Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 18 juli 1639

ZITTING L

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 13 juli tot 6 augustus 1639

Maandag 18 juli 1639 voor- en nanoen

20. De burgermeesteren ende regenten van Heusden, staende met haer huysen volgens 't redres op den verpondinge van ƒ 4.760 £, daeronder beghreepen haere nyeuwe getimmerten, die zeedert het redres tottet jaere 1638 incluys comen te bedraeghen 5.978 £, gelijck de drye £ van 't hondert den ontfangers voor de collecte gevalideert van denzelven tijdt aff comen te bedraeghen ƒ 1.001 £, ghaeven te kennen tot haer kennisse gecomen te zijn datte andere steeden van Hollandt belanghende haer nyeuwe getimmerten 14 jaeren vrij waeren, ende datte ontfangers van de verpondinge daerboven gepasseert wierde 3 £ percento jaerlijcx voor de collecte van dezelve penningen, ende alsso sij supplianten meede een frontierstadt van Hollandt zijn, versochten daerom gelijck recht ende vrijheyt te mogen genyeten ende dat haer de betaelde verpondinge van haere nyeuwe getimmerten mettet solaris van de collecte ter somma als vooren moght werden gerestitueert offte in toecomende reeckeninge gevalideert in 't uytgeeven als nae behooren, doch is verstaen hierop alvooren te hooren 't advijs van de heeren Committeerde Raeden.

21. De burgermeesteren ende regenten van 't Westeynde van Vlielandt te kennen geevende dat aldaer een groot diep geschuurt is, dat wel noodigh tot dienst van de gemeene zeevaert soude behooren betont ende bebaekent te worden, ende zelffs geen middelen hebbende om yet daertoe te contribueren ende versoeckende daeromme dat ten zelven eynde met een goedt subsidie moghten werden vereert, is goedgevonden hierop alvooren te verstaen het advijs van Committeerde Raeden.

22. Jacob Pietersz. Hooghcaemer is volgens 't advijs van Amsterdam toegestaen prolongatie van seureté de corps voor den tijdt van zes maenden.

23. De burgermeesteren ende regenten van 't Westeynde van der Schellingh is op haer versoeck ende tot onderhoudt van haer schoolmeester ende andere lasten dien annex toegestaen continuatie van octroy van 3 £ te moghen trecken van yeder oxhoofft wijn, binnen haer dorp geconsumeert, mette exspiratie van de laetste concessie inneghaende.

24. Noch is geleesen een meenichte van requesten ende particuliere versoecken die eenige affgeslaegen, andere aen advijs gestelt zijn, nyet waerdigh omme geannoteert te worden offte die anderssints naederhandt sullen dienen.

25. Voorts is gedaen lecture van der resolutiën verleeden weecke genomen, die daermede gehouden wierden voor geresumeert ende gearresteert.