Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 18 mei 1639

ZITTING K

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 4 mei tot 26 mei 1639

Woensdag 18 mei 1639 voornoen

81. Is mede gelesen een remontransij van de classe van Dordrecht alsdat nae die afgedane retorsie die paep of priester in Sevenbergen wederom is comende ende sijn exercijsij van de paepse relegie is doende, versockende dat ordere daertegen soude mogen werden gestelt dat ‘tselve soude mogen werden geweert. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen om te hooren het advijs van de governeur van Willemstadt met wat middel ‘tselve soude werden geweert.

82. Is mede in diliberasij geleyt ommet te commen tot die besendinge van ambassade in de Sijnieurie van Venetsiën. Dan alsoo Amsterdam en enige leden daer noch niet conden consenteren is dese saeck noch opgehouden in resomsij.

83. Is mede wederom in diliberasij geleyt om te consenteren in de versochte sipsudie van de bewinthebber van de Westindise Compenij, sijnde 500.000 £ eens ende jaerlickx 700.000 gulden, werde bij meest alle leden daerin geconsenteert behalven die Eedelen, die eerst wijlden hebben contentement, ende Munckedam geen last hebbende en ick mijn advijs mede ophoudende totdat d’andere leden souden hebben geconsenteert, is dese saeck noch opgehouden gewerden tot op morgen.

84. Die gemene brouwers van Herlem, Rotterdam en Schiedam, Delft en Wesep versockende dat haer saecken mochten werden afgedaen op het brouwen, daerin sij boven andere provinciën te vele waren beswaert, dat egalité soude mogen werden gehouden. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat opgesocht ende naegesien soude werden die laeste retroacten ende datselve te stellen aen handen van de Comterde Raden ende dese vergaderingh te dienen van advijs.

85. Sijn mede binnen gestaen eenige gedeputerden van den Raet van Staten proponerende drie puynten: ten eersten consenterde furnissement van de penningen voor die quote van Hollant in de leste hondertduysent gulden tot het maecken van de twee forten voor Bredael, mitsgaders 125.000 gulden tot het verdiepen van den Nederrijn en IJselstroom ende noch 150.000 gulden voor die quota van Hollant tot die oude forteficasijwercken van de frontieren volgens die petijtsij van den Raet. Hierop gediliberert sijnde is verstaen dat het consent sijnde gedragen tot die twee forten voor Bredael, dat die penningen behorde te comen uyt die consenten bij die vergaderingh in te willigen, en aengaende het verdiepen van den Nederrijn en IJselstrom is verstaen die penningen te furneren uyt die consenten staende dese vergaderingh soude werden geconsentert; aengaende die oude fortificasijwercken van de frontieren is verstaen dat een lijst soude werden uytgebracht van de commis van de finansij, wat penningen bij die provinciën daerop soude sijn betaelt ende wat defecten daer noch soude mogen wesen om nader daerin te resolveren.

Woensdag 18 mei 1639 nanoen

86. Is mede geproponeert bij die heeren van Dordrecht dat eenige compeniën soldaten uyt haer stadt soude vertrecken naer haer rendevoes ende dat die binnenschippers onwillich sijn dieselve te voeren, seggen het onmogelick te sijn om ‘tselve te doen of moeten eerst en alvoren werden betaelt van haer achterstallen haer van ’t lant commende van die diensten van de voorleden jaeren, dat sij geen knechtsen connen huwren om die quade betalinge en malcanderen belooft haer schepen te laten leggen ende dat die gaende van Sijn Hocheyt op morgen daer tot Rotterdam sal wesen, die patent heeft om te vertrecken ende dat niet sal connen werden geïnberkeert, dat groote onlusten en swaricheyt daeruyt sullen ontstaen. Is op dit geproponerde in diliberasij geleyt waer die penningen soude connen werden gevonden, menden die leden dat men behorde te comen tot het om te consenteren in de negotsiasij van de versochte twee milioenen, doordien men anders geen raet en weet waer dat men die penningen soude connen vijnden, dewijl die betalinge aen die schippers sal moeten werden gedaen ende dat het een quaden roep soude maecken dat die soldaten niet conde werden gevoert door manckement van de vrachtgelden.

Hierop die omvrage gedaen sijnde is bij alle die leden daerin geconsentert, daermede ick mijn bij gevolch van alle die leden hebbe verclaert op het behagen van mijn princepalen daermede in te connen consenteren, mits dat die quota van Hollant van de leste 100.000 gulden tot die forten van Bredael daeruyt soude werden betalt en dat sorge gedragen soude werden voor die Admeraleteyten, is eyntelicken daerop geconcludeert dat die twee millioenen over die cantoren sullen werden genegotsieert, doordien het niet mogelick is dat het leger anders te velde soude connen gaen.

87. Is mede gedaen die nominasie van de vacerende plaetse van ’t baliuwschap van Kennemerlant, ende is daertoe genomineert die soon van den heer van Jaersvelt met 15 stemmen ende die heer van Bennebroeck met 11 stemmen en den burgemester Schatter van Haerlem met 10 stemmen.