Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 25 juni 1640

ZITTING Q

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 14 juni tot 4 september 1640

Maandag 25 juni 1640 voornoen

46. Is weegen de Generaliteyt gerapporteert dat op gisteren aldaer verscheenen waren zes gedeputeerden van de Oostindische Compagnie verclaerende in ’t zeecker bericht te zijn dat de vier oorloghscheepen ’T Hoen, ’T Haentjen, De Reyger ende St. Joris den 5en deeses uytgeloopen sijnde nae Hitlandt om aldaer te kruyssen ende de verwachte Oostindische scheepen ende andere in salvo te brenghen, opten 15en deeses van thien Duynkerckers in de Buysse Bay van Hitlandt daer sij om ’t leck van twee scheepen te vinden ingeloopen waeren, genomen ende in brand gesteecken waeren ende dattet desseyn van dezelve Duynkerckers soude weesen om die scheepen vermeestert hebbende te wachten opte Oostindische ende andere scheepen die die passage souden mogen neemen, dat een zeer periculeuse saecke is, mits die scheepen alle daeghen werden verwacht. Ende dat daeromme versocht hadden dat in allerijl den admirael met de zes gereede custscheepen ende noch twee andere tot Amsterdam nae Barbarije gedestineert, met 4 buysseconvoiers van de Mase ende watter meer gereedt magh zijn, gelast moght werden in zee te ghaen ende haer te vervoegen met de andere custscheepen in zee weesende ende dan voorts naer Hitlandt om aldaer den viant te destrueren offte vandaen te jaeghen; dat ter Generaliteyt dit versoeck ’t meerendeel was toegestaen, ende goedtgevonden twee uytte bewinthebberen te committeren omme datelijcken haer naer Zijn Hoogheyt te begheeven ende deesen resolutie te helpen bevorderen ende teffens te versoecken dat een bequaem aental muscquettiers opte gemelte scheepen moghen werden affgesonden.

Waerop gedelibereert zijnde is goedtghevonden om absentie van verscheyden leeden de zaecke uyt te stellen tot completer getal, welcken volgens dinghsdaeghs daeraen de zaeke effter geresumeert weesende, is bij alle leeden mette resolutie van de heeren Staten-Generael geconformeert ende verstaen dat die de gedeputeerde bewinthebberen in handen zal worden gestelt omme mette meeste spoedicheyt geëxecuteert te werden.

47. Ende alsso de Admiraliteyten tot Rotterdam sustineerden voor ’t uytpresten van deese scheepen nootsaeckelijcken te moeten hebben een somme van 50.000 £ van affterstallige maentgelden bij den directeurs van de Mase nyet betaelt volgens de rollen daervan overgeleevert, sonder welck furnissement geen raedt weeten matroos, die om de verdeelinge van de buytgelden meede gemiscontenteert is, in zee te krijgen, is opte presentatie van de bewinthebberen van de Oostindische Compagnie van de Mase ende Delfft verstaen dat bij dezelve bewinthebberen deese somme aen de voors. scheepen zal werden verschooten ende dat binnen drye maenden haer dezelve bij ’t landt weeder zal werden gedebourseert.

48. Den Walsschen predicant tot Heusden is toegestaen aughmentatie van tractament ter somme van 250 £ boven de vorige 570 £ om de goede diensten bij hem gedaen, alles opte recommandatiën van de Fransse synode ende de stadt van Heusden in sijn faveur gedaen, te furneren uyttet incomen van ’t comptoir van de geestelijcke goederen.

49. Jacob Pietersz. Hooghcaemer is op zijn versoeck toegestaen prolongatie van seureté de corps voor zes maenden, alles in conformité van ’t advijs van de burghermeesteren tot Amsterdam.

Maandag 25 juni 1640 nanoen

50. Sijn voorgeweest verscheyden requesten van kleynen importantie daerinne nae geleegentheyt gedisponeert is, nyet waerdigh omme notitie van gehouden te worden.