Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 7 mei 1639

ZITTING K

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 4 mei tot 26 mei 1639

Zaterdag 7 mei 1639 voornoen

27. Is mede in diliberasij geleyt omme te consenteren in de negotsiasie van twee milioenen daerop die vergaderinge lestmael was gescheyden. Hierop gedilibereert sijnde verclaerden eenige leden te connen consenteren in een milioen, andere in 1.200.000 £, ende enige leden noch geen last daertoe hebbende menden men behoorde eerst en alvoren te comen tot het inwilligen van loopende middelen, is dese saecke opgehouden gewerden tot in den toecomende weeck ende die leden versocht devoor aen haer princepalen te doen om hierin met die andere leden haer te connen consenteren.

28. Is mede gelesen een rekeste van de graef van Egmont Lowijs, prijnse van Gaberen, versockende dat in prejudisij van hem niet soude werden gedisponeert van de goederen van de cannonnisij ende abdie van Egmont, op den hoof daertoe hij mende te sijn gerechticht ende die fondasibrieven dienaengaende was hebbende. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat dit recht hem niet en compiteert, menden enige leden dat men hierop behorde te hooren het advijs van de heeren van de Reckeningh, andere dat men die rekeste behoorde uyt te geven sonder daerop te appostilleren. Is eyndelicken daerop geconcludert dat die rekeste sal werden uytgegeven sonder daerop te appostilleren.

29. Is mede binnen gestaen den resident Spieringh vanwegen Sijn Maeysteyt van Sweden remonstererende die victorij bij Jan Banier geoptinert met het veroveren van de troepen van den keyser, die t’enemael waren verslagen ende dieselve werdende geëstimert in twijntich jaren diergelicken niet en was geweest, ende den keyser in groot ongelegentheyt daermede was gestelt doordien geen voolck bij hem was te becomen, versochte mede het consent van de ses maenden sipsudie[!] ende die geconsenterde ses maenden in eender somma soude mogen werden betaelt. Hierop gediliberert sijnde is verstaen ende geresolveert ‘tselve te excuseren, diewijl verscheyden leden daertoe niet en waren gelast alsmede om die swaersheyt van de finansiën is hetselve opgehouden gewerden.

30. Govaert du Boeys van Schiedam heeft gedaen den eedt om in de vergaderingh te mogen compareren.

31. Is mede gelesen die extensij van de resoluysij aengaende het wisselen van de wedersitse gevangenen, die daermede is gehouen voor geresumert ende gearresteert ende verstaen dieselve ter Generaleteyt sal werden ingebracht.

32. Sijn mede gelesen twee missiven van Carel van Crackouw van den 14 en 26 april uyt Luckstadt refererende dat den coninck niet wil consenteren tot het afschaffen van den hoogen tol op den salpeter, dat mede bij die ambassadeurs van Engelant en Vranckerick mede was aen hem versocht die hetselve antwoort hadden gecregen, maer conde toestaen den vrijen tol van de salpeter die desen Staet van noode soude sijn tot het oorloch te gebruicken. Hierop gedilibereert sijnde is verstaen dat ter Generaleteyt sal werden bevordert dat die ambassade of besendinge op het spoedichste sijn voortganck te doen nemen ende een persoon daertoe voor te slaen soo haest het doenlick wesen sal.