Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 26 september 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Woensdag 26 september 1640 voornoen

75. De heer Maximiliaen grave van Bronchorst, heer van Batenburch, claeghende over 't ongelijck bij den bisschop van Colen hem aengedaen met hem te houden buyten de possessie van 't sloth ende heerlijckheyt van Odenkercke, op hem ab intestato ende oock bij testamente wettelijcken gesuccedeert volgens de advijsen van beyde Hoven van Justitie deeser provintie, van 't Hoff van Gelderlandt, ende meede van de juridice faculteyt tot Colen, ende dat noch daerenboven in plaetse van te voldoen de missive bij de heeren Staten-Generael in sijn faveur geschreeven, uyt haet van de religie zeedert hem oock affgenomen heefft de heerlijckheyt van Steyn ende voorts gebannen uyttet landt van Luyck, hem soeckende te ruïneren, 'twelck so nyet en behoort, waeromme hij remonstreert, weesende meede ambachtsheer van West-Barendrecht ende mitsdien vasal van Hollandt, hem is addresserende aen deese vergaderinge, versoeckende brieven van voorschrijvinge aen de Staten-Generael om met maghtiger handt geholpen ende in de possessie van de gemelte heerlijckheyt van Odenkercke gestelt te werden, tevreeden weesende in 't petitoir den bisschop te volgen voor sodanighen rechter als behooren zal.

Hierop gedelibereert zijnde, werde bij alle leeden verstaen ende geresolveert datten heere remonstrant weegen deese provintie in zijn versoeck serieuselijcken sal werden gesecondeert ende tot dien eynde ter Generaliteyt de handt gebooden met iterative brieven, gesecondeert met brieven van Zijn Hoogheyt, dat sijn intentie becomen magh.

76. Daernae in omvraege gebracht zijnde wat ordre te raemen omme voor te comen de diversie van verscheyden hooffneeringen ten plattenlande, is verstaen dat eenige uytte vergaderinge sullen werden gecommitteert omme de placcaten van oudts hiertegens mitsgaders tegens de ventjaegers geëmaneert naerder te examineren, ende alsdan te dienen van rapport wat zij oordelen hiertegens gedaen te moeten werden om alsdan op gelet te werden, werdende hiertoe gecommitteert een van de heeren Edelen, Haerlem, Leyden, Amsterdam, Alckmaer, Hoorn ende Enckhuysen, met dien verstande dat om tijdt te winnen mette presenten 'tzelve besogne voltrocken te werden sonder dat d'een nae d'ander sal behoeven te wachten.

77. Die van Amsterdam bij deese occasie naerder openende de consideratiën, die haer principalen hebben opte verpachtinge van 't pick ende teer, verclaeren voor noch een jaer in de verpachtinge te connen toestaen, onder conditiën dat ten plattenlande geen teer zal mogen werden opgeleyt ende peene tegens de contraventeurs van 't derde articule gestelt; dat oock de scheepstimmerluyden ende baanluyden aldaer maer zes tonnen teer ende twee tonnen pick teffens sullen mogen inslaen; dat oock drie opsienders sullen werden gestelt, een in 't Suyder-, een in 't Noorderquartier ende een t'Amsterdam om de frauden te affterhaelen die bij alle schouten op privatie van haer officie, mitsgaders bij de magistraten van de steeden, nae behooren gemaincteneert ende de handt geboden zal moeten werden; dat oock den raep- offte leckteer maer 1/3 in den impost sal schuldigh sijn, ende datte pickbranders van den eersten inslach van teer exempt sullen sijn. Waerop verscheyden leeden haer consideratiën openende, is goedgevonden de saecke te resumeren op naernoen.

Woensdag 26 september 1640 nanoen

78. De heeren gedeputeerden met die van Utrecht gecommuniceert hebbende opte clachten over de belastinge van haer incomende broodt ende biscuyt, dienende van haer advijs, verclaeren van opinie te zijn dat men alsnoch behoort te persisteren dattet incomende meel etc. eens den vollen ende noch op 't incomen de halven impost behoort te betaelen, mits restituerende de helffte so beweesen werdt dat buyten de provintie van Hollandt vervoert ende geconsumeert off vercofft sal zijn, ter tijden ende wijlen die van Utert sullen connen doceren en hetzelve middel in den haeren gelijcke lasten heeft te draeghen als hier te lande, ende dattet allomme so in de steeden als ten plattenlande eenparichlijcken werdt verpacht ende sonder eenige compositie geheeven.

Waerop gedelibereert zijnde is eenparichlijcken met dit advijs geconformeert ende verstaen 'tzelve haer effter voorgedraegen te sullen worden, ende teffens meede gehandelt van de belastinge van de Hollandse bieren met 10 sts. per ton, omme dezelve meede aff te schaffen offte te hooren haer reedenen ter contrarie ende daervan rapport te doen.

79. Daernae geresumeert weesende de consideratiën van de heeren van Amsterdam opte ordonnantie van 't pick ende teer ende waermeede dezelve te rechten om de verpachtinge te continueren, ende de leeden gesommeert zijnde omme haer daerop naerder te verclaeren, vielen op 't raepteer ende ten aensien van de te stellen opsienders ende de pickbranders eenige contrarie consideratiën, sodat eyntelijcken geconcludeert is het raepteer te laeten neffens 't ander teer belast totte naeste verpachtinge ende belangende 't vorder datte resolutie, bij den heer pensionaris Cats ingestelt, ende op mergen eens naerder sal werden geresumeert.