Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 19 september 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Maandag 19 september 1639 voornoen

77. Uytte Generaliteyt ingebracht zijnde dat Zijn Hoogheyt aldaer hadde doen notificeren hoedatten viant met zijn geheele leeger jeghenwoordigh in 't landt van Waes weesende, geen apparentie was om aldaer voor den dienst van 't landt yet te connen uytrechten, streckende oock het leegher aldaer tot merckelijcke groote costen van 't landt om 't ghroot getal van de scheepen, die aengehouden mosten werden. Gaf daeromme in bedencken off nyet beeter weesen soude, het jaer op een eynde loopende, het leegher te doen opbreecken ende in guarnisoen ghaen, in 't geheel offte deel soo 'tzelve voor den Staet dienstelijcx zal werden geoordelt, alsso van 't jaer nyet sonders meer te verwachten sal zijn.

Is nae deliberatie ghoedtgevonden dat deese zaecke zal werden aenbevoolen ende gelaeten ter dispositie ende discretie van Zijne Hoogheyt omme daerinne te doen so dezelve Zijne Hoogheyt dienstigh vinden zal.

78. Op 't versoeck van den pachter van de bieren over Alblasserweerdt is verstaen datten pachter van den bieren binnen Gorchem affgeschreeven om in zijn pacht aldaer geconfirmeert te worden, gehouden is hem te doen openinge van zijn boecken ende extract is 't noot van alle 'tgheene in sijn bedrijff affgeschreeven ende geconsumeert zal zijn, ende datte magistraten van Gorchem ghehouden werden ende mitsdeesen oock versocht om den suppliant daertoe de handt te bieden, blijvende 't vorder versoeck van een collecteur tot Gorchem te stellen noch in bedencken, totdat op deese saecke ter vergaderinghe naerder zal weesen gebesogneert.

79. Den schout, gerechte ende kerckmeesteren van Zeevenberghen is op haer versoeck alsnoch toegestaen tot betaelinge van de interesten van de capitaelen tot dienste ende reparatie van haer kerck ende toorn opgenomen, te moghen heffen bij continuatie van octroy voor den tijdt van vijff jaeren sodanige excijsen opte gemeenelandts middelen binnen haeren bedrijve geconsumeert, als haer voor deesen geaccordeert zijn.

80. Geëxhibeert weesende de rescriptie van 't classis van Leyden ende Needer-Rijnlandt tegens den heer van Haserwoude, is goedtgevonden die te stellen in handen van den heer van Haeserwoude omme binnen den tijdt van XIIII daeghen nae de gedaene insinuatie daertegens te segghen 'tgunt hem geraeden duncken zal.

81. Noch zijn geleesen eenige requesten, die aen advijs gestelt zijn ende naederhandt sullen dienen.