Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 6 september 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Dinsdag 6 september 1639 voor- en nanoen
Probleem met weergave van deze resolutie.

2. Is daernae geleesen zeecker resolutie ter Generaliteyt genoomen over het deursnijden van de vaert bij 't dorp Ophijn tot accommodatie van de scheepen bovenop vaerende, die om den uytsteeckenden hoeck aldaer dickwils langen tijdt moeten blijven leggen, bij dewelcke opte instantiën van Zijn Hoogheyt ende in conformité van 't advijs van de raeden ter Admiraliteyt tot Rotterdam dezelve deursnijdinge t'eenemael noodigh wierde gevonden, ende dat men tot vervall van de oncosten daertoe van noden, tot Bommel een collecteur stellen soude om te collecteren van ijder schip, de rivier opghaende om dezelve vaert te gebruycken, 3 sts. per last, ende is bij de heeren van Amsterdam hiervan copye versocht ende bij alle de andere leeden met dit advijs ende resolutie op 't behaegen van haer principalen geconformeert.

3. De burghermeesteren van Enckhuysen is toegestaen ampliatie van 't derde articule van haer Weescaemer, te weeten dat voortaen de langhstleevende van man ende vrouw, schoon de Weescaemer gesaementlijcken geëxcludeert hebbende, naederhandt der weeskinderen goederen ter Weescaemer willende doen aenteyckenen ende inregistreren, de vrunden van den eerst overleeden 'tzelve sullen moeten toestaen ende gedoogen.

4. Opte tijdinge uyt Antwerpen overgeschreeven van datte vloote in Biscaijen met 60 seylen ende 10.000 mannen cloeck volck onder seyl was herwaertaen, in omvraeghe gebracht zijnde off men onse vloote nyet en soude verstercken ende de huurscheepen voor noch eenen tijdt continueren, wierde nae deliberatie verstaen alvooren ter Generaliteyt eens op te doen soecken de resolutiën belanghende 't aenneemen ende huuren van de scheepen de custscheepen bijgevoeght genomen ende de continuatie vandien, om alsdan op alles naerder gelet te werden, ende belanghende de reste dat men de uytcomste Godt beveelen ende de saecke daerbij laeten soude.

5. Is meede geleesen een missive van Zijn Hoogheyt van 25en deeses recommanderende ten hooghsten de saecken van de zee in 't generael ende in spetie het betaelen van de Zeeusse cruyssers, ende dat men dezelve behoort aen de handt te houden ende met haer te comen in naerder onderhandelinge ende een fons beraemen daeruyt dezelve souden connen werden voldaen.

Waerop goedtgevonden is datte deputatie nae Zeelandt zijn voortgangh neemen zal, dat men ordre soude stellen dattet affterstal van de cruyssers moght werden voldaen ende dezelve vorder ontbooden om te sien off men met haer naerder zal connen handelen.

6. De Staten-Generael versoeckende dat ordre moght werden gestelt ende last gegeeven aen de directeurs van de custscheepen omme haere reeckeningen van haere administratie over te leeveren ende te doen sluyten, is verstaen dattet zelve in allen mannieren noodigh is ende datte zelve sullen worden aengemaent om 'tzelve hoe eer hoe liever te doen ende haere reeckeningen ten burele van de Generaliteyts Reeckencaemer behoorlijcken gefurneert over te leeveren om geslooten te mogen werden.

7. D'zelve heeren notificerende dat bij haer geresolveert ende vastgestelt was omme tegens den 20en september toecomende de verpachtinge van de convoien in 't geheel offte voor een gedeelte te doen, daerinne sij bij Zijn Hoogheyt buyten alle twijffel souden werden gesecondeert, ende versoeckende dat tegens dien dagh de heeren Staten van Hollandt ende Zeelandt haer daermeede gelieffden te conformeren omme in deesen met eenparicheyt ende beeter vrucht te ghaen, is goedtgevonden dit point te resumeren als de leeden compleet souden zijn.