Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 28 juli 1639

ZITTING L

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 13 juli tot 6 augustus 1639

Donderdag 28 juli 1639 voornoen

88. Is bij resumptie in deliberatie geleyt het 8e point van beschrijvinge spreeckende van 't verpachten der convoien ende licenten in 't geheel, ende daerbij geleesen een missive van Zijn Hoogheyt, deese saecke ten hooghsten als vorderlijck voor de zeezaecken recommanderende, ende waeren alleen op deesen difficijl de heeren van Amsterdam, Edam, wij ende Purmerende. Alle de andere leeden conden voor 't geheel offte tenmintsten voor een gedeelte daerinne toestaen. Hoorn accordeerde meede daerinne, maer verstondt datte egualisatie van de middelen behoort voor te ghaen, doch zijn eyntelijcken de difficulterende leeden versocht haer op deesen naerder te willen doen lasten, teneynde eenparich consent becomen magh werden ende alsso te beeter geconsequeert de vruchten die daervan werden verwacht.

89. Bij den heer Bruynings uytte Generaliteyt ingebracht weesende dat eenen IJsbrant Woutersz., caighschipper onder binnenlandts pasport, zeeckere goederen op Groningen te vervoeren aengegheeven hebbende, daermede de vaert nae Groningen ghaende voorbijgevaeren ende daerover bij de pachters van de convoien aengehaelt, tot Dockum gebracht, ende aldaer alles als geconfisqueert verclaert was, daerover den schipper verstaende ongelijck geleeden te hebben, hem geaddresseert hadde aen de Staten-Generael met recommandatie van de stadt Enckhuysen, versoeckende de proceduren voor nul verclaert ende hem gerestitueert te werden, mits dezelve goederen te Delffsijl off daerontrent, weesende een haeven van Groningen, hadde meenen te brenghen 'tgunt gewoon is uyttet pasport verstaen te worden. In alle gevalle dat t'Enckhuysen, daer de goederen aengegeeven zijn, de zaecke gebracht ende gedisputeert hadde moeten worden ende nyet tot Dockum volgens het 13e articule van de instructie der Admiraliteyten ende het 17e van de generaels van de convoien; dat deesen nyettegenstaende vier provintiën de zaecke affgeslaegen ende de suppliant aen de remediën van Justitie gerenvoieert hadden, versoeckende dat bij deese vergaderinge die saecke nae behooren moght werden gehandhaefft.

Doch is goedgevonden deese saecke te stellen in handen van vorige gecommitteerden opte clachten bij den Admiraliteyt van Amsterdam op gelijcke subject gedaen, gecommitteert omme bij dezelve geëxamineert ende naerder inne geadviseert te worden wat men tot defentie van 't recht der ingeseetenen deeser provintie zal vinden te behooren.

90. Is in deliberatie geleyt het 20e point van 't continuatie van 't subsidie van 50.000 £ ter maent aen de crone Sweeden ende bij provisie van 't furnissement van de penningen voor 4 maenden alreede geconsenteert ende zijn hierbij geleesen de brieven van de Staten-Generael van den 26en deeses, deese saecke ten hooghsten recommanderende.

Waerop nae deliberatie goedtgevonden is de heeren Committeerde Raeden te authoriseren uytte eerste ende gereetste penningen de geconsenteerde quote te furneren, werdende de reste gehouden in bedencken.

91. Op het 11e point spreeckende van 't verminderen van de bursaelen in 't Theologissche Collegie tot Leyden volgens 't advijs van de regent van 'tzelve Collegie, verclaerden verscheyden leeden 't advijs vermist ende nyet gesien te hebben, waeromme die van Leyden versocht zijn copye van 'tzelve, mitsgaeders de lijste wat personen yeder stadt daer vermagh te senden, aen de leeden te behandigen, ende dat alsdan commisarisen sullen werden gecommitteert om de lijste te verminderen ende in dier voegen te stellen dat voor geene van de leeden daerinne boven andere eenige prejuditie sal werden gegeeven.

92. De gemeene solliciteurs met extraordinaris claeghen versoeckende satisfactie van 't contract opte termijnen van betaelinge bij haer in den jaere 1637 met gedeputeerden uytten naeme van de vergaderinge aengeghaen, ende dat het resterende vierde part vandien haer obligatiën van souden mogen werden gepasseert, is bij deese ocasie meede voorgebracht het 13e point spreeckende specialijcken van die van Hoorn om dezelve meede tot consent van de resolutie in faveur van de solliciteurs genomen te beweeghen.

Waerop gedelibereert zijnde verstonden alle leeden van Hollandt dat, so men woordt ende belofften wilde houden, ditzelve nyet langer conde werden geëxcuseert. Alckmaer consenteerde daerinne, mits datte Committeerde Raden van ons quartier souden mogen werden geauthoriseert op gelijcken voet als Committeerde Raden alhier hebben ghedaen de defectueuse comptoiren in ons quartier uytte ordinair ende extraordinair consenten te mogen subsidiëren ende dat sulcx vast soude werden gestelt. Die van Hoorn consenteerden daerinne, mits dat geen effect sorteren soude voordat tot betaelinge van de Admiraliteyten ende defectueuse comptoiren alhier behoorlijcke ordre soude weesen gestelt. Hiermeede werde bij Enckhuysen ende ons geconformeert, ende nyettegenstaende eenige naerder sommatiën bij ons gepersiteert werdende, is deese zaecke opgehouden moeten werden in resumptie.

Donderdag 28 juli 1639 nanoen

93. Is in deliberatie geleyt het 12e point van beschrijvinge, weesende als een recueyl van verscheyden middelen van oudts versocht ende tot noch toe ongeconsenteert gebleeven, als te weeten van 't oir- ende hoorngelt voor een derde part te verhoogen, van den 16en penning te gheeven van allerley huyden ende vellen, van een impost opte comptanten, van yet te vinden uytte gorsen ende slijcken van de Graeffelijckheyt, van 't consent tottet opleggelt van de graenen, van eenen impost op politijcque ende militaire ampten, van eenen impost opte goederen van den overleedenen volgens den taux daer zij in den 200en penning op gestelt zijn, ende eyntelijcken van 't soudt te brenghen aen den Staet als in Vranckrijck.

Waerop de advijsen van de steeden ende leeden gehoort, bleven de leden bij haere vorighe last, eenige van dezelve poincten genochsaem desperaet werdende gestelt daer nyet van soude weesen te verwachten, te weeten 't verhoogen van 't hoorngelt, den impost opte comptanten ende omme 't zoudt te brenghen aen den Staet, de andere meede hebbende noch verscheyden contradicenten, sodat geen conclusie met allen genoomen heefft connen worden, maer alles opgehouden is in resumptie, alleenlijcken op 't middel van de politijcque ende militaire ampten verstaen weesende datte steeden ende 't Hoff souden hebben over te leeveren een lijste van de ampten die in haer steeden ende jurisdictiën moghen zijn, om alsdan naerder op alles gelet te werden.

94. Noch is gedisponeert op eenige particuliere requesten.