Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 1 maart 1640

ZITTING O

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 28 februari tot 5 april 1640

Donderdag 1 maart 1640 voor- en nanoen

13. Is binnengestaen den lieutenant-admirael Tromp: seyt advijs te hebben uyt Antwerpen datten 12en deeses twintigh Duynkerkers met volck in zee geloopen zijn om 4000 Spagnerden weder over te brenghen. Beclaeght hem dat geen meerder ijver in deesen bij de regeringe werdt bijgebracht ende dat geen bequaeme vloote in zee is geweest om deese scheepen te connen inhouden; verclaert dat boven 9 à 10 scheepen nyet in zee ende al de reste aen landt ende ongereedt zijn. Versoeckt met allen ernst datte custscheepen weeder in zee gebracht ende in plaetse van de onbequaeme nyeuwe mogen werden gebouwt; dat meede op sijn versoeck in novembris lestleeden ghedaen naerder magh werden geresolveert, te weeten belanghende ’t schoonmaecken ende victaliëren van de custscheepen bij de somer ende waer die sullen invallen ende off als in Zeelandt bij de capiteynen zelffs de victualie verschafft off anders; versoeckt meede dat omme het volck te beeter te courageren de buytpenningen aen dezelve sonder vorder uytstel mogen werden gedistribueert.

Is meede geleesen de resolutie ter Generaliteyt alreede op dit versoeck genomen, bij dewelcke de respective provintiën werden aengemaent alle efficacieuse debvoiren bij den haeren te willen aenwenden om de scheepen onder de vlagge weeder promptelijck in zee te brenghen, ende belanghende de distributie van de buytpenningen was dagh beraempt den 2en martii op welcke de gedeputeerden van de respective Collegen ter Admiraliteyt beschreeven waeren omme van die materie te spreecken.

14. Ter occasie van dit versoeck is in omvraege gebracht het derde point van de beschrijvinge spreeckende van ’t affschaffen van de directie ende het reduceren van de custscheepen onder de respective Collegen ter Admiraliteyt mits datte penningen daertoe noodigh apart souden werden geadministreert, van ’t schoonmaecken ende revictaliëren van de scheepen bij somertijdt binnen Vlissinge, van ’t prompt uytpresten van dezelve, van ’t distribueren van de buytghelden, van ’t last- ende veijlgelt off havengelt te bevorderen ende van de satisfactie te doen aen de nyeuwe geusen omme dezelve weeder om zee te brenghen.

Waerop bij de leeden verscheydentlijck geadviseert weesende ende die van Amsterdam ende Enckhuysen nyet connende verstaen tottet affschaffen van de directeurs ende het reduceren van de scheepen onder de respective Collegiën ter Admiraliteyt; wij ende andere meede, alvooren tot deeze veranderinge te connen verstaen de betaelinge van de provintiën vast ende zeecker willende gestelt hebben om deese provintie nyet de novo in meerder lasten te engageren. Op ’t schoonmaecken ende revictaliëren van de scheepen bij somertijdt, waeren de leeden meede nyet eens, hoewel Amsterdam conde toestaen dat bij somertijdt tot Vlissingen soude geschieden, uytgeseyt als de scheepen so beschadight moghten zijn dat se vertimmert souden moeten werden; in welcken cas souden moeten invallen daer se originelijck uytgerust zijn.

Sodat eyntelijck geresolveert is deur eenige leeden dit werck wat naerder te doen beschaeven off de veranderinge dienstigh zij ende op wat voet de penningen apart souden connen werden geadministreert; oock off de capiteynen als voor deese het victaliëren nyet en soude connen werden aenbevoolen. Belanghende de reste dat men de aenweesende directeurs van de custscheepen soude doen binnenstaen om uyt dezelve te hooren waer ’t haepert datte zelve soo traegh in zee zijn gebracht. Ende voorts dezelve aenbeveelen alsmeede boven bij de provintiën doen besorghen dat op ’t alderspoedighste uytgeprest mogen werden het distribueren van de buytgelden; werde de Collegen ter Admiraliteyt bevoolen ende voorts verstaen dat men in plaetse van ’t havengelt die van Zelandt door de Staten-Generael tottet last- ende veijlgelt zal doen beweeghen; werde meede seer dienstigh geoirdelt datte Zeeusse cruyssers satisfactie moght werden ghedaen ende voorts een fons beraempt om dezelve weeder in zee te connen brenghen ende onderhouden, daertoe het Generaliteyts cleynzeegel ende andere meer die men soude connen vinden, voorgeslaegen wierde.

15. Ter requisitie van de heeren van Dordrecht is in plaetse van Thomas van den Honert in ’t College ter Admiraliteyt tot Rotterdam gecommitteert ende gesurrogeert mr. Nicolaes Ruysch met last aen de gedeputeerden ter Generaliteyt om desselffs commissie te doen depesscheren.

16. Geleesen weesende het antwoordt ende rescriptie van den heer van Schaegen ende classe van Alckmaer opte requeste van die van Barsinghorn mette gedeputeerden van ’t Noordhollandse synode concernerende het beroep van den predicant Bulaeus aldaer, waeren de 10 leeden van advijs dat men alle deese disputen soude affsnijden ende het beroep zijn voortgangh doen neemen sonder de ongeruste gemoederen langer te fomenteren; de andere 9 leeden meenden dewijl bij dit antwoordt verscheyden nyeuwe faicten wierden geposeert, dat partije daerop alvooren dienden gehoort te werden. Waerop resumptie gedaen weesende off men bij meerder soude concluderen, bleeven de stemmen in gelijck getal tegens malcanderen steecken; sodat de zaecke daeromme opgehouden is in resumptie.

17. De regenten van Wessanen is toegestaen het recht om te moghen verhinderen ende gebieden dat voortaen nyemandt binnen de 60 roeden nae sal mogen timmeren off eenige plantage stellen nae eenige waetermolens toe ende dat sulcx in futurum alleen plaetse sal hebben.