Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 29 september 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Donderdag 29 september 1639 voornoen

135. Eerst geleesen een mysyve van de Staeten-Generael ende een bijlaech van die Raet van Staeten, inhoudende een nuwen petytie van den Raet voor het derden halff myllioen tot die leegerlasten versocht. Is verstaen 'tselve te brengen in nuwen punten van beschrijvynge.

136. Noch voorgeweest drie requeesten over die wanbetaellinge van haere compagniƫn claegende, twee op het coomtoer tot Doort ende Colpeper tot Enchuysen. Is verstaen dat die Gecommyteerde Raden ordre tot betaelinge sullen raemen.

137. Voort is in delijberatie geweest het 12e punt van voorgaende beschrijvynge, inhoudende acht punten, te weeten het oor- ende hoorngelt, 16 pennynck op huyden ende vellen, het 3e punt op die contanten, op 't vercoopen van goorsen ende slijcken, opleegelt van die graenen, noch een impoost op allerley ampten, noch een impoost op die overleeden goederen ende 't sout te bre[n]gen aen Staet. Dan is hierin om die deversyteyt van advijsen gen concluysye genomen coonen woerden.

138. Coomysarijssen gebesijgonneert hebben op het cleetgeelt, toeback ende die suyckeren. Dan alsoe dyt nuwen consepten waeren, is verstaen te brengen in punten van beschrijvynge.

139. Comyterde Raeden doen rapport als gebesongnert hebbende om een ordonantie om te verpachten die convoyen ende lijcenten gemaeckt hebbende, rapporteren dat men dieselve nyet verpachten mach, tensij dat wt die verpachting geroyert woort het geven ende suyveren van die bynnenlantse pasboorden. Die van Amsterdam ende meer leeden verclaerden tot geen verpachttinge te staen, daerbij het doen is gebleven.

140. Die bouckdrucke[r]s tot Amsterdam versoecken teniyetdoenynge van 't octroy, die weeduwe van Hijlbrant van Wou veerleent op den nuwen bijbiel alleen te moegen drucken. Is gestelt aen verscheyden leeden om die partien te vereenygen, is doenlijck.

Donderdag 29 september 1639 nanoen

141. Des gebesongnert in die saecken van den aemerel Tromp ende den 30 voor- ende naermyddachs van gelijcke gebesongnert op noch andere bryeven van Tromp ende den a[m]besaedeur Joachymy in Engelant ende des naedemydachs in die Staten-Generael, daervan geen notytye gehouden om reedenen.