Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 8 oktober 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Maandag 8 oktober 1640 voornoen

128. Is geleesen zeecker advijs van de heeren Committeerde Raeden van 't Noorderquartier opten requeste van de schepenen van Haringcarspel, bedijckers van de Witsmeer, Bleeckmeer, Schaepscuyl etc., waerop gedelibereert zijnde verstaen is datte supplianten sullen genyeten vrijdom van de verpondinge der verdolven landen, ende van de inbedijckte oude landen mogen volstaen met de oude verpondinge, solanghe de jaeren van vrijdom haer gegeeven sullen duuren, alles in conformité van 'tzelve advijs.

129. Op 't versoeck van de reeders van 't schip van Wijbrant Ducksz. Jonas, geheeten S.t Catharina, geweest hebbende in dienst van 't landt om in september lestleeden eenige vivres ende andere behoefften den vloot in Duyns toe te voeren, is verstaen dat eenige goede mannen sullen werden gecommitteert om de huur te maecken ende dat daernae de betaelinge zal werden gedaen, mits dat alsdan meede bij den schipper aen 't landt sullen uytgekeert werden sodanige behoefften als bij 'tzelve noch mogen werden bevonden, alles in conformité van 't advijs der heeren Committeerde Raeden.

130. Noch zijn geleesen een goede partije requesten, daerinne nae geleegentheyt gedisponeert is.

Maandag 8 oktober 1640 nanoen

131. Bij brieven van Cracouw van den 22en september genotificeert weesende dat weederom nyeuwe onlusten aldaer te vreesen waeren doordien aldaer clachten quaemen uyt Oost-Indiën dat een seecker Deens jacht met 30.000 realen van achten ende andere coopmanschappen van de onse in Oost-Indiën aengehaelt ende prijs gemaekt was, ende dat wel noodigh weesen soude dat informatiën van de saecke genomen ende hem toegesonden moghten werden omme alles te connen verantwoorden ende de gevreesde onheylen intijdts te connen voorcomen. Is ter occasie van deesen geleesen zeecker missive van de Staten-Generael van den 8en deeses, versoeckende dat behoorlijcke sorghe moght werden gedraeghen dat ter occasie van deese clachten geen nyeuwe swaericheeden ontstaen.

Waerop gedelibereert zijnde, goedtgevonden is datte missive van Cracouw gesonden sal werden aen de bewinthebbers van de Oostindische Compagnie omme deese vergaderinge daerop te dienen van naerder bericht; dat van gelijcken den voorgaenden brieff van Cracouw, spreeckende van 't exces van zeecker capiteyn Malcontent in Noorweegen gepleeght, om denzelven daerover te corrigeren, off dat Zijn Ma.t  hemzelven rechten zal, gesonden sal werden aen de directeurs opte Noordzee tot Enckhuysen, meede om de vergaderinge van alles naerder te berichten teneynde Cracouw van alles antwoordt toegeschreeven ende nae behooren geïnformeert zijnde, de saecke bij den coningh oock te beeter justificeren ende verhandelen magh.

132. Is ghedaen lecture van de resolutiën verleeden weecke genomen dat daermeede gehouden wierde voor geresumeert ende gearresteert.