende de tauxatie van 't schip; datten zelven hiermeede geen contentement neempt, maer de resterende 24.000 £ van verloopen maentgelden meede gheerne soude hebben. Meent dat in reeden gefondeert is ende behoort geholpen te werden om in andere gelijcke voorvallen onder de coopluyden nyet te missen het credijt datten Staet van nooden hebben moght ende om dezelve in toecomende te beeter te animeren tottet handelen metten Staet. Slaet voor dat Committeerde Raden geauthoriseert mogen werden uytte eerste genegotieerde penningen hem satisfactie te belooven ende te presteren.

Hierop gedelibereert zijnde is goedgevonden de chertepartije eens nae te sien om te weten de dagh ende tijdt, binnen welcken de betaelinge magh sijn beloofft, ende dan naerder in te resolveren.

255. Effter meede geresumeert weesende het 8e point van 't verpachten van de convoien ende licenten in 't geheel persisteerden de heeren van Amsterdam, Edam ende Medenblick bij haer difficulteyten, d'andere leeden gesamentlijcken totte verpachtinge inclinerende, is bij resumptie in deliberatie geleyt wat ten aensien van de stadt van Amsterdam, die nyet te beweegen sijn, naerder te doen soude staen, d'ander leeden aenneemende zelffs naerder offitiën bij den haeren te doen. Ende eyntelijcken verstaen dat die van Amsterdam alsnoch versocht worden in den haeren naerder debvoiren te doen, ende tot dien eynde bij brieven van de vergaderinge sullen werden gesecondeert ende Generaliteyt versocht geen prejuditie te willen gheeven mette verpachtinge, maer versocht om alvooren haer te willen bequaemen totte egualisatie van de middelen.

256. Het 9e point spreeckende van 't consent te draeghen totte continuatie van de verpondinge voor 't jaer 1639 meede in deliberatie gebracht weesende, verclaerden de heeren van Dordrecht, Haerlem, Delfft ende eenige andere daerinne nyet te connen consenteren voor ende aleer die van Amsterdam souden hebben gefurneert de 80.000 £ bij haer ingehouden, offte tenmintsten dat zij binnen zeeckeren bequaemen tijdt de vergaderinge daerop naerder bericht ende contentement sullen hebben ghedaen. Die van Amsterdam conden in de continuatie consenteren, mits datte landen van de godtshuysen sowel als de huysen met verpondinge behooren beswaert te werden. Belanghende de clachten over de in te houden penningen naemen aen de vergaderinge daerover contentement te doen, mits hebbende den behoorlijcke tijdt daertoe gerequireert. Eenige leeden wilden de doleantiën alvooren affgedaen hebben, om welcke disputen de saecken opgehouden weesende tot naernoen, eyntelijcken nae resumptie oock nyet verder heefft connen werden gebracht, dewijl de heeren van Amsterdam geen tijdt connende stellen binnen welcke sij aen de vergaderinge satisfactie souden connen doen, de leeden van Dort, Haerlem, Delfft haer oock gelast vonden bij haere difficulteyten te persisteren.

257. Gehoort het advijs van de heeren Committeerde Raden op 't versoeck van Anthonij Leenmans, pachter van de wijnen tot Delfft, is nae deliberatie verstaen dat geen wijncoopers in haer huysen brandwijnkeetels sullen mogen stellen, ende daer die zijn, dat die sullen werden affgebroocken, daervan de leeden respective copye zal werden meedegegheeven om eenparichlijcken allomme gepractiseert te worden, alles in conformité van 'tzelve advijs.

258. Het versoeck van de heeren Committeerde Raeden omme voor 't scheyden met een somme van 2½ millioen tot haer geallegeerde necessiteyten bij negotiatie off middelen geassisteert te worden, conden geenige van de leeden hiertoe beweeght worden. Wilden eerst middelen ingewillicht hebben, hoewel dat eenige verclaerden, als de saecke met een minder somme conde geholpen werden, dat haer op 't behaegen naerder souden connen verclaren, ende is daeromme goedtgevonden dit point op naernoen effter te resumeren.

Donderdag 20 oktober 1639 nanoen

259. De burgermeesteren ende regenten van Weesop aen de compagnie van de colonel Colpeeper 13.000 £ verstreckt hebbende en versoeckende dat bij 't comptoir van Enckhuysen, op 'twelcke deese compagnie geaffecteert is, offte anderssints bij 't landt van haer verschot mogen werden voldaen, ende bij de heeren van Enckhuysen daerop geantwoort weesende dat dit nyet haer maer een schult van 't Noorderquartier was, die daerinne ordre souden hebben te stellen, daerbij de zaecke was hangen gebleeven.

Is in deliberatie geleyt wat in deesen te doen ende waeren de heeren Edelen van advijs dat de heeren van Enckhuysen gehouden waeren de compagniën, op haer geaffecteert, te voldoen als andere ter tijden ende wijlen toe andere ordre met kennisse van zaecken soude zijn gestelt. De volgende leeden van Hollandt conformeerden haer hiermeede, maer meenden om deese disputen nyet telckens weer te hebben, dat volgens 't versoeck bij Enckhuysen gedaen, eenige uytte vergaderinge moghten werden gecommitteert om de gelegentheyt van de comptoiren van 't Noorderquartier naerder te ondersoecken ende daervan rapport te doen, om alsdan te resolveren wat comptoiren met deese compagniën behooren te werden gelast. Enckhuysen persisteerde bij haer vorige clachten ende versoeck, seggende de Committeerde Raden van ons quartier te houden voor suspect. Alckmaer ende vordere leeden seyden dat bij Enckhuysen buyten ordre een groote somme gediverteert was, dat daerin de heele questie bestondt, die gerestitueert zijnde, dat Committeerde Raden dan ordre souden connen stellen, ende versochten dat van hier de handt daertoe geboden moght werden.

Waerop gedelibereert weesende eyntelijcken geresolveert is de heeren Committeerde Raden van 't Noorderquartier die van Enckhuysen daertoe sullen houden om deese betaelinghe te doen, ende tegens de naeste vergaderinge te adviseren wat dat is van de gediverteerde penningen, om daerop nae behooren alsdan gelet ende gedisponeert te mogen werden.

260. Geleesen weesende de chertepartije met Christoffel Rapoen cum sociis als eygenaer van 't verbrande schip de Christoffel innegeghaen, bij dewelcke de betalinge toegeseyt wordt als den dienst van twee maenden ghedaen, off 't schip deur oorloge verlooren soude zijn, is nae deliberatie goedgevonden, dewijl de saecke claer leyt, dat daeromme de heeren Committeerde Raden werden geauthoriseert om uyt de eerste ende gereedste penningen desen suppliant behoorlijck contentement te doen van 't affterstal van 24.000 £ bij hem vorder gepretendeert.

261. Oock in omvraege gebracht weesende wat uytcompste op 't kleedghelt te vinden, meenden de Edelen dat men de oude ordonnantie met eenige correctiën sulcx soude connen rechten, dat op die voet het meeste vordel van dit middel noch soude connen werden getrocken, sonderlinge so men de grossiers wat naerder soude connen betaelen. D'andere leeden persisteerden bij haer vorige advijsen, sodat eyntelijcken geresolveert is de heeren Committeerde Raden te authoriseren om een ander concept in te stellen bij forme van tauxe, op ijder stadt nae proportie te beraemen, ende daernae deur discretie van de leeden te multipliceren so men geraden vinden zal, om dan voorts bij de respective magistraten onder die van de neeringe nae behooren ommegeslaegen te werden.

262. De burghermeesteren van Den Haghe versoeckende dat op 't roeyen van de wijnen in alle steeden eenparige ordre volgens de ordonnantie moght worden gestelt, alsso het middel van de wijnen geschaepen is daerdeur merkelijcken te sullen rijsen, is nae deliberatie goedtgevonden dat oock dit point, in de ordonnantie begreepen, eenparichlijcken allomme zal werden gepractiseert, ende de respective steeden aengeschreeven haer daernae te willen reguleren opdatte pachters alle reedenen van doleantie affgesneeden moghen werden.

263. Effter geresumeert weesende off ende wat somme van penningen voor 't scheyden toegestaen zal werden om genegotieert te werden, worde nae deliberatie bij meest alle leeden t'eenemael noodigh geoordelt datte heeren Committeerde Raden een goede somme ter handen behoort te werden gestelt, ende dat sonder sulcx het scheyden ten uytersten periculeus is. Dan gesaementlijcken tegens de negotiatie gelast zijnde, is effenwel eyntelijcken geconcludeert datte leeden scheydende, alle devoiren in den haeren sullen doen dat tegens de aenstaende vergaderinge eenige middelen mogen werden ingewillicht; dat voorts Committeerde Raden gelast sullen werden een staet van de schulden ende lasten van 't landt ende van 't incomen daertegens mitsgaders zeeckeren voorslagh beraemen wat lasten souden mogen werden affgeleyt, om in toecomende in geen meerder swaricheeden te vervallen, ende dat alle 'tzelve aen de respective steeden zal overgesonden worden omme tegens de aenstaende vergaderinge naerder inne geresolveert te worden. Ende belanghende de somme, die men soude mogen negotiëren om Committeerde Raden in handen te doen comen tot soulagement van de presserende clachten, is verstaen dat op merghen naerder begrootinge zal werden ghedaen.

264. De comparitie over de questie van de vrouwe van Rinsaeterwoude tegens de classe van Over-Rhijnlandt, is verstaen dat weesen zal tegens aenstaende vergaderinge acht daeghen naedat dezelve bijeen sal zijn gecomen.