Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 8 september 1639

ZITTING M

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 6 september tot 21 oktober 1639

Donderdag 8 september 1639 voornoen

14. Geleesen weesende zeecker missive van den admirael Tromp, geschreeven uytte Braeck voor Duynkercken belanghende de gelegentheyt van zijn onderhebbende vloote sterck boven het opgesonden schip van de capiteyn Van Diemen noch 23 scheepen, behalven de acht scheepen van de commandeur Banckert van Zeelandt die hij alle daeghen van de buyssen met zijn esquadre bij hem verwacht, ende alsdan van meeninge is zijn vloote te verdeylen.

Hierneffens meede geleesen weesende zeekere bijghaende stucken ende advijsen van de sterckte van de vloote in Biscajen, bij hem bevonden deur sijn espions tot 54 in 't getal, hebbende bij haer twee admiraels, daeronder drye galions, alsmede van de gelegentheyt van 's viants scheepen in Duynkercken, leggende zes gereedt, ijder gemonteert met 38 stucken ende noch zes op stapel, vier voeten grooter off langer, noch een statenschip bij de coningh gecofft ende opgemaeckt, ende vijff nyeuwe fregatten.

Oock teffens geleesen weesende de consideratiën van den admirael op wat voet den viant best in zijn voorneemen te stuyten, te weeten dat zijn vloote soude werden verdeelt om tot november toe 15 voor de cust te laeten, mette reste te cruyssen ende opte Spaensse vloote te passen, vijff van dezelve telckens aff ende aen te senden om schoon te maecken; datte neegen gehuurde scheepen bij hem souden mogen werden gelaeten ende van de zijne 9 opgehouden om daetelijcken schoon te maecken ende hem gerevictalieert toe te comen om dan de [ge]huurde te connen dimitteren.

Is nae deliberatie goedtgevonden, dewijl deese missive verscheyden notabile pointen behelst daerop so plotselijcken nyet en can werden geresolveert, dat daerom eenige uytte vergaederinge sullen werden gecommitteert om dezelve mette bijghaende stucken naerder te examineren, de principaelste poincten daeruyt te trecken ende daervan te rapporteren ende te dienen van hunnen advijsen, werdende hiertoe versocht ende gecommitteert een van de heeren van Delfft, Leyden, Amsterdam, Rotterdam, Hoorn ende Enckhuysen.

15. De aenneemers van de nyeuwe forten voor Breda versoeckende van de resterende halve quote van Hollandt in de 200.000 £ subsidie tottet maecken van deselve forten geaccordeert, betaelt te mogen werden, off dat anderssints de wercken stil sullen moeten staen, is nae deliberatie goedgevonden de heeren Committeerde Raeden te authoriseren om deese versochte helffte van 58.000 £ te mogen negotiëren op 't comptoir van Mirop ende datten zelven in volghende negotiatie met gelijcke somme minder sal worden beswaert ende 'tzelve alsdan over de gemeene comptoiren weeder gevonden.

16. Is geresumeert de schrifftelijcke resolutie op 't stuck van de Reeckeninge bij den directeurs van de custscheepen te doen, genomen ende dezelve gehouden voor gearresteert, ende daerbij verstaen datte Staten-Generael de aenschrijvinge daervan aen de respective directeurs sullen hebben te doen, op zeeckere peynen bij haer te stellen so langer in gebreecke blijven, ende datte Reeckencaemer teffens daervan zal worden verwittight.

17. Is meede geresumeert de resolutie opte missive ende instantiën van Zijn Hoogheyt genomen belanghende de Zeeussche cruyssers, van inhoude datte zelve sullen werden betaelt ende voorts ontbooden om met moderatie van de premiegelden met haer naeder te handelen om haer schepen weeder in zee te helpen, mits van de penningen werdende verseeckert, ende omme hiertoe een fons te vinden dat deputatie nae Zelandt zal worden ghedaen, teneynde haer met deese provintie willen conformeren op 't haevengelt.

Ende is nae deliberatie deese resolutie meede gehouden voor gearresteert, uytgeseyt dat opte deputatie nae Zeelandt eenige leeden van ons quartier d'zelve noch nyet en conden verstaen noodigh te sijn solange 't haevengelt zelff bij deese provintie nyet soude sijn gearresteert, daertoe zij noch nyet gelast waeren, ten waere het directieghelt op Oosten ende Noorweegen alsdan moght comen te cesseren, alsso onmogelijcken is dat deesen last teffens werdt gedraeghen.

Waerop naerder resumptie gedaen weesende, is goedgevonden deur voorghaende gedeputeerden deese zaecke eens alvooren naerder te doen examineren, met adjunctie van de heeren van Medenblick, dewelcke heeren het besogne voltrocken hebbende, hebben gerapporteert de reedenen van de leeden van Westvrieslandt considerabel te weesen, ende daerom seecker moderatie bij haer beraempt ende voorslagh gedaen te weesen datt van alle de scheepen, mettet directiegelt op Oosten ende Noorweegen beswaert, maer zal getrocken werden tot onderhout van de custscheepen de helfft van de lijste so die leyt, dat is 5 sts. per last van de Oostvaerder ende 2½ sts. per last van de Noordvaerders, doch dat van de scheepen om de West ghaende ende geen directiegelt geevende, betaelt zal werden volgens de lijste ende den taux in 't project van 't haevengelt gestelt, waerop effter bij resumptie gedelibereert weesende, hebben de leeden aenghenoomen daervan te rapporteren ende tegens het midden van toecomende weecke naerder last inne te brenghen, tot welcken eynde de saecke uytgestelt is.

18. Tusschen den bailliu van Schoonhoven ende van Zuydholllandt zeecker questie ontstaen weesende belanghende 't apprehenderen van zeecker persoon off molenaer, hem tegens den peyl geopposeert ende verscheyden insolentiën gepleeght hebbende, daertegens den bailliu van Zuydhollandt tot mainctenement van zijn jurisdictie mandament penael gelicht hadde, sustinerende den bailliu van Schoonhoven ter contrariën 'tzelve te hebben moghen doen bij preventie, alsso uyttet weygeren van den peyl ontstaen is ende de questie oversulcx nyet voor de ordinaris justitie, maer voor schepenen als commissarisen moet comen ende so voorts aen de heeren Committeerde Raden, versoeckende daerbij gemaincteneert te werden, in allen gevalle datten bailliu van Zuydhollandt magh werden gelast zijn actie daervan voor schepenen van Schoonhoven als commissarisen tegens den delinquant te institueren, offte anderssints datte pachten t'eenemael op nyet sullen loopen ende nyemant gevonden werden, die dezelve langer sal willen affterhaelen.

Is nae deliberatie goedgevonden beyde requesten mette stucken onvermindert partijen haere gerechticheyt eens te stellen aen handen van de heeren Committeerde Raeden om dezelve te examineren ende te dienen van hunnen advijse.