Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 11 mei 1639

ZITTING K

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 4 mei tot 26 mei 1639

Woensdag 11 mei 1639 voor- en nanoen

39. Is wederom in diliberasij geleyt op wat voet het wisselen van de wedersijtse gevangenen soude werden gedaen en sijn mede gehoort die lotsgesellen en matroosen die dese Don Lowijs Ferdinando die Cordua, vice-rooy van Madera en die eylanden van Canariën, mede hebben gebracht. Hierop gediliberert sijnde menden eenige leden men horde daeronder te begrijpen die gevangenen onder het gebiet en dominicum van Spaniën sittende, andere dat men den coninck daertoe niet soude connen brengen. Is eyndelick geconcludert dat den schout van Roosendael in last soude werden gegeven te prockereren dat die wisselingh generael en die gevangenen in Spaniën en onder het dominiom van den coninck daermede onder soude werden begrepen, ende soo dat niet conde werden geoptioneert, dat alsdan die Spanse gevangenen aen dese side sittende daerbuyten soude werden gelaten totdat hetselve bij den coninck soude wesen geacceptert dieselve tegen malcanderen te lossen, is verstaen dat hetselve ter Generaleteyt soude werden ingebracht.

40. Die gedeputerden op die comferensij tushenden die gemene bockdruckers van Hollant ter enere ende die wedue van Hillebrant Jacopsoon van Wou ter andere sijen, hebben raport gedaen om pertijen te verenigen op het drucken van den bijbel en testament volgens haer gepretenderde octroy, hebben geen voorslagen connen doen daermede pertiën hebben nemen connen contentement. Hierop gediliberert sijnde conden die leden maelcanderen mede niet verstaen, enige sustinerden dat dit octrooy bij die wedue vercregen bij Hollant niet en was geconsentert, andere dat men die bijbel ende het drucken vandien bij die wedue soude laten ende d’andere bocken, Salmen Davits, Nieuw Testament ende andere clasticale boecken en historiën daerbuyten soude werden gelaten. Hierop geconcludert sijnde is die saecke opgehouden gewerden om die dispariteyt van de advijsen.

41. Is wederom in diliberasij geleyt om te consenteren in de versochte negotsiasij van twee milioenen, dewil Sijn Hocheyt op sijn vertreck staet om te velde te gaen, dat anders niet sal connen geschieden ende den commisaris van de wagenen sijn patent heeft om de wagen te bevorderen om opwaerts te gaen, dat sonder gelt niet sal connen geschieden, dewijl sij noch een groote somma van ’t jaer 1637 en ’38 ten achteren sijn. Hierop gedilibereert sijnde conden die leden maelcanderen niet verstaen, dewill Rotterdam en Schiedam nit tot enige negetsiasij sijnde gelast. Is eyndelick verstaen dat sij iemant uyt die haeren souden afseynden om haer princepalen daertoe te bewegen ende op morgen gereet te coomen, dewil het onmogelick is om het legers anders te velde sal connen gaen, is daerom dese saeck tot morgen noch opgehouden gewerden.

42. Is mede versocht bij den ritmester Antoni Kreck omme te hebben betalinge van twee maenden, ende sijnde te achteren seven maenden dat anders niet mogelick is dat te velde sal connen gaen, dat haest sal moeten geschieden. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen die Comterde Raden te lasten dese betalinge te doen uyt die eerste penningen die soude mogen werden geconsenteert.

43. Sijn noch gelesen eenige rekesten niet waerdich om notijsij van te houen.