Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 20 september 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Dinsdag 20 september 1639 voornoen

82. De heeren van der Goude gesommeert zijnde omme haer naerder te openen opte verpachtinge van de verhooginge van de scheepsbieren, verclaerden nae verscheyden goede debvoiren soveel te weege gebracht te hebben dat, schoon haer principalen nyet en connen oordeelen off deese verpachtinge zal den lande in 't ghemeen meer disputen als vordel aenbrenghen, sij effenwel goedtgevonden [hebben] haer te lasten om deese verpachtinge voor 10 maenden te moghen consenteren, mits dat interim de geallegeerde articulen inde ordonnantie gerecht sullen moeten werden, off dat zij nae exspiratie van dien tijdt verstaen in deesen nyet verder te consenteren.

Hierop gedelibereert zijnde, is nae deliberatie goedgevonden dit consent te accepteren ende 't middel dienvolgens allomme daer 't nyet en is geschiet te doen verpachten, mits dat hierentusschen zal worden gelet offte heeren van der Goude belanghende het inblijven van de 2 geallegeerde articulen naerder contentement sal connen werden ghedaen, ende dat allenthalven sal worden getracht om den impost van de verhooginge te doen collecteren tot commoditeyt van de gemeente bij een ende dezelve collecteur, die bij den pachter van de groote bieren daertoe is gestelt.

83. Op ['t] stuck van de correctiën opte ordonnantie van de wijnen, voornaemelijcken concernerende de leckage, bij de Committeerde Raeden voorgeslaeghen, de heeren van Amsterdam noch ongereedt zijnde ende aenneemende een expressen datelijcken aff te vaerdigen omme haer deesen ende andere saecken aenghaende naerder te doen lasten, is goedtgevonden de zaecke hierbij te laeten totdat dezelve naerder last sullen hebben becomen. Ende belanghende het 22e ende 25en articule is verstaen dat in de ordonnantie sullen werden gelaeten, onder expresse denunchiatie aen den ommestanders te doen dat nyet sullen werden gepractiseert solanghe de verantwoordinge bij alle leeden nyet en zal zijn geaccordeert.

84. Verscheyden meedecoopers versoeckende naerder interpretatie van de ordonnantie van de waeghe off nyet de gemeene corte ende mulle mee mette billoenste exempt behoort te weesen van den impost van de waeghe van 4 sts. 6 penning op yeder hondert pondt gestelt, is nae deliberatie verstaen dat volgens de practijcque nyet alleen van crappen mee, maer alle andere soorten eenparige betaelinge is ghedaen ende dat daerom bij die practijcque gepersisteert ende in dier voeghen de ordonnantie zal worden geïnterpreteert ende gerecht. Dan belanghende den mullen mee eenige andere consideratiën sijnde, is effenwel geen naerder conclusie inne gevallen.

85. De classis van Needer-Rijnlandt versoeckende dat commissarisen gecommitteert moghten werden over de questie tusschen haer ende de vrouwe van Rinsaeterwoude ontstaende belanghende het stellen ende beroepen van een praedicant aldaer, alsso de zaecke nu van weederzijde volschreeven soude zijn, is nae deliberatie goedgevonden dit request de vrouwe van Rinsaeterwoude in handen te stellen omme 3 weecken nae de insinuatie haere consideratiën daertegens te segghen ende dan naerder inne gedisponeert te werden.

Dinsdag 20 september 1639 nanoen

86. Is gedaen lecture van de resolutiën verleeden weecke genomen, die daermeede gehouden wierden voor geresumeert ende gearresteert, uytgeseyt dat die van Amsterdam ende andere sustineerden dat belangende 't afftrecken van de billetten van de verpachtinge der convoien de resolutie nyet breed genoch geëxtendeert was off conform de advijsen. Rotterdam en conde de clausule, bij die van 't Noorderquartier ingestelt opte resolutie van de solliciteurs, nyet advoieren. Leyden meende datte resolutie op 't menageren van de lasten ende 't besogneren van Committeerde Raden metten Raedt van State op 't stuck van de monsteringe oock breeder geëxtendeert most werden. Alckmaer versochte de presentatie op 't maecken van 't zoutwaeter, bij Van der Houve ghedaen, haer in handen gestelt te mogen werden. Ende is goedtgevonden dat op allen deesen de leeden naerder contentement zal werden ghedaen.

87. Bij eenighe leeden gemoveert zijn[de] dat den eedt van nyet te composeren bij de pachters de novo behoorde te werden ghedaen, oock bij de magistraeten van die te sullen helpen weeren, is goedtgevonden dat alvooren het formulier van den eedt eens opgesocht ende naerder geëxamineert sal worden.

88. Meede in deliberatie gebracht weesende, dewijl in de Eylanden geen verpachtinghe jegenwoordigh geschiet, in wat voeghen de verhooginge van de scheepsbyeren aldaer zal werden in practijcque gebracht, meenden verscheyden leeden van 't Noorderquartier dat men de heeren commissarisen ghaende ter verpachtinge soude mogen lasten de verpachtinge daervan in de steeden te doen daeronder de Eylanden sorteren, ende dat de pachters van de Eylanden daervan bij billetten souden mogen werden verwittight. Andere meenden datt om de cleyne importantie van de zaecke de commissarisen souden mogen werden gelast de pachters voor haer te ontbieden ende mette zelve te handelen, doch is eygentlijcken geen conclusie inne gevallen.

89. De heeren van de Reeckeninge tegens den heer van Assendelfft, impetrant van revisie, versoeckende datte zelve hoe eer hoe liever sijn voortgangh moght neemen ende ten dien eynde adiuncten gestelt, is verstaen 'tzelve versoeck equitabel te weesen ende dat onvermindert de questie belanghende den tijtel van baron van Haerlem eerstdaeghs zal werden geprocedeert tot nominatie van adiuncten.

90. Die van Hendrick-IJden-Ambacht is op haer versoeck tot reparatie ende onderhout van zeeckeren wegh toegestaen octroy van verscheyden impositiën opte bieren ende wijnen, binnen haer dorp geconsumeert, voor den tijdt van 12 jaeren, alles in conformité van 't advijs van de heeren van de Reeckeninghe.

91. De zeepsieders tot Rotterdam effter instantiën doende omme met commissarisen opte verpachtinge te mogen handelen over de redemptie in cas 't middel opgeveylt sijnde, nyet meerder can ghelden als bij haer gebooden werdt, is verstaen te persisteren bij vorige resolutie ende dit versoeck aff te slaen.

92. Noch zijn geleesen eenige requesten daerinne nae geleegentheyt gedisponeert is.