Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 17 mei 1639

ZITTING K

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 4 mei tot 26 mei 1639

Dinsdag 17 mei 1639 voor- en nanoen

75. Is mede versocht bij die cappeteynen van Schotse regementen betalinge van haer achterwesen van seven maenden en patenten hebbende gecregen om te velde te gaen, dat niet mogelick was of mosten enichsints gedaen werden contentement. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen te hooren ’t advijs van Comterde Raden en haer te informeren waeraen dat het manckert, dewijl sij op ’t cantoor van Mierop sijn geaffecteert en haer om ’t sircomspeccij te informeren wat defecten van de verpondingh daer sijn en wat bij die steden wert ingehouden voor die nieuw getimmerde en te dienen van advijs aen dese vergaderingh.

76. Die binnenschippers van Gornekom en der Gouw versockende betalinge te mogen hebben van haer achterwesen dat sij in dienste van ’t lant hebben gewest van den jare 1638, alsoo sij haer wederom in deselve dienst van ’t lant sullen moeten begeven, hetwelck niet mogelick en is ten ware eerst en alvoren werde gedaen contentement. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen Comterde Raden te lasten dese betalinge te doen uyt die eerste consenten en middelen die sullen werden geconsenteert.

77. Is wederom in diliberasij geleyt om te consenteren in de negotsiasij van twee milioenen, dewil niet langer can werden getreyneert ende Sijn Hocheyt te velde moet gaen ende alles daerop is wachtende. Hierop gedilibereert sijnde conden die meste leden daerin consenteren, maer alsoo enige leden haer reflecksij hebben genomen op het inwilligen van niewe middelen en princepaelick op die schepsbieren, daer der Gouw allen singelier in is en gesommert sijnde haer te willen conformeren, conden daervan niet desisteren, is eyntelicken verstaen dat deputasij soude werden gedaen om dieselve te besenden en tot het consent te bewegen, is daertoe gecommiteert Amsterdam en Alckmaer ende die negotsiasij opgehouden totdat raport daervan sal sijn gedaen.

78. Is mede geremonstrert van de Admeraliteyten van de respeckte Collegies dat bij den admerael Maerten Herbertsoon Tromp lastmael is opgebracht twee prijnsen van den vijant voor Dunckercken verovert, ende alsoo het distrubeweren van dien is gegeven en gestelt tot dierecksij van Jan Sijmensoon Blaeuwhulck ende dieselve alrede getaxceert is op 80.000 £, waerop bij het lant al eenige penningen bij anticipasij sijn verstreckt om te betalen die beuytgelden voor die matrosen, sustinerden dat haer toecquame die dierecksij en judicatuure dienaengaende ende haer dieselve niet en conde werden onttrocken, versochten dat daerinne mochte werden versien. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat sullen werden opgesocht die resoluysiën dienaengaende genomen ende alvoren hierop te hooren het advijs van de Comterde Raden ende naderhant daerin te resolveren.

79. Die gemene solliciteurs verstaen hebbende dat eenige leden sijn gecommitert om te gaen in het Norderquertier om haer te informeren op het defeckt van ’t cantoor van Enckhuysen door die quade betalinge die sij aen die melitsie sijn doende, versochten dat die commisarisen mede last soude mogen werden gegeven dat devoren soude mogen werden gedaen om die steden van ’t Norderquertier te bewegen dat haer contentement van haer achterwesen soude mogen werden gedaen en het effeckt van de resoluysiën dienaengaende genomen soude mogen genieten. Hierop gediliberert sijnde is dit versoeck toegestaen ende die gedeputerde gelast ‘tselve te prockereren.

80. Sijn noch gelesen twee rekesten van continuasij van surté de kors niet waerdich om notisij daervan te houden.