Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 17 maart 1640

ZITTING O

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 28 februari tot 5 april 1640

Zaterdag 17 maart 1640 voornoen

113. Den ontfanger Reael tot Amsterdam versoeckende dat volgens het goedtvinden van de heeren Staeten de maeckelardijen 1a april 1639 affgeschafft weesende zijn tractament nae proportie van zijn ontfangh dat over de 3 millioenen importeert moght werden verhooght, alsso hij zijn tractament van 2200 £ ’s jaers genochsaem aen den commies ende twee klercken die hij nootsaeckelijk tot sulcken grooten ontfangh van doen heeft moet dispenderen, waeren de leeden van contrarie opiniën. Eenige meenende datte ontfangers op ’t vorige smeer haer noch wel wat souden mogen bedroogen, andere dat men haer behoorde te contenteren volgens ’t advijs van Committeerde Raden ende haer tractament van 2 tot 3 verhoogen, doch is eyntelijcken beeter gevonden de voorige retroacten alvooren eens op te soecken.

114. Die van Amsterdam segden aenschrijvinge te hebben dat opten naem van ’t volck totten walvischvangh van nooden, verscheyden bootsvolck in dienst van Zijn Ma.t van Noorweegen ende Denemercken werdt aengenomen, versoeckende dat sulcx intijdts geweert ende voorgenomen mocht werden. Is nae deliberatie verstaen ende geresolveert dat sulcx mett allen ijver zal werden gestuyt ende tot dien eynde gerenoveert het placcaet op dit subject anno 1629 geëmaneert ende de magistraeten geauthoriseert om nyet alleen het bootsvolck maer oock de huurders ende aenmers van ’t volck te doen straffen ende corrigeren vermogens den placcate. Welcke resolutie ter Generaliteyt ingebracht zijnde is daermeede geconformeert.

115. De bewinthebberen van de Westindische Compagnie gesuccumbeert hebbende in revisie tegens den pachter van de asijnen, remonstreerden dat alle particulieren vrijdom hadden van den imposten van de vivres nae Brasijl gesonden ende versochten daeromme opdat sij tegens dezelve merckt souden connen houden, dat haer meede vrijdom ende exemptie van den impost op alle natte ende drooghe vivres moght werden geconsenteert; daertoe sij meenden temeer reeden te hebben omdat in alle leegers datelijck vrijheyt werdt verkondight ende dat haer werck nyet dan een formeel oorloge is ende de behoefften tot onderhout van dezelve werden gesonden. Doch is goedgevonden ’t advijs van Committeerde Raden daerop alvooren eens te verstaen.

116. Anthony Haeringh geweesen pachter van de booter tot Amsterdam ten tijde van den inval van den viant in de Veluwe anno 1629 ende ter cause van dien groote schaede in zijn pacht geleeden ende remissie van 4100 £ becomen hebbende, verclaerde met eerlijcke luyden te converseren ende die naeme nyet te willen hebben van yet van ’t landt genooten te hebben; presenteerde daeromme off in vier termijnen dezelve somme op te brenghen ende te betaelen off in comptant gelt mits cortende de interesten tegens den penning 16. Ende is nae deliberatie deese presentatie aengenomen ende verclaert datten supppliant met ’t een off ’t ander magh volstaen.

117. De heeren van Delfft notificeerden dat haere principalen nyet geraeden vonden om belanghende de questie tusschen haer ende Rotterdam raeckende de procedure tegens Jacob Claesz. van Delffshaeven in vorder contestatie te comen off de commissarisen van de vergaderinge daerover moeyelijck te vallen ende dat haeren officier daeromme verclaert hadde te desisteren van de instantie ende procedure tegens denzelven Jacob Claesz. aengevangen, waermeede de leeden contentement naemen ende die questie verstaen wierde aff ende tenyet te sijn.

118. Is bij den gedeputeerden naerder gebesogneert hebbende over de questie van de vrouwe van Rinsaeterwoude tegens de classe van Woerden concernerende ’t beroepen van een predicant aldaer tot Rinsaeterwoude, van de debvoiren bij haer tot accommodatie van partijen aengewent rapport ghedaen, seggen partijen nyet te hebben connen bevreedighen ende datte zaecke daerop is blijven hanghen datte vrouwe sustineert met goedtvinde van de gemeente een predicant te mogen beroepen ende dat ten overstaen van nyemandt van haerentweghen de kerckeraedt aldaer behoort te werden verkooren; daertegens de classe sustineert dat sulcx nyet en vermagh te geschieden sonder den kerckenraedt ende die aldaer nyet weesende, dattet classis dezelve gewoon is ende vermagh te representeren ende alsso op haer naeme de beroepinge te doen. Sustinerende meede datten stellen van den kerckenraedt nyet anders als in haer off haer gecommitteerden overstaen kan worden ghedaen; daerinne de heeren Staten nu hebben te disponeren.

Hierop gedelibereert sijnde waeren de Edelen van advijs dat men deur eenige gedeputeerden de stucken visiteren soude mogen omme te dienen van haer advijs, verclaerende daerbij deese excessen van de predicanten in haer dorpen nyet te connen gedoogen off dat eenige vergaderinge soude werden gehouden buyten haer consent. Die van Dordrecht meenden dat men het beroep sijn voortgang soude mogen doen neemen opte zelve voet als in den dorpe van Lis ende daerbij noch ordonneren dat ten overstaen van een lidtmaet van de religie bij de vrouwe te committeren, den kerckenraedt aldaer soude moeten werden gekoozen ende dat daermeede de zaecke conde getroffen werden. Dan ’t meerendeel haer mettet advijs van de heeren Edelen conformerende is in dier voegen meede geconcludeert geworden.

119. Is meede bij de gedeputeerden naerder geëxamineert hebbende het advijs van ’t Hoff op ’t onbehoorlijck solliciteren van de ampten van justitie schrifftelijcken overgeleevert het concept van de naerder consideratiën bij haer gemoveert op ’tselve subject, daervan de leeden copye versoeckende omme ’tzelve breeder metten haeren te communiceren, is ’tzelve henluyden geaccordeert ende de saeke interim in bedencken gehouden.

120. Den pensionaris Catz proponeerde vanweegen Zijn Hoogheyt dat denzelven van meeninge weesende omme betijdts in ’t voorjaer met Vranckrijck een goedt leeger in ’t velt te brenghen ende daermeede eenighsints van de frontieren aff te wijcken die effenwel met een behoorlijck guarnisoen dienden beset te blijven tegens ’tgunt den viant daerop bij diversie soude moghen voorneemen, dat daeromme hooghnoodigh vindt het aenneemen van zesduysent waertghelders ende de leeden respective dat point ten hooghsten recommandeert, daertoe effenwel verscheyden leeden cleyne inclinatie bethoonden. Dan effenwel eenparichlijck aenneemende mette haeren naerder daervan te spreecken, is de zaecke tenzelven eynde opgehouden tot in de toecomende weecke.

121. Gehoort het advijs van de heeren Committeerde Raden op ’t stuck van de fatalia van de revisie bij de pachters tegens haer sententiën te versoecken, is nae deliberatie eenparichlijcken verstaen ende geresolveert dat binnen den tijdt van een jaer nae date van ’t vonnisse ’t request daertoe sal moeten werden ingeleevert, mits consignerende 100 £ voor de oncosten ende dat binnen 2 jaeren sal moeten werden vervolght. Ende voorts henluyden gegheeven vijff adjuncten so rechtsgeleerde als andere so de zaecke voordraegen zal, alles in conformité van ’t gemelte advijs.

122. Het point van de reductie traeghen voorgang neemende ende de heeren Committeerde Raden hierentusschen met verscheyden ongeloofflijcke clachten ende versoecken van betaelinghe vervolght werdende soodat sonder furnissement van penningen nyet langher connen blijven sitten sonder in eenighe vervaerlijcke extremiteyten dreygende de ruïne van den Staet te vervallen ende dat uyt andere middelen bij deese vergaderinge nyet te verwachten is, is daeromme bij den raedtpensionaris voorgedraegen datte leeden bij defect ende gebreck van middelen hunweegen haere principalen dienden bequaem te doen maecken om voor ’t scheyden te mogen consenteren in een notabile negotiatie. Waerop gedelibereert zijnde, verclaerden verscheyden leeden daertoe geen apparentie te sien, soolange geen consenten alvooren ingewillicht souden weesen; hebben effenwel aengenomen yeder aen den zijnen te schrijven om naerder last ende is ten zelven eynde de zaecke opgehouden.

123. Noch zijn voorgeweest verscheyden particuliere zaecken die aen advijs gestelt zijn ende naederhandt sullen dienen.