Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 12 september 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Woensdag 12 september 1640 voor- en nanoen

8. Den admirael Tromp bij brieven van den 10en september notificerende dat hij beesigh was met kruyssen ende jegenwoordigh bij hem hadde elff scheepen, de reste verwachtende; dat hij van de twee Turcken die een Engelsman bevochten, 't eene schip becomen hadde, op hebbende 105 coppen, daeronder zestien Christenen, van meeninge om behalven de Christenen de reste alle overboort te doen smijten, ende op 't versoeck van den Engelssen schout-bij-nacht zes daervan aen den coningh van Engelant te presenteren ende dan 't schip als onbequaem om langer te gebruycken te verbranden; dat meede opgesonden hadde een genoomen Frans schip met 7 Franssen ende twee jongens, daeruyt de Duynkerckers haer mettet boot gesalveert hadden. Hadde meede opgesonden een viants galiot met 2 stucken ende 38 man ende zes Fernambucqsvaerders nae 't Canael geconvoieert, alwaer hij daegs daeraen thien fregatten van den viant vernam die nae apparentie d'zelve gestroopt souden hebben, doch hadde dezelve nyet connen beseylen. Was heel verblijt dat hij verstaen hadde dat die van 't Noorderquartier alle debvoiren deeden om haer scheepen in Zeelant gereedt te krijgen, die hij eerstdaeghs verwachte. Bij deese occasie is goedtgevonden datte besognes tot restablissement van de zaecken ter zee hervat ende so haest doenlijcken is voltrocken sullen werden.

9. De burgermeesteren van Amsterdam, Naerden ende Muyden versoeckende een vaert- ende treckpadt te mogen maecken op Naerden over Muyden tot accommodatie van de passanten ende dienst van 't landt, ende die van Weesop daerentegen ende verscheyden met haer gevoeght, dat dit versoek om verscheyden irreparabile interesten mocht affgeslaegen werden, is goedgevonden uytte vergaderinge te committeren de heeren Edelen, Haerlem, Leyden, Alckmaer ende Hoorn, die partijen ten weedersijden op deese saecke eens sullen hooren ende accorderen, is 't doenlijcken, soo nyet, daervan rapport doen.

10. Den pachter van pick ende teer tot Amsterdam verclaerende deur verscheyden excessen van de baanmeesters ende het verbot van vaeren op Oosten in 't voorjaer wel de helffte van zijn pacht verlooren te hebben, ende versoeckende daerom daervan remissie offte ten mintsten redres van de ordonnantie ende alsdan continuatie van pacht, is goedgevonden daerop te verstaen 't advijs van de heeren Committeerde Raden, ende dewijl die van Amsterdam verclaerden deesen impost nyet meer te sullen consenteren solange de grosserijen ten plattenlande tegens de ordonnantie in swangh gaende nyet en soude weesen affgeschafft, is verstaen dat dit point op mergen meede naerder zal werden geresumeert.

11. Die van der Goude droegen consent totte negotiatie van 't leste millioen, verclaeringe geen negotiatiƫn meer te sullen toestaen, maer tot consent van nyeuwe middelen gelast te zijn, ende is op haer versoeck verstaen daervan notitie gehouden te sullen werden.

12. Zijn binnengestaen de commissarisen van 't Noord-Hollandse synode lest gehouden tot Amsterdam, verhaelende dat ter occasie van de resumptie van 't gepasseerde in de leste synode tot Haerlem, bij het 23e articule bevonden wierde mentie gemaeckt te werden van de ongeneuchten ontstaen onder de gemeente tot Barsinghhoorn ende haeren heer neffens de classe van Alckmaer op het beroepen van een predicant ende hoe datte gemeente over de classe clachtigh gevallen weesende, ende gepooght hebbende te appelleren, de synode goedtgevonden [heefft] eenige te deputeren met synodale maght om van deese clachten kennisse te neemen, dezelve te accommoderen was 't doenlijck, ende oock, was 't noot, te decideren offte daervan aen den naesten synode rapport te doen. Ende dat bij deese occasie dezelve gedeputeerden van haer gebesogneerde rapport gedaen hebbende, in deliberatie gebracht was off de voorgaende synode deese clachten van den classe wel hadde opgenomen, ende off de deputatie dienvolgens wel ghedaen was. Dat oock voorgeweest waeren eenige gravamina van 't classe van Edam ende Haerlem, van inhoude ten 1en waervoor te houden sodanige predicanten, die onder 't pretext van 't ius patronatus haer tegens danck van de gemeente laeten opdringen; ten 2en wat tegens sodanige personen te doen; ten 3en hoe sulcx in toecomende te weeren; ten 4en off bij de synode nyet eens voor al vaste resolutie diende genomen dat noyt voor wettighe predicanten aengenomen, gehouden off te gedoogen sullen werden soodanige die haer tegens danck van de gemeente laeten indringhen. Dat sij, commissarissen, deese saecken eerst opgehouden ende nae den last van de heeren Committeerde Raden verstaen hebbende, interdictie gedaen hadden omme in thesi offte hypothesi op deese zaecken eenige conclusie te neemen, alsso daerdeur anderssints de questie van de gemeente tot Barsinghorn tegens de classe ende haeren heer, die aen de vergaderinge van de heeren Staten lest gebracht ende litigieus is tegens derzelver goede intentie, een merckelijcke prejuditie soude werden gegeeven, doch alsso die van de synode daerover zeer t'onvreeden waeren, oordelende dat die saecken, voor soveel als die kerckelijck waeren, bij haer wel conden ende oock nae ouder gewoonte behoorden verhandelt te worden, sonder dat daerdeur het ius patronatus off de politie eenige prejudicie soude werden gegeeven, dat zij daerom goedgevonden hadden hiervan provisionelijcken te rapporteren ende daerop te verstaen de meeninghe van deese vergaderinge.

13. Sijn daernae meede binnengestaen eenige deputeerden van den synode claegende over deese handsluytinge, deducerende verscheyden reedenen waerom haer de deliberatie ende resolutie opte gemelte poincten, immers voor soveel die kerckelijck waeren, nyet en behoorde ontrocken te worden. Ende versochten daeromme alsnoch zeer gedienstelijcken dat omme te conserveren de ordre ende oude gewoonte van de kercke ende verscheyden onheylen ende swaricheeden anderssints hieruyt te bevreesen, voor te comen, alsnoch geauthoriseert mochten worden voor corte daegen bijeen te comen ende opte gemelte saecken te resolveren so sij in goeden consciƫntie ter eere Godts ende dienst van de kercke sullen vinden te behooren, sonder daerdoor het recht van patronaetschap eenige prejuditie te geeven offte de regeringe in 't haere in 't mintste te vercorten. Sijn meede geleesen de credentie-brieffven van deese gedeputeerden ende een schrifftelijcke remonstrantie ten eynde als vooren bij dezelve ingestelt. Dan zijn voor haere moeyten bedanckt ende voorts aengeseyt metten eersten deesen aenghaende haer naerder resolutie toegesonden te sullen werden, daermeede sij vertrocken zijn.