Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 9 oktober 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Dinsdag 9 oktober 1640 voornoen

133. Die van Rotterdam gelast zijnde effter instantiën te doen datte wisselinge van de gevangenen te water sijn voortgangh neemen magh, is goedtgevonden dat deur vorige gedeputeerden, daer bijgevoeght de heeren van Rotterdam, deese zaecke effter ter Generaliteyt voorghedraeghen ende bij alle mogelijcke middelen, is 't doenlijken, doorgedronghen zal worden, welcke heeren cortelijcken daeraen rapport doende, verclaerden datte provintiën, de leste retroacten naeghesien hebbende, goedtgevonden hadden eenige uytten haeren te committeren omme deese zaecke alvooren met Zijn Hoogheyt te communiceren.

134. Zijn geleesen brieven uyt Duynkercken van den 25en september, van inhoude datte Spaensse scheepen in de Carogne weeder binnen Duynkercken gecomen waeren met 500 Spagnerden, ende dat men dezelve met alle vlijt weeder gereedt maeckte om, so de spraeke gingh, alsdan daermede nae Noorweegen ende Deenemercken te gaen tot overvoeringe van 't chrijsvolck bij Christiaen Ulrich aldaer voor den keyser geworven. Is meede geleesen een brieff van Cracou belangende de groote sluyckerijen van 's conings thol bij de schippers in Noorweegen gepleeght, daerover den coningh seer t'onvreeden soude zijn.

Op beyden gedelibereert zijnde, is verstaen dat het besogne opte zeezaecken deur de presente gedeputeerden sal worden voltrocken, teneynde alle vorder onheylen mogen werden voorgecomen, ende dat voort de vorige gedeputeerden opte Sweedsse ambassade naerder sullen examineren de vier brieven, lestlijcken bij Cracou geschreeven, ende van haeren advijse dienen wat in gedaen sal dienen te worden om de ingesetenen van deese provintie nyet t'eenemael te abandonneren.

135. In omvraeghe gebracht zijnde off 't geresolveerde op 't menageren van de lasten Sijn Hoogheyt teffens off een point voor 't ander nae zal werden gecommuniceert, is verstaen dat teffens doch successive sal werden gedaen, 't een point affgehandelt zijnde, dan 't ander, ende zijn daertoe gecommitteert een van de heeren van Dort, Delfft, Amsterdam, Rotterdam, Alckmaer ende Hoorn.

Is teffens meede mentie gemaeckt dat, als men de handt aen de ploege wilde slaen, 's landts incomen merckelijcken soude connen werden vermeedert mettet verpachten van de convoien, verhooghen van de lijste, egualeren van de middelen, 't verpachten van de contributiën, die in plaetse van 400.000 wel 1.200.000 £ souden bedraeghen, 't verpachten van de pasporten, die in plaetse van 80.000 £ wel 400.000 £ souden importeren. Dan is daerop verstaen de heeren gedeputeerden opte menage te lasten omme ook deese voorslaegen naerder te examineren ende daervan rapport te doen.

Dinsdag 9 oktober 1640 nanoen

136. Is bij den raedtpensionaris rapport ghedaen van de communicatie met Zijn Hoogheyt gehouden op 't geresolveerde raeckende de poincten van menage. Segghen de schaersheyt mette overgroote noot van 't landt ende de extreme t'affterheyt ende de onmogelijckheyt van 't draeghen van dezelve, mett alle de reedenen ende circumstantiën daertoe dienende Sijn Hoogheyt ad vivum voorgedraeghen ende ten besten gerecommandeert te hebben, doch dat Sijn Hoogheyt voor antwoordt gegeeven heefft nyet te connen beghrijpen dat met eenigh fatsoen sonder 't landt in extremiteyt te brenghen deese verminderinge, 'tsij reductie off cassatie, bij der handt soude connen werden genoomen; dat oock deese 50 compagniën nyet en connen werden affgedanckt, alsso de oorsaeke van aenneeminge, te weeten het pericule van de keysersse troepen so naebij geleegen, noch duurt, ende mits het intrecken van Piccolhomini over de Weesar noch naerder te vreesen is als voor deesen; 2. behalven dat sonder gemeen advijs van alle de andere provintiën 'tzelve nyet en can worden ghedaen; 3. ende dat sulcx meede expresselijcken soude contraveniëren het Franssche tractaet, die hierdeur occasie souden mogen neemen om nyet alleen de 80 compagniën te voet ende 10 te paerde op haer gerepartieert, nae haer te neemen, maer teffens ons te abandonneren ende met Spagnen nae sijn believen te accorderen, weesende oock considerabel dat deese troepen alreede voor deesen van 200 coppen tot 120 gereduceert zijn ende dat deese troepen aenghenomen sijn voor de conquesten van Den Bosch, Weesel, Mastricht, Berck, Orsoy ende Breda, welcker besettingh jegenwoordigh bij de 180 compagniën van doen hebbende, geen reedenen en connen bijgebracht worden om dezelve nu te casseren, te min dewijl mette ongeneuchten ende oneenicheeden van de Catalanen Spagnen de handen so vol souden connen werden gegeeven dat groote advantage van deese troepen soude connen werden getrocken; dat zelffs de reductie oock nyet draeghlijck was, maer alleen te letten stonde om precijse te monsteren, wel te betaelen ende daertoe middelen in te willigen offte de oude beneficiëren, het monsteren op 't scheyden van 't leeger meede nyet geraeden vindende, omdat de recreuyten in 't voorjaer te laet souden aencomen, behalven dat zelffs voor den Staet beswaerlijcker souden uytvallen.

Welcke consideratiën geoopent sijnde, is verstaen datte leeden tegens merghen haer daerop naerder souden bedencken.