Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 6 mei 1639

ZITTING K

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 4 mei tot 26 mei 1639

Vrijdag 6 mei 1639 voornoen

14. Is mede versocht bij burgemesteren ende regerders van Hem om te mogen werden gesipsudiërt met een somme van 4.000 gulden tot het repareren van haeren tooren die van den donder is afgeslagen ende een baecken in see sijnde ende nit wel can werden gemist voor diegene die die see frequenteren. Hierop gehoort het advijs van de Commiterde Raden van de Norderquertier waeruyt dese penningen soude connen werden gevonden, verstaen hetselve behooren te comen uyt negotsiërdde penningen of uyt die verpondingh. Hyerop gedilibereert sijnde conden die leden niet verstaen die negotsiërde penningen of ordere daertoe te inploreren, maer verstonden dat Commiterde Raden souden voorslagen doen om die te vijnden buyten laste van ’t lant met het opstellen van inpost van binnenbieren of anders soo het haer geraden duncken sal.

15. Is mede gelesen coppie van een acte van autorijsasij op die muntmester Cals Wijties van de Munte van West-Vrieslant daerbij hij wert geautorijseert te slaen een quantiteyt dobbele stuyvers voor die Compenij van Ost-Indiën om naer Bataviën dieselve te sullen werden gevoert, ende den muntmester dienaengaende bij die drie steden Hooren, Enckhuysen en Medenblijck wert geïndemneert ende bevrijt van alle swaricheyden die daeruyt souden connen te ontstaen. Hierop gedilibereert sijnde menden veel leden heel inpertenent te sijn dat sulcke acte soude werden gepasseert ende dat den dobbele stuyver tegens die ordere werde geslagen ende mede sijnde onder den voet, verstonden die leden dat men hierop eerst soude hooren het advijs van de generaels van de Munte hoeveel die dobbele stuyver onder den voet was geslagen ende versochten mede coppij uyt dyen acte van autorijsasij om ‘tselve met haer princepalen te comminiseren ende naederhant daerin te resolveren.

16. Is mede versocht bij Giliame Lastrade tot Amsterdam veniam aetates, dat hem is toegestaen in conformité van ’t advijs van ’t Hof-provinciael.

17. Is mede in diliberasij geleyt omme te consenteren in de negotsiasij van twee milioenen daerop die vergaderingh van lestmael is comen te scheyden. Hierop gediliberert sijnde conde enige leden consenteren in 1.200.000 £, andere in een milioen, enige wilden eerste enige middelen hebben ingewilcht, andere die minasij eerst te soecken, is dese saeck om die dispariteyt van de leden opgehouden gewerden in resomsij.

18. Is mede in diliberasij geleyt of men niet soude commen tot het wisselen van de wedersijtse gevangenen, menden eenige leden men behorde die gevangenen in Spaniën, West-Indiën en elders daer mede onder te begrijpen, maer alsoo dit een langen tijt en treyn soude naer hem slepen om den coninck daertoe te disponeren ende ‘tselve alhier wederom te verwacht, souden die gevangenen tot Dunckercken ondertushen commen te vergaen en vrouw en kinderen daerdoor grot gebreck souden commen te lijden. Is eyndelicken hierop gedilibereert ende geresolveert dat die wisselinge voor dese mael noch sal werden toegestaen op den ouden voet als voor desen, ende naederhant daerop sal werden gelet om dieselve gevangenen in Spaniën en elders daermede onder sullen werden begrepen ende hetselve ter Generaleteyt sal werden ingebracht.

19. Die regerders en hoftingelanden van den ambachte van Wassenaer versochten dat sij soude mogen stellen een collecteur van de verpondinge te garen, alsoo sij dieselve voor desen uyt een van haer schepenen hebben daertoe gebruickt daervan sij die nomenasie waren doende, maer alsoo daerin veranderingh is gevallen ende die delecksij tegenwordich aen Sijn Hocheyt is gecomen sonder dat sij nominasie sijn doende en nu wellicht een person soude crijgen daermede sij niet gedient souen sijn, hierop geresolveert sijnde is haer dit versoeck toegestaen in comformité van ’t advijs van de Commiterde Raden.

Vrijdag 6 mei 1639 nanoen

20. Is gelesen een missive uyt Londen van den 19 april van Jochijmij dat alle huysen ende vasticheyden bij die Schotten in versekeringe sijn genomen ende dieselve houdende beset blijven, daerbij geen biscoppen te willen admiteren; dat die papisten in Engelant gelt doen vergaderen om den coninck daermede te assesteren; dat eenige Spanse copluyden aldaer enige schepen hueren om volck en gelt uyt Spaeniën over te doen voeren ende die schepen uyt West-Indiën naer Spaniën te doen convoiëren, alsmede dat die helft van ’t schip ende ingeladen goeden genaemt die Gulde Wolf van Medenblijck soude werden vercoft ten behoeve van Polhil, die brieven van represalie dienaengaende hadde becomen ende die sentensij van den Admeraliteyten daerop geoptineert.

21. Mede in diliberasij geleyt sijnde omme te besoniëren op het stuck van de mijnasie en ’t verminderen van eenige lasten daerop die vergaderingh lestmael is gescheyden ende doemaels geresolveert ‘tselve ront bij der hant soude werden genomen, in wat voegen hetselve soude connen werden gedaen, hierop gediliberert sijnde is verstaen hierop alvoren te hooren het advijs van de Comterde Raden hoe ende waerin dese minasie ende in wat puynten dieselve soude connen werden gedaen.

22. Oock mede in diliberasij geleyt sijnde omme die minasie ende verminderinge van den servicigelden te doen, waerin hetselve op het gevoechlickste soude connen werden gedaen, hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat op soude werden gesocht die leste retro-acten ende die gedeputerden daertoe gecommitert het besonie met den eersten bij der hant soude werden genomen.

23. Is mede in diliberasij geleyt het consept bij die gedeputerden die op die seesaecken hebben gebesonieert aengaende het diverteren van de penningen bij den Raet van Staten tot het orloch ter see sijnde gedestineert en werdende gedivertert tot transportgelden ende anders, alsmede over het suyveren van de inlantse pasporten hetselve te doen sesseren ende betalen daer die goederen soude werden geladen, alsmede die verpachtinge van de comvooiën ende licenten in ’t geheel of deel te doen, oock mede om op te stellen een haventgelt op alle schepen ende hetselve te doen betalen sonder aenschouw te nemen of dieselve monteert of ongemonteert sijn, tot vervallinge van de oncosten van de custschepen op Hollant sijnde gerepersieert, in plaetse van de 1.108.878 gulden dat bij negotsiasie voor desen daertoe is gevonden. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen aengaende die diversie van de penningen bij den Raet van Staten gedaen alsmede het sesseren van de binnenlantse pasporten dienaengaende met die Staten-Generael en Raet van Staten in besonie te comen dewijl hetselve haer mede is raeckende, alsmede het verpachten van de comvooiën en licenten opgehouden tot het besonie soude sijn voltrocken aengaende het optellen van ’t haventgelt op die schepen. Conde bij die meste leden daerin werden geconsenteert, ende ick hebbe daertegen gesustineert dat het t’enemael was afgewicken van den voet die men dienaengaende daerin altijt hadde gehouden, dat onderscheyt most werden gemaeckt in monterde en ongemonterde als ten tijde als die dierecksij in ’t jaer 1631 op die oost- en nortsvarders was geconsenteert, alsmede met die van Sellant in comferensij sijnde over het opstellen van ’t last- en mastgelt, mede in considerasij is genomen om monterde en ongemonterde niet gelickelicken te beswaren, alsmede in ’t consept van ‘t oprechten van de Camer van Assuransij en dat men altijt hadde gepocht die schepen tot het monteren te brengen en die ost- en nortsvarders alrede waeren beswart met 1½ per cento voor gaen en comen die het niet dragelick soude sijn, ende bij dit consept die monterde tot ongemonterde soude werden gebracht ende dat mede om die diversie van de rederij daervan andere provinciën vrij soude sijn niet en conde werden geconsenteert, is eyndelicken verstaen hetselve op te houden ende het consept dienaengaende in dese vergaderingh puntewelicken sal werden geëxamineert.

24. Is mede versocht bij Gerrit van Leewen, cappiteyn van de saloopen die van den vyant sijn verovert, om te hebben betalinge van 9.000 gulden aen ’t lant ten achteren sijnde en vrouwen en kinderen daervan moeten leven. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat Commiterde Raden die betalinge sullen doen als daer middelen ingewillicht sullen sijn.

25. Sijn noch gelesen twee rekesten die aen advijs sijn gestelt ende naderhant weder sullen dienen, niet waerdich om notijsij daervan te houden.

26. Is mede raport gedaen bij den heer van der Leck, gecommitert sijnde naer Sijn Hocheyt te gaen naer Bredael om het advijs van Sijn Hocheyt te hooren wat last den luytenant-admerael Tromp soude werden toegesonden of hij quame te rancontreren die Engelse schepen, daer het volck uyt Spangen mede soude werden over gevoert, ende gemelte Hocheyt bij die Swalewe hem rancontrerende en ‘tselve hem bekent hebbende gemaeckt, heeft Sijn Hocheyt swaricheyt daerin gemaeckt om sijn advijs daerop te verclaren voor ende alleer hij met enige gedeputerden van de Staten-Generael dienaengaende hadde gecomminiseert, dewijl het een punt van grooten gewichte is sijnde. Hierop gedilibereert sijnde is die heer van der Leck voor sijn moeyten bedanckt ende die saeck opgehouden totdat het advijs van Sijn Hocheyt sal sijn gehoort.