Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 1 oktober 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Maandag 1 oktober 1640 voornoen

95. Is geleesen een groote quantiteyt requesten van kleynen importantie die meest affgeslaegen, andere aen advijs gestelt zijn ende naderhandt sullen dienen.

Maandag 1 oktober 1640 nanoen

96. Is ghedaen lecture van de resolutiƫn verleeden weecke genomen, die daermeede gehouden wierden voor geresumeert ende gearresteert.

97. Daernae is bij den gedeputeerden, met Zijn Hoogheyt effter gecommuniceert hebbende over het wisselen van de gevangenen te water, weeder rapport gedaen dat nyettegenstaende de extreme clachten van de gevangenen van deese sijde, het begheeven van dezelve in 's viants dienst, het dreygen van met heele familiƫn nae Duynkercken te vertrecken, het gebreck van 't oorlogsvolck te waeter ende de vreese van particuliere wisselinge bij Zelandt te doen, Sijn Hoogheyt nyet en can verstaen tot eenige wisselinge opten ouden [voet], alsso sulcx t'eenemael tegens alle reeden is ende oock van so schaedelijcken consequentie; dat sodanigen grondt eens geleyt sijnde, noyt naemaels sal connen werden tegengesproocken, ende mitsdien den viant occasie gegeeven om met cleyne costen ende pericule telckens Spaens volck te connen overkrijgen, strijdende tegens de maximen van deesen Staet ende streckende tot ongeloofflijck nadeel van de ingeseetenen vandien, naemaels irreparabel, welck[e] reedenen Zijn Hoogheyt oordelde verre te prepondereren, immers gevolght te moeten wierden solange opte saecken ter zee sodanigen ordre nyet en soude sijn gestelt.

Datte Vlaemsche havenen behoorlijck geslooten gehouden souden connen werden, in welcken gevallen voor deesen mael de wissel opten ouden voet soude connen werden geaccordeert, recommanderende daeromme ten hooghsten dat alvoren ter see vaste ende seeckere ordre moght werden gestelt om gelijcke swaricheeden voor te comen.

Hierop gedelibereert sijnde, oordelden de meeste leeden dat Sijn Hoogheyt nyet soseer de wisselinge tegenspreeckt, als wel voor meerder swaricheyt in toecomende becommert is om de onvaste ende fluctuerende ordre ter zee, ende dat men daeromme met alle middelen trachten soude de zaecken ter zee te releveren ende onder beneficie van sulcx de wisselinge sijn voortgangh laeten neemen, sodat in dier voegen geconcludeert soude hebben connen werden. Dan verscheyden leeden noch absent sijnde, is goedgevonden op mergen de saecke eens te resumeren, als de vergaderinge compleet sal zijn.

98. Die van Enckhuysen moverende dat vijff Noord-Hollandsche custscheepen te Vlissingen gereedt leggen om zee te kiesen, haer alleen aen soldaten mancquerende. Waerop gedelibereert zijnde is goedgevonden de gedeputeerden opte wisselinge te versoecken om ditzelve Sijn Hoogheyt bekent te maecken ende aldaer te procureren dat dezelve met een competent getal van soldaten nae behooren mogen werden voorsien.