Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 16 juli 1640

ZITTING Q

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 14 juni tot 4 september 1640

Maandag 16 juli 1640 voornoen

163. Claes Thonisz. pachter van de bieren ende scheepsbieren tot Enkhuysen verclaerende verhindert te weesen om de verhooginge inne te voeren ende daerdeur aen schaede geleeden te hebben 14.000 £ ende daerenboven voor ’t missen van een reys van de Oost- ende Noordsvaerders aldaer een somme van 5000 £. Versocht daeromme mette betalinge van de ontfangen 12 stuyvers te mogen volstaen ende de reste van ’t verlies te mogen corten aen haeren ontfang. Is goedtgevonden dit request te stellen aen handen van de heeren Committeerde Raden van ’t Noorderquartier omme haer daerop te informeren ende te dienen van hunnen advijse.

164. Dirck van Steenbergen geweldiger-generael van Hollandt ende Westvrieslandt bij de Staten-Generael gebruyckt over de scheepen in Goereede van de cust ingeloopen zijnde ende sijn loon opte respective directeurs gerepartieert weesende, claeght bij die van Enckhuysen hem de betaelinge geweygert te worden omdatte scheepen naerderhandt gelast zijn in de respective quaertieren inne te loopen. Versocht datte zelve gelast moghten werden uyt het eerste subsidie hem te voldoen. Is goedtgevonden ’tzelve te renvoieren ter Generaliteyt om aldaer zijn betaelinge te consequeren.

165. Noch is geleesen een groote quantiteyt requesten daerinne nae gelegentheyt gedisponeert is, andere die aen advijs gestelt zijn ende naderhandt sullen dienen.