Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 16 juli 1639

ZITTING L

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 13 juli tot 6 augustus 1639

Zaterdag 16 juli 1639 voornoen

14. De Staten-Generael bij brieven van den 13en julii versoeckende furnissement van de quote deeser provintie in vier maenden subsidie aen de crone Sweeden toegestaen, in minderinge van de zes maenden alreede geconsenteert, is nae deliberatie verstaen de heeren Committeerde Raden te authoriseren deese betaelinge te doen uytte twee lest genegotieerde millioenen so daer yet van in voorraedt is, offte andersints uyt de eerste consenten die sullen werden gedraegen.

15. Effter mentie gemaeckt weesende van de groote frauden die bij de affschrijvinge van de wijnen ende van 't zoudt werden gepleeght, ende off men de heeren Committeerde Raeden nyet soude mogen authoriseren de fraudateurs in apprehensie te stellen, waeren de leeden van contrarie opiniën, sodatte zaecke opgehouden heefft moeten werden in resumptie.

16. Daernae in omvraege gebracht sijnde het 5e point van beschrijvinge spreekende van 't beneficiëren van de middelen van 't gemael, wijnen ende bieren volgens de overgesonden concepten, is goedtgevonden om cortheyts wille opte consideratiën van 't gemael ende bieren alvooren te verstaen 't advijs van Committeerde Raden, ende belanghende de wijnen, die nu nyet verpacht sullen worden, datte consideratiën daerop gemoveert op beeter geleegentheyt specifice in omvraege sulllen werden gebracht.

17. Belanghende 't gemoveerde van de heeren van Amsterdam ten eynde de resolutie alhier genomen tegens het stellen van den generael van de convoien, moghte werde voltrocken ende ter Generaliteyt te weeghe gebracht datten persoon van Sticke, daertoe bij de provintiën praepostere geëligeert, daervan geremoveert ende een ander in sijn plaetse magh werden geëligeert, is verstaen dat daertoe bij alle weegen de handt gebooden zal werden, in allen mannieren dat volgens zelffs de resolutie ter Generaliteyt genomen sorge zal werden gedraegen dat binnen de stadt van Amsterdam zijn ampt nyet en exercere ende datte gedeputeerden van boven sullen worden versocht openinge te doen om wat reedenen dezelve resolutie naerderhandt ter Generaliteyt gealtereert ende t'zijnen faveure verandert is.

18. Ende noopende de geürgeerde bevorderinge van de ambassade nae Polen, is meede verstaen dat de handt gebooden zal worden, werdende de leeden daerover gecommitteert versocht metten eersten te formeren zeeker concept van instructie daernae denzelven hem zal hebben te reguleren.

19. Noch zijn geleesen eenige requesten van seureté de corps, die toegestaen ende andere, die aen advijs gestelt zijn ende naerhandt sullen dienen.