Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 26 juli 1639

ZITTING L

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 13 juli tot 6 augustus 1639

Dinsdag 26 juli 1639 voor- en nanoen

74. Is geleesen een missive van Zijne Hoogheyt van den 21en julii uytte Philippine, beneffens zeeckere missive van den admirael Tromp van den 19en julii, verclaerende de inclinatie van den admirael te weesen opte advijsen die hij becomen heefft weeder te ghaen met zijn geheele vloote cruyssen tusschen de Kiskassen ende Poortlandt om op 's viants over te comen vloote beeter te connen letten, behalven dat een esquadre van zes scheepen in 't Canael gelaeten heefft om te vervolgen de nyeuwe fregatten van Duynkercken, ten waere bij hem offte de heeren Staten anders moght worden verstaen, versoeckende derhalven van [de] resolutie der heeren Staeten deesenaengaende bericht te worden.

Waerop gedelibereert zijnde eyntelijcken verstaen ende geresolveert is deese zaecke te stellen ter dispositie ende discretie van Zijne Hoogheyt als deur de correspondentiën beste kennisse van zaecken hebbende waer den viant de meesten affbreuck can worden gedaen, met dien verstande effenwel datte zelve Zijne Hoogheyt de inclinatie van deese vergaderinge tegemoet zal werden gevoert, te weeten dat men voor best ende zeeckerst oordelt datte vloote gelast werde voor Duynkercken te ghaen tot besettinge van de cust offte om in 't Canael te cruyssen, ende dat een esquadre affgesonden werde om tusschen de Kiskassen ende Poortlandt te cruyssen ende den viants vloote overcomende, daervan op 't spoedichste den admirael adviseren, opdat alsdan bij hem daertegens nae behooren magh werden gevigileert.

75. Belanghende de twee prinssen offte scheepen leggende in Goedereede, bij den admirael opgebracht, meede in omvraege gebracht zijnde off men dezelve soude vercoopen off bij tauxatie aenneemen, waeren de leeden van contrarie advijsen. Dan nae resumptie is eyntelijcken geconcludeert best te sullen weesen datte zelve scheepen bij den Staten-Generael volgens de tauxatie bij den admirael ghedaen, daermeede de matroosen contentement schijnen te neemen, sullen werden aenghenoomen, ende, om verscheyden disputen voor te comen, nyet en sullen werden vercofft, maer zelffs ten dienste van den Staet aengehouden.

76. De gedeputeerden met Zijn Hoogheyt gecommuniceert hebbende de gelegentheyt van de 10 scheepen, bij 't corps van den admirael gehuurt voor 2 maenden, die alreede geëxpireert zijn, ende off dezelve alsnu affgedanckt off vorder gecontinueert behooren te worden, rapporteerden Zijn Hoogheyt van advijs te weesen datte zelve reedenen waeromme dezelve in huure aengenomen zijn, noch duuren, deurdien den viant alleen daernae schijnt te wachten datte passage van scheepen magh werden ontbloot, ende dat daeromme noodigh zijn soude datte zelve noch voor twee maenden in huure werden gecontinueert. Verclaerden meede dat Zijn Hoogheyt aen haer ten hoochsten gerecommandeert heefft om de heeren Staten aen te maenen tot het inwilligen van middelen daeruyt de zaecken van de zee gesustenteert ende de quote van Hollandt in de custscheepen promptelijcken soude connen werden gevonden, alsmeede het verpachten van de convoien in 't geheel, het haevenghelt mettet egualeren van de middelen over de provintiën.

Hierop gedelibereert zijnde hebben de meeste leeden haer belanghende het continueren van de gehuurde scheepen met Zijn Hoogheyt geconformeert. Dan bij die van Noord-Hollandt de twee Admiraliteytsscheepen geëxcuseert werdende, is goedtgevonden daerinne geen veranderinge te doen, maer Sijn Hoogheyt derselver geproponeerde naerder voor te draeghen, om alsdan te sien off eenige vergaderinge in can vallen, werdende 't vorder versoeck uytgestelt totdat de poincten daervan spreeckende in omvraege sullen sijn gebracht.

77. Geresumeert weesende het billet van die van de Westindise Compagnie op 't egualeren van de actiën ende 't verhoogen van de capitalen onder zeeckere conditiën ende vordelen daerinne gementionneert, is bij meest alle leeden daerinne geconsenteert dattet zelve ghedruckt ende voorts allomme, soals 't leyt, aengeslaegen soude mogen werden, omme 'tzelve dienvolgens in practijcque te brenghen ende de noodighe equippage zijn voortgangh te doen genyeten, mits datte vergaderinge verstaet belanghende de prolongatie van 't octroy te blijven in haer geheel, ende dat dienthalve in de [vergaderinge], so hier als ter Generaliteyt, notitie van zal werden gehouden.

78. Die van Dordrecht ende Amsterdam, opte verpachtinge van de bieren tot Rotterdam geweest zijnde, verclaerden dat de verpachtinge van de verhooginge der scheepsbieren aldaer nyet en was ghedaen, vermits die tot Haerlem nyet en was geschiet, alsmeede nyet tot Purmerende, Monnickedam ende Edam, ende dat die apparentelijcken nyet geschiede soude binnen der Goude; dat effewel getenteert hadden de verhooginge apart te verpachten, doch dat nyemandt dezelve had willen aenneemen, versoeckende hoe haer deesenaenghaende te draegen.

Die van Haerlem hierop gesommeert zijnde, verclaerden nergens van te weeten ende haer nyet genoch te connen verwonderen dat de verpachtinge in den haeren soude weesen gestuyt, doordien formele last gehadt hebben daerop te insisteren, doch so sulcx waer is, dat sulcx apparentelijcken sal geschiet zijn om dezelve reedenen als voor deesen bij den heer van Mathenesse de vergaderinge voorgedraeghen zijn.

Deese zaecke in deliberatiën gebracht zijnde waeren de leeden perplex wat in deesen te doen ende op wat mannieren alles ten beste soude connen werden gerecht. Ende hoewel eenige geneegen waeren daetelijcken de commissarisen aen te schrijven, teneynde de novo debvoiren souden doen om de verhooginge van de bieren schoon apart te verpachten, andere de zaecke wilden uytstellen totte naeste verpachtinge, so is effenwel goedgevonden alvooren in deesen te treeden, aff te wachten de compste van de heeren commissarisen, omme derzelver rapport gehoort zijnde waer de verpachtinge gedaen is, waer nyet, alsdan naerder in de saecke te resolveren.

79. Daernae in omvraege gebracht zijnde het 8e point van beschrijvinge spreeckende van 't verpachten van de convoien in 't geheel ende egualisatie van de middelen, inclineerden meest alle leeden daertoe dat men de convoien in 't geheel soude verpachten, mits datte provintiën alsdan mede teffens souden moeten toestaen de egualisatie van de gemeene middelen, uytgeseyt wij die 't simpelijcken excuseerden, ende Amsterdam, Hoorn ende Edam, die alvooren de egualisatie wilden toegestaen ende gepractiseert hebben ende dat interim het middel als voor deesen behoort te werden gecollecteert, om welcke dispariteyt van advijsen geen conclusie in de zaecke genomen heefft connen werden.