Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 10 mei 1639

ZITTING K

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 4 mei tot 26 mei 1639

Dinsdag 10 mei 1639 voor- en nanoen

34. Is binnengestaen den heer van Nortwijck uyt die Staten-Generael proponerende dat Sijn Hocheyt van meninge sijnde om te velde te gaen, tot dien eynde al patenten hadde gegeven aen die Vriese companiën haer naer boven te transporteren en tot dien eynde versochte dat soude mogen werden geconsenteert tot furnissement van ’t eerste half milioen voor die quote van Hollant, dewijl Sijn Hocheyt daerop was wachtende ende bij al d’andere provinciën was geconsentert. Hierop gedilibereert sijnde conden eenige leden consenteren en dat die penningen soude werden genegotsieert, in minderinge van de negotsiasij die naderhant soude werden gedaen, andere wilden die negotsiasij niet stickswijs maer gelickelick hebben gedaen en andere leden tot geen negotsiasij connende verstaen, is dese saeck noch opgehouden gewerden in resomsij.

34a. Is mede geproponeert bij den heer van Nortwijck alsoo bij Hollant geresolvert sijnde het wisselen van de gevangenen ende alsoo vrijdach verleden is opgebracht tot Rotterdam eenen Don Lowijs Fardinando de Cordua, vijse-rooey van de eylanden van Canariën, van meninge sijnde van het een eylant op het ander te varen met een schepiën met twalef mannen ende dieselve resolverende hem te brengen naer Nederlant, ende alhier gecomen sijnde met noch 2 of drie gestelicke personen, menden Staten-Generael dat men daerom mede behorde te bevorderen dat die gevangenen in Spaniën en West-Indiën en elders mede op die wisselinge behoorde te comen. Hierop gedilibereert sijnde conden enige leden haer hiermede comformeren, doch is eyntelicken verstaen hierop te hooren het advijs van Sijn Hocheyt, die mede meent dat men ‘tselve behoort te prockereren, menden andere leden dat het te langhe soude duwren. Is eyndelicken verstaen dat men die matroosen die het schepiën hebben opgebracht op morgen hierop soude hooren voor en aleer dan nader in te resolveren.

35. Is mede in diliberasij geleyt om te consenteren in twee milioen, te negotsiëren tot vervallinge ende voorcominge van de presenten noot van ’t lant, alsmede tot vervallinge van de quote van Hollant in de eerste helft van ’t milioen tot die legerlasten, bleven die leden noch bij haer selfde diffeculteyten, is daerom die saeck opgehouden gewerden in resomsij.

36. Is mede gesurrogeert Jacop Jursias Wijbo tot Hooren, in plaetse van Sijmen Huygens om in de Admeraliteyt van ’t Norderquertir te compareren ende bij die heren van Hooren voorgedragen sijnde, hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat sijn commissie te Generaleteyt sal werden bevordert ende die surogasij toegestaen.

37. Is mede gelesen het advijs van de Commiterde Raden op het contentement van de ontfangers aengaende die makelaerdijgelden hoe ende op wat wijse men haer soude contenteren. Hierop gedilibereert sijnde versochten verscheyden leden coppij van dit advijs gelick ick mede om ‘tselve met haer princepalen te comminiceren en nader daerin te resolveren.

38. Is mede versocht bij burgemesteren en regerders van Jesp dat sij vermindert soude mogen werden in de verpondingh van de landen verdolven tot dick en ringhsloot van een mertiën, mits dat van een geswooren lantmeter soude werden gemeten. Hierop gediliberert sijnde is haer dit versoeck toegestaen in comformité van ’t advijs van de Comterde Raden.