Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 29 juli 1639

ZITTING L

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 13 juli tot 6 augustus 1639

Vrijdag 29 juli 1639 voornoen

95. Den heer Van der Caemer uyttet leeger adviserende dattet zelve beesigh is met opbreecken ende claeghende voorts over het quaedt betaelen van de lasten ende specialijcken van de tractamenten, ende dat daerdoor den quartiermeester-generael Parcheval genootsaeck[t] soude geweest zijn sijn paerden te vercoopen, dat uyttermaeten opsprakelijck is ende nyet min schadelijck voor 't landt, versoeckende dat toch eyntelijcken eens behoorlijcke remedie daertegens soude mogen werden gestelt.

Is nae deliberatie goedtgevonden den heere Van der Caemer in 't leeger aen te schrijven dat aen de gemelten Parcheval om zijn goede officiën wille eenige penningen op reeckeninge gelieve te verstrecken, ende dat so bedectelijcken als moghelijcken zal zijn, ende dat voorts staende vergaderinge op 't betaelen van de tractamenten in 't generael behoorlijcke ordre sal werden gestelt.

96. De heeren Committeerde Raden adviserende opten requeste van Jacob Buys cum sociis, die versoecken den pacht van de brandewijnen voor drye jaeren te hebben ende daervoor te gheeven 50.000 £ 's jaers in plaetse van ontrent 40.000, die alsnu daervan werdt geconsequeert, ende dat sij daerbeneffens in plaetse van 8 ende 5 sts. op 't stoop voortaen nyet meer en sullen trecken als 3 sts. 4 penning ende 2 sts. 8 penning respective. Verclaeren voor haer advijs de saecke sodaenigh in te sien dat zij nyet ongeraeden souden vinden dat hiervan een proeve soude mogen werden genomen.

Waerop gedelibereert zijnde vonden de leeden daerop verscheyden bedenckinge, sonderlinge omdattet incomen van de comptoiren voor de militie ende renten is geaffecteert, ende dat deur dit doen lichtelijcken 'tzelve middel in een generael comptoir gebracht ende andere souden mogen werden onttrocken. Verstonden daeromme beeter te zijn dat alles gebracht werde in volghende pointen van beschrijvinge, in welcke voeghen oock eyntelijcken geconcludeert is.

97. De weduwe van Hilbrant Jacobsz. van Wouw claeghende dat bij andere druckers, mette welcke zij belanghende het drucken van de bijbel in contentie gevallen is, nyettegenstaende de questie litigens hanght ende alhier opte saecke werdt gedelibereert, mettet drucken voortghaen, ende versoeckende daeromme alsnoch dagh geprefigeert te werden op welcken partijen comparerende de zaecke affgemaeckt, offte bij weygeringe dat daerinne nae behooren moght werden getermineert, hebben de leeden daerop alsnoch gehadt verscheyden bedenckingen pro et contra, die van Amsterdam haer druckers ten hooghsten voorstaende. Dan is eyntelijcken geresolveert, dewijl geen apparentie en is van accoordt, dat daerom de zaecke op merghen geresumeert ende ten eenen offten anderen finalijcken in gedisponeert zal werden.

98. Robert Herry, lieutenant van Colpeper, bij Zijn Hoogheyt opgesonden nae Enckhuysen om de affterstallige betalinge van denzelven colonel aldaer te becomen, verclaert nyet te hebben connen obtineren ende dat zijn versoeck is uytgestelt totdatte gedeputeerden op deese vergaderinge thuys souden sijn gecomen, werdende alsso alles geschoven opten langhen baen, versoeckende daeromme vanhier ordre opte stadt Enckhuysen omme aen hem de affterstallige betaelinge te doen off datten Hr. Van der Caemer hierentusschen magh werden gelast de weeckelijcke leeninge aen hem te verstrecken totdat sulcx zal teweege gebracht zijn.

Hierop gedelibereert zijnde verclaerden de heeren van Enckhuysen haer comptoir so defectueus te zijn dat sij nyet en conden betaelen sonder als anderen gesubsidieert te worden, wel mogende lijden dat daerop naerder ondersoeck wierde ghedaen. De heeren van 't Zuyderquartier sustineerden dat dit nyet genoch was; dattet gingh tegens ordre van 't lant dat eenige stadt hem de dispositie over gemenelandts penningen ende comptoiren soude aenmaetighen ende den ontfanger daerinne de wet stellen; dat sulcx buyten exempel ende van zeer schadelijcken consequentie is ende daerom nyet geleeden can worden ende datten ontfanger behoort aengeschreeven te worden hem alleen te reguleren nae de publijcque ordre ende last van de heeren Staten ende Committeerde Raeden ende in conformité vandien de versochte betaelinge te doen, bij weygeringe dat denzelven voet bij andere soude werden gevolght tot onvermijdelijcke ruïne van 't landt, daertoe de heeren van Enckhuysen met haer exempel den wegh soude hebben gebaent. Ende is eyntelijcken geconcludeert dat den ontfanger van Enchuysen alsnoch sal werden aengeschreeven de versochte betaelinge te doen ende die regenten van Enckhuysen met de Committeerde Raeden van 't quartier om daertoe de handt te bieden off dat zij gesamentlijcken gelast worden haere reedenen te gheeven ter contrariën, omme naemals op gelet te werden.

99. Het 7e point spreeckende van 't consent tot een redres generael van de zeezaecken, ende specialijcken om eenige middelen inne te willigen, daerdeur in toecomende de ordre geredresseert ende in toecomende vastelijcken onderhouden soude connen werden, als daer is het haevenghelt, last- ende veylgelt, het beneficiëren van de convoien ende licenten, het aenhouden van de Zeeussche cruyssers, het weeren van de diversie van de penningen van des Admiraliteyts comptoiren, ende voorts om mette provintie van Zelandt deesenaenghaende naerder te verdraegen.

Wierde nae deliberatie bij eenige leeden daerover verscheydentlijcken geadviseert ende bij die van Dordrecht ende Rotterdam voornaemelijcken geürgeert dat alvooren totte middelen te comen, een nyeuwe staet van oorloghe te waeter over de Collegiën behoort te werden gemaeckt ende bij dezelve de lasten mettet incomen circum circa geegualeert. Dit gedaen zijnde, dat alsdan opte middelen behoort te worden gebracht om dezelve nyet alleen tegens de diversiën te conserveren, maer oock tot subsidie van de comptoiren, tot vervallinge van de lasten aen de custschepen ende convoiers te vermeerderen mettet inwilligen van een havengelt, verpachten van de convoien ende anders. Dan de leeden verscheydentlijcken adviserende, is eyntelijcken geconcludeert dat alle deese poincten nyet in 't gros maer specifice in omvraeghe sullen werden gebracht, opdat bij de leeden pertinentelijcken daerop geadviseert ende oock met distinctie in zal connen werden geresolveert voor soveel doenlijcken weesen zal.

100. De Staten van Utrecht versoeckende betaelinge van 45.379 bij haer voor deese provintie verschooten mettet betaelen van de compagnie van den graeff van Solms, daerinne Hollandt 50 man betaelen moet, ende de Committeerde Raden van Hollandt aen d'ander sijde bekennende wel deese schult, maer sustinerende dat die van Utrecht noch schuldigh zijnde aen de leveriers van de Admiraliteyten 30.000 £, 'tzelve daeraen behoort te werden gecort, is nae deliberatie goedtgevonden de heeren Committeerde Raden te authoriseren deese zaecke te menageren ende aff te maecken ten meesten dienste van den Staet.