Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 27 juli 1639

ZITTING L

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 13 juli tot 6 augustus 1639

Woensdag 27 juli 1639 voor- en nanoen

80. Zijn geleesen vijff geëxtendeerde resolutiën voor deesen genomen op 't employ van de vloote van den admirael, op 't continueren van de gehuurde scheepen, op 't aenhouden bij tauxatie van de twee veroverde prinssen, op 't reduceren van de kercke van Den Bosch onder 't classis van Leyden ende synode van Zuyd-Hollandt, ende eyntelijcken op 't arresteren van 't billet spreeckende van 't egualeren van de actiën in de Westindische Compagnie ende 't verhoogen van de capitalen voor de helffte. Ende hebben de leeden eenparichlijcken de respective extensiën geapprobeert ende goedgevonden die ter Generaliteyt in te brenghen, uytgeseyt op 't concept van de Westindische Compagnie, daerover lange tusschen Amsterdam ende andere leeden wierde gehaketteert, sij willende in de resolutie, so hier als ter Generaliteyt, uytgedruckt hebben datte heeren Staeten belanghende de prolongatie van 't octroy verstonden te blijven in haer geheel, ende dat in 't gemelte billet behoorde uytgedruckt te worden de provintiën, die alreede consent hadden gedraegen, omme de luyden nyet te bed jaeghen, de andere leeden ter contrariën sustinerende dat sulcx voor de participanten groote offensie geeven [soude] het verhoogen, veraffteren ende misschien 't geheele voorneemen ende de Compagnie soude renverseren, ende wilden daeromme in geen resolutiën daervan kennisse gehouden hebben, maer alleenlijcken, was 't noot, in de notulen. Dan heefft om deese disputen in de zaecke geen finale conclusie genomen connen werden.

81. Eenige van den Raedt van State binnenstaende hebben naerder openinghe ghedaen hoe 't staet mette executie van de Brandenbursche domeynen tot betaelinge van de penningen t'haeren behoeve bij den ontfangher Hoeffijser genegotieert, nu metten verloopen interesten bedraeghende ter somme van een millioen. Verclaeren de saecke soverre ghebracht hebben dat eenen Heymbach, bij den vorst zelve affgesonden, hadde verclaert dat zij tevreeden waeren voor dit jaer de interesten te betaelen ende voor 't expireren van den lesten augusti toecomende naerder metten heeren Staten te accorderen om 't capitael op termijnen aff te lossen, versoeckende alleenlijcken surcheance van proceduuren om met ordre alles te connen doen; dat alreede gefurneert hadden 9.000 rijcxdaelders ende noch nae 3.000 rijcxdaelders, ende dat sij noch aengenomen hadden voor 't uytgaen van julio 13.000 rijcxdaelders te betaelen, bedraeghende tesaemen 25.000 rijcxdaelders, dat is weynigh minder als de interesten comen te monteren.

82. Hierbeneffens meede geresumeert zijnde 't versoeck van Hoeffijser teneynde den Admiraliteyt t'Amsterdam zijn obligatiën deesenaenghaende meede gelast mocht werden te teyckenen als voor deesen, is nae deliberatie op 't een ende 't ander goedgevonden dat affgewacht zal worden den dagh van den lesten augusti, bij den vorst van Brandenburch versocht, mits datten Raedt van Staete sal continueren in de debvoiren in 't poulseren van de executie soveel als doenlijcken weesen zal, ende dat onder beneficie van deese debvoiren den ontfanger Hoeffijser zijn versoeck zal werden toegestaen ende den Raedt ter Admiraliteyt gelast sijn obligatiën als voor deesen te teyckenen in conformité van de resolutie daerop lestelijcken genoomen, ende dat alles ter Generaliteyt zal werden innegebracht.

83. D'zelve heeren naerder bericht doende hoe 't staet mettet egualeren van de middelen over de provintiën, verclaeren dat Hollandt, Zelandt, Groningen daerinne absolutelijcken consenteren, Vrieslandt voor soveel als de natuur ende gelegentheyt van haer landt lijden can, Utert op betrouwen dat haer nabuuren à l'advenant sullen werden getracteert, doch dat Gelderlandt ende Overijsel 'tzelve declineren ende alvooren de verantwoordinge van de 5 spetiën ende andere in practijcque gebracht de convoien in 't geheel verpacht, de binnenlandsche pasporten gesuyvert ende de Caemer van Assurantie ingewillicht soude behooren te worden; 'tzelve ghedaen zijnde, dat zij alsdan goede officiën bij den haeren sullen doen omme haer mette andere leeden te moghen conformeren. Dan dat zij dezelve 2 provintiën dezelve reedenen bij alle middelen getracht hebben te versetten ende nyet hebbende connen obtineren, van advijs zijn dat men dezelve behoort te verghen haere vergaderinge daerop extraordinarie te beschrijven. Dan verstaen hebbende dat sulcx alreede geschiet is, te weeten dat opten 25en augusti in Gelderlandt ende den 12en september in Overijsel een lantdagh weesen sal, meenen dat expresselijcken eenighe behooren te werden gecommitteert om haer belanghende de voorss. egualisatie te brenghen tot consent ende conformiteyt mette andere leeden.

Waerop gedelibereert zijnde is eenparichlijcken met dit advijs geconformeert ende zijn die van den Raedt versocht bij besendinge uytten haeren deese vergaderinge te willen beghroeten ende aldaer alle debvoiren aen te wenden ten fine bij haer verhaelt.

84. Op het 9e point om de verpondinge van 't jaer 1639 te consenteren, die van Dordrecht, Haerlem, Delfft ende eenige andere leeden 'tzelve tegenspreeckende, solange bij Amsterdam ende Leyden de penningen, bij haer uyt saecke van nyeuwe getimmerten ingehouden, nyet meede te borde souden zijn gebracht, andere meede de doleantiën alvooren willende affgedaen hebben, is geen finale conclusie ingenomen connen werden.

85. Op het 10e point spreeckende van de landen van de godtshuysen ende omme dezelve meede in verpondinge te beswaeren, sustineerden die van Amsterdam 'tzelve noodigh te weesen, off dat de huysen meede exempt mosten zijn de godshuysen toebehoorende, als weesende van één, jae ergher nature. Alckmaer ende Hooren excuseerden dit point om de sooberheyt van veele godshuysen, die in sulcken cas bij de steeden met gelijcke ende meerder somme als de verpondinge importeert soude moeten werden gesubsidieert, behalven dat tegens de reputatie weesen soude sodaenighe landen te beswaeren, ende heefft om deese dispariteyt het point meede steecken gebleeven.

86. Op het tweede lidt van 'tzelve point om de nyeuwe warmoeslanden à l'advenant de andere in verpondinge te beswaeren bij verpachtinge off collecte, werde bij eenige totte verpachtinge, bij de andere totte collecte verstaen. Goude ende Purmerende onder andere difficulteerden het point, sodat meede sonder conclusie is gebleeven.

87. Noch zijn voorgeweest eenige requesten ende particuliere zaeken, daerinne nae geleegentheyt gedisponeert is, nyet waerdigh omme notitie van gehouden te worden.