Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 20 juni 1640

ZITTING Q

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 14 juni tot 4 september 1640

Woensdag 20 juni 1640 voor- en nanoen

18. Johannes Venatorius predicant tot Massluys presenterende sijnen boeck Polybius uytten Latijnsschen in ’t Duyts getranslateert, is goedtgevonden de dedicatie te excuseren om vorige resolutie, sonder exemplaren aen te neemen. Doch dat effenwel den suppliant voor sijne moeyten, die geseyt wierden wel besteedt te sijn oock in vorige tijden, sal werden vereert met een somme van eens hondert carolusguldens.

19. Is geresumeert het 2e point van ’t verpachten der convoien ende licenten daerinne die van Amsterdam singulier blijvende, is effter in omvraeghe gebracht off men bij meerderheyt van stemmen soude concluderen off anderssints wat naerder debvoiren aen Amsterdam te doen. Meest alle leeden verstonden dat men wel vermochte concluderen als weesende geen saecke van belastinge maer van ordre, doch vonden best ende geraedenst dat de heeren van Amsterdam vooreerst souden werden versocht eenige uytten haeren te willen affsenden aen haer principalen omme dezelve tot consent meede naerder te beweegen ende datte zelve tot dien eynde meede met brieven van deese vergaderinghe sullen werden gesecondeert. Dan die van Amsterdam weeder repeterende dat sij tot sulcx noch hoope noch apparentie saegen ende daerom versoeckende haer ’tzelve nyet gevercht te worden, is de conclusie opgehouden ende verstaen datte leeden haer op alles wat naerder sullen bedencken.

20. Tot naerder examinatie van de zeezaecken ende poincten in de remonstrantie van den admirael Tromp beghreepen, is verstaen dat de vorige gedeputeerden van den 1en martii weesende een van de heeren van Dort, Haerlem, Delfft, Leyden, Amsterdam, Hoorn ende Enckhuysen noch sullen werden bijgevoeght den heer van Noordwijck, een van de heeren van Rotterdam, Schiedam ende Medenblick.

21. Op ’t versoeck ende voorslagh van de heeren van Alckmaer is in plaetse van Cornelis Jansz. Nierop affgegaen admiraliteyt in ’t College van ’t Noorderquartier, gesurrogeert den persoon van Cornelis Thomasz. Seevenhuysen ende verstaen dattet zelve weegen deese vergaderinge ter Generaliteyt genotificeert ende deur onse gedeputeerden aldaer op desselffs naeme behoorlijcke commissie zal werden becomen.

22. Die van Rotterdam effter instantiën doende dat een nyeuwen staet van oorloghe te waeter soude moeten werden gemaeckt ende die saecke ter Generaliteyt ingebracht omme de respective Collegiën ter Admiraliteyt daerop beschreeven te worden, waeren alle leeden van die opinie dat volgens de leste resolutie bij meerderheyt van stemmen genomen sulcx alsnu in ’t werck behoort te werden geleyt, dewijl oock zelffs die van Amsterdam daer nyet tegens hebben gehadt ende alleenlijck verclaert zelffs tecort te comen ende voor andere nyet te connen missen ende dat daerop geen facit te maecken is. Verclaerden de heeren van Amsterdam nu geen tijdt te weesen om van deese saecke te spreecken, die nergens toe strecken conde als tot exagitatie van de leeden tegens malcanderen ende meerder onlusten in de vergaderinge ende daerom beeter te weesen dat gebracht werde in volghende poincten van beschrijvinge om met al sijn leeden naerder geëxamineert te worden. Dan de andere leeden seer qualijcken neemende dat een saecke alreede geconcludeert bij een lidt soo verre in de windt gesmeeten wierde, die doch geen reedenen met alle voor ende verscheyden gewichtige tegens haer hadden ende daerop verscheyden heevige contestatiën gevallen weesende, is de zaecke gebleeven in disputen ende sonder conclusie.

23. Opte clachten van de coopluyden ende handelaers met caemerijcx doeck hier te lande van dat getracht werdt de bleeckerijen van dezelve waeren ende dienvolgens den handel met al ’tgunt daeraen dependeert, in Vranckrijck ende Engelant te diverteren tot groot interest van de commerciën ende imposten van de zeep, potasch ende anderen daeraen vast zijnde ende versoeckende tot voorcominge van zulcx affdoende van de belastinghe in de convoien daerop onlanghs gestelt. Is verstaen dit versoeck te accorderen ende dat ter Generaliteyt bij den ordinaris gedeputeerden daertoe de handt gebooden sal worden.